Ramazan tatlılarının baş tacı Güllaç tarifi! Güllaç nasıl yapılır?

Geleneksel Türk mutfağının ve bilhassa Ramazan ayında hazırlanan tatlıların baş tacı olarak nitelendirilen Güllaç nasıl yapılır? İftardan sonra tercih edilebilecek en hafif ve doyumsuz lezzete sahip Güllaç hazırlamanın püf noktaları nelerdir? İşte, damaklarda şenlik etkisi meydana getirecek nefis Güllaç tarifi!

ABONE OL
GİRİŞ 24.05.2018 16:34 GÜNCELLEME 24.05.2018 16:34 YAŞAM
Ramazan tatlılarının baş tacı Güllaç tarifi! Güllaç nasıl yapılır?
Ramazan tatlılarının baş tacı Güllaç tarifi! Güllaç nasıl yapılır?

600 yıllık bir geçmişe sahip Osmanlı mutfağından Türk mutfağına kadar uzanan Güllaç, günümüzde özellikle Ramazan ayının teşrifi ile birlikte sıklıkla tercih edilen geleneksel tatlar arasında vazgeçilmez konumu bulunmaktadır. Ramazan ayının gelişini simgeleyen ve bu aya apayrı bir anlam katan Güllaç, doyumsuz lezzete sahip olmasıyla birlikte son derece pratik bir şekilde hazırlanabilme özelliğine sahiptir. Biz de Güllaç için gerekli malzemeleri, nasıl yapıldığını ve püf noktaları hususundaki bilgileri size özel hazırladık. Peki, Ramazan ayında gerek aile bireylerine gerekse misafirlere servis edilebilecek tatlar arasında ilk akla gelen ve yine Ramazan ayıyla bütünlük kazanan Güllaç nasıl yapılır?  Ramazan'a özgü bir tatlı olması nedeniyle son derece ilgi duyulan ve Ramazan ayı haricinde de mutfaklardaki olmazsa olmaz yerini alan Güllaç'ın püf noktaları nelerdir? Ramazan ayında iftardan sonra olduğu gibi sahurdan önce de gönül rahatlığıyla tüketebilecek, şerbetli yahut unlu tatlılara farklı bir alternatif arayanlar için nefis Güllaç tarifi...

güllaç

 

 

GÜLLAÇ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NELERDİR?

12 adet

Güllaç yaprağı

6 su bardağı

Süt

1 su bardağı

Toz şeker

1/2 çay bardağı

Gül suyu

1 su bardağı

İnce çekilmiş ceviz içi

Üzeri için:

2 yemek kaşığı

Toz antep fıstığı

Güllaç tarifinin hazırlama süresi 1 saat, pişirme süresi 10 dakika olmaktadır. Öte yandan kaç kişilik olduğu konusunda ise, 10 dilimden oluşmaktadır.

güllaç

GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?

Sütü derin bir tencereye aktarın ve kaynatın. Kaynamakta olan süte toz şekeri ekleyin. Ocaktan alın ve karıştırarak toz şekerin erimesini sağlayın.

Son olarak; gül suyunu ilave edin. Ilınması için 2- 3 dakika kadar bekletin.

Güllaç yapraklarını küçük parçalar halinde kırın. Tepsinin tabanını bir kat güllaç yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın.

İnce çekilmiş ceviz içi serpiştirin. Aynı işlemi güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütü; en üstte kalan güllaç yapraklarının üzerine gelecek şekilde ekleyin.

Tatlıyı, sütlü şerbetini çekmesi için 10 dakika kadar oda ısısında bekletin. Şerbetini çeken tatlıyı kare halinde dilimleyin.

Dilimlerin orta kısmına gelecek şekilde nar tanesi ve arzuya göre ceviz içi serpiştirin.

Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra soğuk olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

güllaç

GÜLLAÇ HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Nişastalı güllaç yaprakları sütü düşündüğünüzün aksine çok çabuk bir şekilde içecektir. Süt oranını damak tadınıza göre azaltıp, arttırabilirsiniz.Ramazan ayında edindiğiniz güllaç yapraklarını; oda ısısında, kuru bir yerde saklayıp, daha sonra da kullanabilirsiniz.

Kaynama noktasına gelen sütü ocaktan aldıktan sonra toz şekeri ekleyin ve sütün sıcaklığı ile erimesini sağlayın. Toz şekeri, süt ile birlikte kaynatmadığınız için mideniz yanmaz ve şerbetin rengi süt beyazlığında kalır.Tatlının kolay dilimlenebilmesi için dikdörtgen bir servis tepsisi kullanın.Servisi için:Süslemede, kiraz şekeri ve toz Antep fıstığı kullanabilirsiniz.

KAYNAK : yemek.com
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR