Nazar boncuğu nazarı önler mi?

Nazar boncuğu bizim kültürümüzde olduğu gibi pek çok kültürde de kendini yer bulmuştur. Peki, nazar boncuğu ilk kez nasıl ortaya çıkmıştır? İşte pek çoğumuzun evinde asılı duran nazar boncuğunun ortaya çıkış hikayesi...

ABONE OL
GİRİŞ 14.04.2018 08:36 GÜNCELLEME 16.04.2018 13:57 Yaşam
Nazar boncuğu nazarı önler mi?
Nazar boncuğu nazarı önler mi?

İnsanlar tarafından kem gözden ve nazardan koruduğuna inanılan nazar boncuğu, çok eski tarihlerden beri kullanılıyor.

Her ne kadar din adamları tarafından nazara karşı insanları korumadığı ifade edilse de batıl inanç sahibi pek çok kişi nazar boncuğu kullanmaya devam ediyor. 

Yapılan araştırmalara göre; nazar boncuğunun tarihi M.Ö. 3300 yılına kadar gidiyor. Arkeolojik kazılar sonucunda Mezopotamya'nın en eski yerleşim yerlerinden olan Suriye'nin Tell Brak bölgesinde M.Ö 3300 yılından kaldıkları anlaşılan nazar boncukları bulunmuştur. 

Nazar boncuğunun asıl ortaya çıktığı ve dünyaya yayıldığı yer Mısır'dır. Mısır kültüründe kendine büyük yer bulan nazar boncuğu, Anadolu coğrafyasında da toplum tarafından benimsenmiştir. Eski Türk kabileleri ise Gök Tanrı dini ile mavi rengi özdeşleştirmişler ve bu renge hayranlık duymuşlardır. Bununla birlikte kobalt ve bakır kullanılarak elde edilen mavi nazar boncuğu Türk kavimleri arasında yerini almıştır. 

Nazar boncuğunun en şaşırtıcı yönlerinden biri ise asırlar boyunca kullanılmasına rağmen şeklinde ve kullanımında değişiklik olmamasıdır. Nazar boncuğu hala pek çok kültürde yerini koruyarak kullanılmaya devam ediyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR