Muharrem ayı namazı ve orucu! Yapılacak tüm ibadetler ve dualar...

Hicri Yılbaşı manasına gelen Muharrem ayı 11 Eylül Salı 2018 tarihi itibariyle namazlarla ibadetlerle ve dualarla kutlaya başlandı. Hicri yılbaşı olarak kabul edilen, Müslümanlar için büyük bir önemi olan Muharrem ayı hürmetli bir aydır. Peki bu özel ayda hangi ibadetler yapılmalı ve hangi dualar edilmelidir? İşte Muharrem ayı namazı ve tüm merak edilenleri...

ABONE OL
GİRİŞ 26.09.2018 11:13 GÜNCELLEME 26.09.2018 11:13 YAŞAM
Muharrem ayı namazı ve orucu! Yapılacak tüm ibadetler ve dualar...
Muharrem ayı namazı ve orucu! Yapılacak tüm ibadetler ve dualar...

Kur'an'da öneminden sıkça bahsedilen Muharrem ayında en çok bilinen ibadetlerden biri de aşure yapmaktır.  İslam tarihi açısından önemli bir ay olan ve Peygamber Efendimizin 'Allah’ın ayı' diye nitelediği Muharrem ayı her sene olduğu gibi bu senede ibadetlerle karşılanmaktadır. Her sene Muharrem ayı ile birlikte yeni bir hicri yılın başladığı kabul edilmektedir.  Muharrem ayı Haram aylardan biridir. Bu nedenle İslam dünyasında bu aya büyük önem verilir. Bu ayda oruçlar tutulup dualar edilir. Özellikle Aşure günü bu aya duyulan hürmeti katbekat arttırmaktadır. İşte bu özel ayda yapılacak ibadetler edilecek dualar ve kılınacak namazlar...

Aşure günü tutulacak oruç ve Aşure günü kılınacak namazlar...

 

MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?

Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü ve Aşure günü tutulan Muharrem orucu, faziletlidir. Ancak diğer günlerde de oruç tutulmasında bir sakınca yoktur.

Muharrem orucu, tıpkı normal oruç gibi tan yerinin ağarmasıyla imsak vaktinde başlar ve akşam ezanının okunmasıyla son bulur. Hz. Peygamber, Aşure orucunu da tavsiye etmiş, kezâ Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç günün muharrem ayındaki uygulaması Aşureden önceki gün, Aşure günü ve Aşureden sonraki gün şeklindeydi. Bilindiği gibi Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür.

MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ 

Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır: 

"Her kim Zilhicce ayının son gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa o kimse, geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allâh-u Te'âlâ tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar (tutmuş olduğu bu oruç sebebi ile elli senelik günahı bağışlanır.)" (Abdülkadir-i Geylani, El-Gunye: 2/316; Abdurrahman b. Yusuf, İmadül İslâm:386)

muharrem-ayı-orucu

MUHARREM AYININ İLK GECESİ TESBİH NAMAZI

Muharrem ayına özel bir namaz yoktur bu ayda özelikle nafile namazları kılınmalı ve birinci günü tesbih namazı kılınması münasiptir.

Muharremin birinci gecesi ayrıca  şu şekilde niyet ederek bir tesbih namazı kılınır :

“Ya Rabbi, bu yeni senede beni mağfireti ilahine, rızai ilahine ve hidayeti ilahine mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızai ilahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadabı ilahine duçar olacak amellerden muhafaza buyur.”

Tesbih namazında şunlar okunur :

1. Rekatta : 1 fatiha, 1 Ayetül kürsi,
2. Rekatta : 1 Fatiha, 1 Amenerresulü… ( sürei Ali İmran’ın ilk iki ayeti de ilave edilerek)
3. Rekatta : 1 Fatiha, 1 Hüvellahüllezi…
4. Rekatta : 1 Fatiha, 1 İhlası şerif.

Not: Okunması gereken süreleri bilmeyenler bildikleri süreleri de okuyabilir.

Namazdan sonra istiğfâr edilir, salevât-ı şerîfe getirilir ve arkasından duâ edilir.

muharrem-ayı-namazı

MUHARREM AYI DUASI 

Peygamber efendimizin tavsiye ettiği bir dua var. Bu Kur'an da yok yalnız sene başı duası diye hadisi şeriflerde nakledilen Muharrem ayı duası vardır. Efendimiz:  ''Bu duayı sene başında 3 defa okuyan sene boyunca sıkıntı ve belalardan emin olur '' buyuruyor.  Bu dua okunabilir. .

Bismillâhirrahmanirrahim

Elhamdulillâhi Rabb-il 'âlem

in Vesselâtu vesselâmu 'alâ Seyyidina Muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihi ecma'in Allahümme entel ebediyyul kadîm El hayyul kerîm El Hannân El Mennân ve hâzihi senetün cedîde, es'eluke fîhel 'ismete mineşşeytânirracîm Vel 'avne 'alâ hâzihin nefs-il emmâreti bissûi vel iştigale bimâ yukarribûnî ileyke Yâ zel celâli vel ikrâm Birahmetike yâ erhamerrâhimin Ve sallallahu ve selleme 'alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihi ve ehlibeytihi ecma'in 

Türkçe meali: Kendinden evvel hiç bir varlık bulunmayan, varlığı - hayâtı - Kullarına keremi çok - merhameti, nîmetler bağışlaması SONSUZ DEVAMLI olan yalnız ve yalnız sensin ALLAH'ım Bu yeni yıl boyunca; Senden, huzûrundan kovulmuş şeytandan beni korumanı ve kötülüğü emreden nefsimi yenmem için yardımını, beni sana yaklaştıran işlerle meşgul olmamı dilerim Ey Celâl ve İkram sahibi ALLAH'ım

muharrem-ayı-duası

YORUMLAR 1
  • Hüseyin vural 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR