Bursa'da nereler gezilmeli?

Medeniyetlerin şehri Bursa'ya günü birlik gittiğinizde muhakkak tarihini bilmeniz ve gezmeniz gereken yerleri en ince detaylarıyla sizler için araştırdık. İşte Bursa rotasında adım adım izlemeniz gereken aşamalar...

ABONE OL
GİRİŞ 27.10.2018 08:09 GÜNCELLEME 28.10.2018 09:05 Yaşam
Bursa'da nereler gezilmeli?
Bursa'da nereler gezilmeli?

Günümüzde Osmanlı döneminin izlerine rastlayabileceğiniz en önemli tarihi kentlerinden biri olan Bursa camiler, medreseler, hanlar kiliseler gibi daha birçok yapıyı içerisinde bulundurur. Dağların eteklerine bürünmüş bir Osmanlı'yı andıran Bursa'da tarih kokan yerleri gezerek verimli bir gün geçirebilirsiniz.

OSMANLININ KURULUŞUNUN TARİHİ SEMBOLÜ: ULU CAMİ

Niğbolu zaferinden sonra ''Yıldırım Bayezid'' tarafından yaptırılan caminin mimarının Ali Neccar olduğu bilinmektedir. Osmanlı mimarisi çok kubbeli camileri arasında en büyüğü olan Ulu caminin  20 kubbesi olup ortada kalan kubbenin altı cam ile kaplı ve altında 16 köşeli mermer bir şadırvan bulunmaktadır.

Kündekari yöntemi ile yapılan minber ise caminin en özgün ve en özel eserlerinden biridir. 20. yy'ın başlangıcında duvarlara işlenen 192 tane yazı hat sanatının inceliklerini sunuyor.

YEŞİL CAMİ VE YEŞİL TÜRBE

Ahşap ve mermer işçiliğinin haricinde çinileri ile kendisine hayran bırakan cami, Sultan Mehmet Çelebi tarafından inşa edildi. Sekizgen türbenin çinilerle kaplı duvarları, Osmanlı mimarisinde ilk ve tek olma özelliğini kazandırıyor. Yeşil türbenin ortasında yer alan sanduka Çelebi Sultan Mehmet'e aittir.

YÜZYILLARIN MİMARİSİ: KOZAHAN

3. Bayezid'in Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a yaptırdığı alışveriş mekanı özelliği taşıyan Koza Han, tekstil ürünleri ile ideal alışveriş yerlerindendir. Bursa geziniz esnasında yorulduğunuzda ailecek soluklanabileceğiniz ya da Bursa'nın yöresel eşyalarından hediyelik alışveriş yapabilirsiniz.

OSMAN GAZİ VE ORHAN GAZİ TÜRBELERİ

Tophane’de tek bir bahçede bulunan Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, geçmişten günümüze uzanan Bursa’nın en önemli yapılarındandır.

Gümüşlü Kümbet adıyla bilinen, bir Bizans manastırının şapeli üzerine inşa ettiği Osman Gazi’ye ait türbede 15 sanduka mevcut.

Orhan Gazi Türbesi’nde ise kendisi, eşi, çocuklarının haricinde Yıldırım Bayezid ve 2. Bayezid’in oğullarının kabirleri bulunuyor.

KARAGÖZ MÜZESİ

Ülkemizdeki ilk ve tek olması niteliğini taşıyan Karagöz müzesinin ilk galerisinde bilgilendirme, ikincisinde ise 61 bölüm orijinal Karagöz oyunu tasvirleri canlandırılıyor.

TARİHİ ÇINAR

Bursa'yı temsil edenlerden biri olan ve 608 yaşında olan ''İnkaya Çınarı'', Osmanlı zamanından dikilen ''En diri çınar'' olma özelliği ile biliniyor. Bursa'nın Osmangazi ilçesindeki bu ağacın adı ise Osmanlı'nın ilk köylerinden olan Bursa-Uludağ Yolu üzerindeki İnkaya köyünden alıyor.

CUMALIKIZIK KÖYÜ

Osmanlı dönemindeki insanların Bursa'da ilk yerleştikleri köydür. Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında olan bu yere ''kızık'' adı verilmiştir. Köylerin ayrılması için de dereye yakın yere Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık denmiştir.

BURSA'DA NE YENİR?

Bursa'ya gitttiğinizde yemeden dönmemeniz gereken eşsiz lezzetler başta iskender kebap olmak üzere cantık, pideli köfte, inegöl köfte, elbasan tava,kestane şekeri, bağdat hurması, tahinli pide, süt helvası ve cevizli lokumdur.

BURSA'YA NASIL GİDİLİR?

Hem karayolu hem de deniz yolu bulunan Bursa'ya sefer sayısı çok seyrek olsa da uçakla da yolculuk yapılabilmektedir. İstanbul'dan Bursa'ya istikamet edecek olan ailelerin karayolundan gitmeleri yaklaşık 2 saat 3 dakikayı bulmaktadır.

YORUMLAR 1
  • Nilifer 5 yıl önce Şikayet Et
    güzel
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR