Uzayda sesten hızlı cisimler görüntülendi

NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu, genç yıldızlardan uzayın derinliklerine yayılan ve gazdan oluştuğu düşünülen sesten hızlı cisimler tespit etti.

ABONE OL
GİRİŞ 01.09.2011 14:58 GÜNCELLEME 01.09.2011 14:58 Uzay
Uzayda sesten hızlı cisimler görüntülendi
Uzayda sesten hızlı cisimler görüntülendi

Bilim insanları, doğum sürecindeki yıldızlardan fışkıran ve kuyruklu yıldızlara benzetilen eşsiz cisimlerin saniyede 161 kilometre (saatte 708 bin kilometre) hızla yol aldığını belirtiyor. Elde edilen veriler, Güneş’in de 4,5 milyar yıl önceki doğumu sırasında benzer cisimleri uzaya yaymış olabileceğini gösteriyor.

ABD’nin Houston kentindeki Rice Üniversitesi’nden bilim adamı Patrick Hartigan ve ekibi, 3 genç yıldızın 14 yıl boyunca çekilen Hubble fotoğraflarını inceledi. Eski ve yeni fotoğrafları karşılaştıran ekip, bu süpersonik jet’lerin varlığını ortaya çıkardı. Cisimler, yeni doğan bir yıldızın ilk 100 bin yıllık oluşum sürecinde kendisini gösteriyor.

Dünya’dan yaklaşık 1350 ışık yılı uzaklıktaki Orion Nebula’sında yer alan bir genç yıldıztan fırlamış HH1 ve HH2 cisimleri ile HH46, HH47 ve HH34 cisimlerini keşfeden Hartigan ve ekibi, sesten hızlı gaz fışkırmalarının yıldızların doğumunda ne gibi bir etkisi olabileceğini inceliyor. Araştırma, The Astrophysical Journal’da yayınlandı. 

KAYNAK : CİHAN
YORUMLAR 4
  • Sabit Kal 14 yıl önce Şikayet Et
    Haberin basligini okuyunca o kadar heyecanladimki. ses hizi yerine isik hizi sandim. Ve bütün gün bu haberi okumak icin sabirsizlandim. Isiktan hizli bir seyi nasil görüntüleyebilirler diyede hep sordum durdum kendime. Ama nihayet haberi okudum, ama bir kac kez tekrardan sonra isik degilde, ses hizinin kastedildigini farkettim. Demekki ruhum, isiktan hizli nesne ariyormusta...Sesmi? O da bir seymi kardesim, sesten hizli nice nesneler var evrende. Töbe töbe!
    Cevapla
  • Hamza D. 14 yıl önce Şikayet Et
    benim fikrime göre. kemal kılıçtardır..aadam somali yerine uzaya gitmiştir..boşuna kafa yormayın
    Cevapla
  • meryem 14 yıl önce Şikayet Et
    ???. Benim fikrime göre sonsuz evren boyutlardan oluşur..Yıldızların doğum ve ölüm yerleri nebulalardır..karadelik nedir.Karadelik sönen bir yıldızın hacmini küçültüp kütlesini devamlı olarak arttırmaya başlamasıyla ve hiper kütleye ulaşmasıyla ortaya çıkar..sönen bir yıldız yok olmaz başka bir boyuta geçerek bizler tarafından görünemez algılanamaz bir hale gelmiştir...Aslında karadelikler bir nevi gökkapıları görevini görür..."Bizim âyetlerimizi yalanlayan ve onlara inanmaya tenezzül etmeyenler var ya, işte onlara göğün kapıları açılmayacak ve deve (veya halat) iğne deliğinden geçinceye kadar onlar cennete giremeyeceklerdir. İşte suçluları böyle cezalandırırız."(Araf 40)
    Cevapla
  • z ziyaretci 14 yıl önce Şikayet Et
    himmmmmmmmm..................................... R.T.ERDOGAN gibi YILDIZ Kesvedildi Gerisi Hikaye..............
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR