Mevlid Kandili hangi gün? Aralık ayının tam kaçına denk geliyor?

2016 Mevlid Kandili ne zaman? Müslümanlar için en önemli günlerden biri olan Mevlid Kandili Aralık ayının kaçına denk geliyor? İşte 2016 Mevlid Kandili'nin net tarihi

ABONE OL
GİRİŞ 09.12.2016 08:54 GÜNCELLEME 09.12.2016 08:54 YAŞAM
Mevlid Kandili hangi gün? Aralık ayının tam kaçına denk geliyor?
Mevlid Kandili hangi gün? Aralık ayının tam kaçına denk geliyor?

Mevlid Kandili'ne sayılı günler kaldı. Müslümanlar için en özel anlardan biri olan İslam Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğum günü olarak kabul edilen Mevlid Kandili hangi güne denk geliyor? Mevlid Kandili Aralık ayının kaçında idrak edilecek?

MEVLİD KANDİLİ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Tarih olarak kesinlik bildirilmese de Hz. Muhammed'in Rebiülevvel ayının on ikinci gecesinde doğduğu bilinmektedir. Bu sebepten ötürü 2016 Mevlit Kandili bu sene 11 Aralık pazar günü idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİ NEDEN KUTLANIR?

Mevlid, doğum zamanı demektir. İslam dininde Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının onbirinci ve onikinci günleri arasındaki gecedir. Fahri Kainat Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'in doğum günü farklı mezheplerden birçok Müslüman tarafından kutlmaktadır. Fahri Kainat Efendimiz'in doğum gecesidir ve Allah Azze ve celle'nin, alemlere rahmet olarak gönderdiği, kendisine indirdiği Kur’an-ı Kerim ile insanlara doğru yolu göstermek, huzurlu, mutlu yaşamak hususunda gereken bilgileri vermek ve inanılıp yapılacakları yerine getirmekle vazifelendirdiği sevgili kulu ve son elçisi Hz. Muhammed’in doğumu, dünya tarihi için, çok önemli bir olaydır. 

MEVLİD KANDİLİ'NDE NASIL İBADET ETMELİ?

İşte her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler:

Kur"ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur"ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah"a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Peygamber Efendimiz (sas)"e salât ü selâmlar getirilmeli; O"nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah"ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.

Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Mü"minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI!

Mevlit Kandili'nde kılınması önerilen namazlar vardır. Tesbih Namazı kılınmalı ve Hatm-i Enbiya yapmanız gerekîr. 

Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:

-"Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle." Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır.

Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak bilinen herhangi bir dua okunmalı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR