Gül diyarı şehrimiz mora boyandı!

Türkiye'de lavanta üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Isparta'daki Kuyucak köyü, mora boyanan tarlalarıyla turizmin de gözdesi oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 06.07.2017 12:57 GÜNCELLEME 06.07.2017 12:57 YAŞAM
Gül diyarı şehrimiz mora boyandı!
Gül diyarı şehrimiz mora boyandı!

Türkiye'nin dört bir yanından köye gelenler, lavanta bahçelerini gezip fotoğraf çekiyor, dondurmadan bala kadar birçok alanda lavantadan üretilen ürünleri tadıyor. Genellikle temmuz ayının hemen başında açmaya başlayan lavanta, en fazla Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde üretiliyor.

Neredeyse köydeki her ailenin bir lavanta bahçesinin olduğu köyde üretim, 3 bin 473 dekar alanda yapılıyor, yılda ortalama 500 ton yaş lavanta çiçeği elde ediliyor. 

Doğal fotoğraf stüdyosu

Isparta Sanat ve Fotoğraf Derneği Başkanı Mahmut Toprak, lavantaları turizm açısından Türkiye'ye tanıtan ilk gruplardan olduklarını dile getirdi.

Farklı illerden çok kişinin lavantaları fotoğraflamak için Kuyucak'a geldiğine işaret eden Toprak, "Türkiye'deki fotoğraf sanatçıları bizlerle temasa geçiyor. Nerede konaklayacakları konusunda yardımcı oluyoruz. Lavanta fotoğrafçılara çok güzel bir fırsat sunuyor." dedi.

Gülden sonra en fazla ziyaretçiyi lavanta çekiyor

Isparta Kültür Turizm Müdürü Osman Çot, Isparta'da gülden sonra en fazla ziyaretçi çeken aromatik bitkinin lavanta olduğunu söyledi. Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiği Isparta, son yıllarda artan yetiştirme alanları ve miktarıyla lavanta üretiminin de üssü oldu.

Lavantanın son yıllarda özellikle gerçekleştirilen projeler ve çalıştaylarla artırılmaya çalışıldığını aktaran Çot, bu şekilde 2-3 yıl öncesine kadar 5 bin olan turist sayısının 20 bine çıktığını anlattı.

Isparta'nın lavanta turizminde her geçen yıl daha iyiye gittiğini ifade eden Çot, "Binlerce insan sadece lavantayı görmek için Kuyucak'a geliyor. Özellikle fotoğraf sanatçıları açısından burası doğal bir stüdyo konumunda. Köyde ziyaretçilerin daha fazla vakit geçirebilmesi için çeşitli mekanlar ve pansiyonlar da yapıldı." dedi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR