Beraat Kandili namazı! Ramazan ayı arifesinde Beraat Kandilinde yapılacak ibadetler

Beraat Kandili, Kuran-ı Kerim'in Cebrail (a.s) vasıtasıyla indirilmeye başlandığı için çok önemli bir gecedir. Bu gecede duaların kabul olunduğuna, günahların affedildiğine, Allah'ın rahmetinin yer yüzünde her yere hakim olduğuna rivayet edildiği için Allah dostları tarafından ibadetle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. İşte Beraat Gecesi yapılması uygun görülen ibadetler...

ABONE OL
GİRİŞ 06.04.2020 11:40 GÜNCELLEME 06.04.2020 11:44 YAŞAM
Beraat Kandili namazı! Ramazan ayı arifesinde Beraat Kandilinde yapılacak ibadetler
Beraat Kandili namazı! Ramazan ayı arifesinde Beraat Kandilinde yapılacak ibadetler

Beraat Kandili, Kuran-ı Kerim’in Cebrail (a.s) vasıtasıyla Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e gönderilmeye başlandığı gecedir. Şaban ayının 15 gecesinde idrak edilen bu gece, Kuran-ı Kerim’in Duhan Suresinde şu ayetlerle ifade edilmektedir: ‘Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.’ Şeklinde buyrulmuştur. O gece vehyedilemeye başlayan Kuran-ı Kerim tam 23 yıl süren bir dönemde tamamlanmıştır. 

 

Beraat kelime anlamı olarak bir zorluktan kurtulma, kurtuluş, aklanma anlamlarına gelmektedir. Müslümanların bu gece günahlarından arınmak için Allah’a tövbe ederek rızasını kazanmaya çalışmak çok önemlidir. Beraat gecesinde insanlığın 1 yıllık kaderinin yazılacağı, kimin ölüp kimin doğacağı ve her önemli işin bu gecede ayarlanacağına inanılmaktadır. Bundan dolayı da Müslümanların Allah’ın rahmetine sığınarak affedilmek için dua etmesi tavsiye edilmektedir. 

Peygamber Efendimiz (s.a.s), Şaban ayının 14. Gecesi ümmeti için şefaat istemiş, Allah (c.c) üçte birini vermiş, 14. Gece bir daha istemiş Allah (c.c) yine üçte birini vermiş, Peygamber Efendimiz (s.a.s) 15. Gece yine talep edince Allah (c.c) bu sefer tamamını vermiş. O yüzden bu mübarek gece, duaların kabul görüldüğü ve Allah (c.c) imanlı olup da ibadet eden tüm kullarını affettiği gecedir. Rivayet olunur ki, bu gece şefaatten mahrum olanlar ürküp kaçan deve gibi Allah’tan kaçanlardır.

 

BERAAT GECESİ YAPILAN İBADETLER NELERDİR?

Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı bu gecenin gaflete düşmeyip boş geçirilmemesi çok mühimdir. Zira bu önemli gecede Peygamber Efendimiz (s.a.s), ümmeti üzerindeki şefaati tamamlanmıştır. Allah’ın rahmetinin yeryüzüne indiği Beraat Gecesi ile ilgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir Hadis-i Şerifinde şöyle buyurmuştur: Muhakkak ki Allah (c.c) ümmetimden kendisine şirk koşmayan başka herkesi affediyor. Fakat günaha devam edip tövbe etmedikçe onları da affetmiyor. Onlar şu kimselerdir: Falcılar, sihirbazlar, ehli İslam’a kin güdenler, faizciler, zinacılar, içkiciler, anne ve babasına isyan edenler ve dedikoduculardır.
Bu gece Allah’ın rahmetini ve merhametini kazanmak üzere alimler tarafından yapılması önerilen bazı ibadetler şöyledir:

1- NAMAZ

İslam dininin en önemli ibadetlerinden olan namaz, borcu olanlar için kaza namazı kılmaları tavsiye edilmektedir. Kaza namazlarının ardından Beraat Gecesi kılınması çok faziletli olan yüz rekat namaz bulunmaktadır. Bu namaz, 2 rekatta bir selam vermek suretiyle kılınmaktadır. Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 10 kere İhlas Suresi okunarak kılınmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bu namaz için şöyle buyurmuştur: ‘Her kim Beraat gecesi 100 rekat namaz kılarsa Allah (c.c) o kişi için yüz melek gönderir’

2- KURAN-I KERİM OKUMAK

Kuran-ı Kerim bu gece indirilmeye başlandığı için alimler tarafından okunabildiği kadar Kuran-ı Kerim okunmasını tavsiye ederler. Bu gecede kalptan okunan Kuran-ı Kerim için çok büyük sevaplar olduğu rivayet edilmektedir.

3- ORUÇ TUTMAK

Bu mübarek gecelerin gündüzünden oruç tutmak, kulların nefsini terbiye etmesi ve gece yapacağı ibadetlere hazırlık olarak düşünüldüğünden çok sevaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.s), Şaban ayının neredeyse tamamını oruç tutarak geçirdiği için Şaban ayında yer alan Berat Gecesinin gündüzünü de oruçla geçirmek tavsiye edilmektedir. Buhari’nin naklettiğine göre ‘Pek az bir kısmı hariç, Şaban ayını baştan sona oruçla geçirirdi.’ Bundan dolayı imkanı olanların, sağlığı el verenlerin oruç tutması tavsiye edilmektedir.

4- ZİKİR VE SALAVAT

Allah’ın kullarını affetmek için beklediği bu gecede bolca tövbe ederek Allah’ın rızasını kazanmaya çalışmak gerekmektedir. Bundan dolayı bol bol istiğfar getirmek gerekmektedir. Bilerek ya da bilmeyerek yapılan günahlar için pişmanlık içinde Allah’ın huzura vararak tövbeye gelinmelidir. Allah’ın tüm kullarını affedeceği bu gecenin en iyi şekilde değerlendirilmesi başta Peygamber Efendimiz (s.a.s) olmak üzere tüm alimler tarafından tavsiye edilmektedir. Beraat Gecesi tövbe ederken çekilen zikir ise şöyledir: ‘Estağfirullah el-Azim’ anlamı: Şanı çok yüce Allah’tan bağışlanmayı diliyorum’

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in şefaatine nail olmak içinse bol bol salavat getirilmelidir. Beraat Gecesi şu salavatı şerifenin getirilmesi tavsiye edilir: ‘Allahümme salli ala Muhammed.’ Anlamı ise ‘ Allah’ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e salatu selam eyle’ şeklindedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e salavat getirmenin önemi Azhab Suresi 56. Ayette şöyle açıklanmaktadır. ‘Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salavât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!’

BERAAT GECESİ OKUNACAK DUASI

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR