Berat Kandili namazı kaç rekat? Mübarek Berat Kandilinde yapılacak ibadetler
Arapça'da temize çıkma anlamına gelen Berat Kandili Müslümanlar için büyük önem arz ediyor. Ramazan ayına kısa bir zaman kala dualarla ibadetlerle karşılanacak olan Berat Kandili nasıl değerlendirilmeli? İşte Berat Kandilinde yapılması gerek ibadetler edilmesi gereken dualar
ABONE OLBerat Kandili Şaban ayı içerisindeki ilk kandil olma özelliğini taşımaktadır. İslam dünyası için önemli bir gece olan Berat Gecesi Bu yıl Şaban Ayı’nın 14’ü Nisan Ayı’nın 19’una denk geliyor. Yani 19 Nisan’ı 20 Nisan’a bağlayan gece Berat Kandili olarak yurdumuzda ve İslam dünyasının genelinde dualarla ibadetlerle karşılanacak. Peki, Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? Berat Gecesi orucu nedir ve kaç gün tutulmalı? Ramazan ayına kısa bir süre kalan ibadetlerine yön vermek isteyen vatandaşlarımız için konunun tüm ayrıntıları haberimizde.
Berat Kandili mesajları! Resimli en içten dualı Berat Kandili paylaşımları
BERAT KANDİLİ ORUCU NEDİR? NASIL VE KAÇ GÜN TUTULUR?
Berat Kandili 'nin içinde olduğu ay olan Şaban ayını Peygamberimiz Hazreti Muhammed (S.A.V) hep oruç ile geçirmiştir. Ramazan ayı dışında en çok oruç tutup namaz kıldığı ay bu aydır. Berat Kandili 'ni oruçlu geçirmek önemil bir ibadettir. Genellikle kandil günlerinden önce oruç tutulup kandil karşılanır. Ancak İslam alimleri Berat Kandili orucunun kandil gecesinin gündüzünde tutulmasını öneriyor.
Bu konuyla ilgili önemli bilgiler veren Necmettin Nursaçan "Berat gecesinde namaz kılın, gündüzünde ise oruç tutun" hadisini okuyarak Berat Kandilinde oruç tutulmasının sevap olduğunu yineledi. Necmettin Nursaçan, Berat Kandilinde, kötü huylardan vazgeçmek için, millet için, İslam dünyası ve bütün insanlık için dua edilmesi gerektiğini söyledi.
BERAT GECESİNİN ÖNEMİ
- Berat Gecesi Müslümanlar için en hayırlı gecelerden biridir. Bu gece amel defteri yazılır.
- Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
- Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.
- Bu gece herkesin amelleri Allah-ü tealaya arz olunur.
- Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.
BERAT KANDİLİNDE HANGİ NAMAZLAR KILINIR?
İslam alimlerine göre Berat Gecesi'nde kaza namazı borcu varsa iki rekat kaza namazı kılmanın sevabı, ömür boyu kılınacak nafile namazların sevabından fazladır.
Eğer farz namaz borcu yoksa, isteyen nafile namaz kılabilir. Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denir. Bu namaz yüz rekattır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra on defa İhlas suresi okunarak kılınır.
BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL NİYET EDİLİR?
Berat Kandili namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir;
"Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle."
HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V) BERAT KANDİLİ DUASI
Berat Gecesini ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur'an-ı kerim okumalı. Peygamber efendimiz Berat gecesinde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu.
Hazreti Muhammed (S.A.V) Berat Kandili'nde şöyle dua ederdi;
"Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim"
Yine bu gecede edilebilecek kıymetli dualar var. Onlar da şöyle;
"Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."
Anlamı:
"Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin."
RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR?
Ramazan'ın 1. günü ise 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü başlayacak. 4 Haziran, Salı 2019 günü ise son gündür.
RAMAZAN BAYRAM NE ZAMAN?
3 Haziran Ramazan Bayramının arifesidir. Ramazan bayramının birinci günü 4 Haziran Salı günüdür. 6 Haziran Perşembe günü ise Ramazan bayramının 3.günüdür.