Bilim insanları Ay'ın içerisinin nasıl olduğunu açıkladı

Ay'ın iç çekirdeğinin, aslında demirinkine benzer yoğunluğa sahip katı bir top olduğu açıklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.10.2023 07:33 GÜNCELLEME 05.10.2023 09:11 Uzay
Bilim insanları Ay'ın içerisinin nasıl olduğunu açıkladı
Bilim insanları Ay'ın içerisinin nasıl olduğunu açıkladı

Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Gökbilimci Arthur Briaud liderliğindeki bir ekip, "Sonuçlarımız, iç çekirdeğin varlığının gösterilmesi sayesinde Ay'ın manyetik alanının evrimini sorguluyor." dedi.

Güneş Sistemindeki nesnelerin iç bileşenini araştırmak en etkili şekilde sismik verilerle gerçekleştiriliyor.

Depremlerin ürettiği akustik dalgaların bir gezegenin veya Ay'ın içindeki materyalden geçme ve yansıma şekli, bilim insanlarının nesnenin iç kısmının ayrıntılı bir haritasını oluşturmasına yardımcı olabiliyor.

AY HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

Apollo misyonu tarafından toplanan Ay sismik verilerine sahibiz, ancak bunların çözünürlüğü iç çekirdeğin durumunu doğru bir şekilde belirlemek için çok düşük.

Akışkan bir dış çekirdeğin olduğunu biliyoruz, ancak bunun neleri kapsadığı hala tartışılıyor.

Bunu kesin olarak anlamak için Briaud ve meslektaşları, çeşitli Ay özelliklerinin profilini derlemek amacıyla uzay görevlerinden ve Ay lazer mesafe deneylerinden veriler topladılar.

Daha sonra, hangisinin gözlemsel verilerle en yakın şekilde eşleştiğini bulmak için çeşitli çekirdek türleriyle modelleme yaptılar.

BİRKAÇ İLGİNÇ BULGUYA ULAŞTILAR

İlk olarak, Ay hakkında bildiklerimize en çok benzeyen modeller, Ay mantosunun derinliklerindeki aktif devrilmeyi tanımlıyor.

Bu, Ay'ın içindeki daha yoğun malzemenin merkeze doğru alçaldığı ve daha az yoğun olan malzemenin yukarıya doğru yükseldiği anlamına geliyor.

Bu aktivite uzun zamandır Ay'ın volkanik bölgelerindeki belirli elementlerin varlığını açıklamanın bir yolu olarak öne sürülüyordu.

İç çekirdek metreküp başına yaklaşık 7 bin 822 kilogram yoğunluğa sahip

Ay çekirdeğinin, dıştaki sıvı tabakası ve katı iç çekirdeğiyle Dünya'nınkine çok benzediğini buldular.

Modellemelerine göre, dış çekirdeğin yarıçapı yaklaşık 362 kilometre, iç çekirdeğin yarıçapı ise yaklaşık 258 kilometre.

Bu, Ay'ın tüm yarıçapının yaklaşık yüzde 15'i kadar.

Ekip, iç çekirdeğin de metreküp başına yaklaşık 7 bin 822 kilogram yoğunluğa sahip olduğunu buldu. Bu demirin yoğunluğuna çok yakın .

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Mehmet Olgun 6 ay önce Şikayet Et
    Dünya'nın oluşumunun ilk hali 200km derinliğinde karbonatlı su ile kaplı olarak çok uzun zaman kalmasıyla yüzeyden 200km derinliğe kadar kısım altında çok sert ve kalın çekirdek koruyucu katman oluşmuştur. 200kmderinliğe kadar kısım uzaydan gelen maddelerle Dünya yüzeyindeki maddelerin değiş tokuşuyla meydana gelmiştir.
    Cevapla
  • Alican 6 ay önce Şikayet Et
    1968 teknolojisi ile Ay'a yolculuk yapılıyor fakat 2023 uzay çağı teknolojisi ile aya gitmek mümkün değil galiba aya yolculuk yapmıyorlar. Yine bir holywood yapımı ile dünyayı kandırdılar aya gidildi diye ama tamamı ile yalan.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR