Amerikan traşı, Osmanlı modeli

Amerikan ve alabros olarak bilinen saç modellerini Osmanlı döneminde kabadayıların kullandığını söyleyen Berberler ve Kuaförler Federasyonu Başkanı Karaş, traş kültürünün sosyolojisini anlattı:

ABONE OL
GİRİŞ 09.07.2006 14:47 GÜNCELLEME 09.07.2006 14:47 YAŞAM
Amerikan traşı, Osmanlı modeli
Amerikan traşı, Osmanlı modeli

Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş, "Amerikan ve alabros (fırça gibi dik kesilmiş erkek saçı)" olarak bilinen saç modellerinin Türk tıraşı olduğunu belirterek, bu modeli pehlivanların, kabadayıların, külhanbeylerinin kullandığını söyledi. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karakaş, Ankara'nın memur kenti olduğunu, buna paralel olarak da insanların kısa kesimli saçları tercih ettiğini anlattı. Karakaş, kısa kesim olan ve "alabros" diye bilinen saç modelinin Osmanlı'da kullanılan bir model olduğunu söyledi.


Alabrosun "pehlivan tıraşı" olduğunu belirten Karakaş, "Önü kabarık olan bu saç tipi çocuklar arasında, çizgifilm kahramanı Tenten'in ismiyle bilinir. Ama pehlivanlarımızın, ecdadımızın olduğu tıraş alabros tıraşıdır. Yiğitlerin, kabadayıların, külhanbeylerinin olduğu tıraştır" dedi.


Bayram Karakaş, Amerikan denilen saç modelinin ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, bölgenin çok sıcak olmasından dolayı yapılan bir tıraş olduğunu belirtti. Karakaş, "Ama Amerikan filmlerinin etkisinde kalan bir arkadaşımız çıktı, bu saçı biraz daha incelterek yaptı ve buna Amerikan modeli dedi. Halbuki bu tıraş bizim özümüzde var" diye konuştu.


BERBERE GİDERKEN DİKKAT EDİLECEK KONULAR


 "Berber salonları insanların rahatladığı yerlerdir" da diyen Karakaş, insanların berbere giderken seçici olması gerektiğini söyledi. Berberliğin yüzyıllar öncesine dayanan bir sanat olduğunu belirten Karakaş, berber koltuğuna oturan insanların dünyayla ilişkisini kestiğini, huzur bulduğunu ve dinlendiğini anlattı. Karakaş, tıraş olunan salonların hijyene uygunluğuna, kullanılan malzemelerin sterilize edilmiş olmasına, salonların geniş ve ferah olmasına, tıraş edecek berberin ustalık belgesinin olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. "Ucuz etin yahnisi olmaz, ucuzcu berberin tıraşı güzel olmaz" diyen Karakaş, ehil olmayan insanların bu işi yapmaya kalktığı an sağlıksız bir yapı oluştuğunu anlattı.


Karakaş, "Ucuzcu berberin tıraşı güzel olmaz. Bir sanatkar bir saç tıraşına en az 25, en fazla da 40 dakika uğraşır. 25 dakikada verdiği emeğin, terin karşılığını alırsa mutlu olur" dedi.


BERBERLİKTE SINIF FARKI YOK


Türk halkının hakeden yere gidip, hakedilen parayı vererek tıraş olması gerektiğini söyleyen Karakaş, berberlerin el emeği, göz nuru döken sanatçılar olduklarını belirtti. Karakaş, sadece sanatkar olmayanın ucuz tıraş yapacağını vurgulayarak, insanların seçici olmasını istedi. 3. sınıf berberde yıkamalı saç kesiminin 10, 2. sınıf bir yerde 12 ve 1. sınıf berberde 14 YTL olduğunu kaydeden Karakaş, berberlerin sınıflara ayrılmasına rağmen aralarında fark olmadığını, sadece dükkanların bulundukları semtlerin farklı olduğunu bildirdi. Ankara'da Çankaya'nın 1, Kızılay'ın 2, Ulus ve varoşların 3. sınıf olduğunu, ama sanatları arasında sınıfın söz konu olmadığını dile getiren Karakaş, "Çünkü benim sanatım varoşta da Çankaya'da da bir numara" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR