Zimem defteri geleneği geri geldi, 200 bakkalın veresiye defterindeki tüm borçlar silindi

Gaziantep Valiliği ve hayırseverlerlerin ortak hayata geçirdiği, Osmanlı geleneği olan Zimem Defteri uygulaması ile 2 mahallede 200 bakkalın veresiye defteri satın alınıyor. Yaklaşık 2 milyon TL'lik bütçe ile kentteki binlerce ihtiyaç sahibi ailenin borcu ödeniyor.

ABONE OL
GİRİŞ 02.05.2020 18:49 GÜNCELLEME 02.05.2020 18:56 YAŞAM
Zimem defteri geleneği geri geldi, 200 bakkalın veresiye defterindeki tüm borçlar silindi
Zimem defteri geleneği geri geldi, 200 bakkalın veresiye defterindeki tüm borçlar silindi

Proje ile 30 vefa sosyal destek grubu ekibi yaklaşık 2 milyon lira bütçe ile Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde 250 bin nüfusun barındığı 22 mahalledeki 200 bakkalın veresiye defterini satın alarak borçlarını ödedi. Şehitkamil ilçesinde bulunan Mevlana Mahallesinde bulunan bir bakkala giren Vefa Destek Gurubu üyeleri girdikleri bir bakkalın veresiye defterinde yazan 30 bin liralık borcu ödeyerek, defteri satın aldı. Bakkalları tek tek dolaşan Vefa Sosyal Destek Gurubu üyesi hem ihtiyaç sahiplerinin hem de bakkalların umudu oldu.

 

Ramazan ayında hayata geçirilen uygulama ile ilgili bilgi veren Merveşehir Ortaokul Müdürü ve Vefa Destek Grubu Mevlana Mahallesi Sorumlusu Yunus Aktaş, "Zimem defteri Osmanlı döneminde kalan bir gelenektir. Zimem defteri borcu ödeyeninin kimin borcunu ödediğini ödenenin ise kimin ödediğini bilmemesidir. Yani sağ elin verdiğini sol el duymuyordu. Valiliğimizde ülkemizin içerisinde bulunduğu bu zor süreçte Zimem defteri projesini tekrara hayata geçirdi ve zor durumda olan vatandaşların borçlarını bakkallara giderek ödedi” dedi.

 

Zimem defterinin Osmanlı’dan günümüze bir kültür olduğunu belirten Vefa Destek Grubu üyesi Aycan Benli ise, “Osmanlının en zor dönemlerinde hatta Çanakkale savaşında bile zor durumdaki vatandaşların borçları hayırseverler tarafından ödenirdi. Bugün yine aynı şekilde korona virüs sebebiyle halk çok zor durumda Allah hayırseverlerimizden razı olsun bizlerde vefa sosyal destek ekibi olarak hayırseverlerimizin bağışlarını yerlerine teslim etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

"ESNAF OLARAK ÇOK DUYGULANDIM"

Veresiye defteri satın alınan Bakkal İrfan Özer, 325 ailenin borcunun ödendiğini kaydederek, “Yaklaşık 15 yıldır esnafım ve yaklaşık 10 yıla yakın borcu olan vatandaşlar var. İnsanlar sıkıntılıydı ödemlerini yapamıyordu ve defterde 325 aileye ait veresiye hesabı vardı defterin karşılığında 30 bin lira ödendi Allah hayır sahiplerinin hayırlarını kabul etsin. Borcu olanlar içinde durumu kötü olan, çalışmayan ailelerde vardı şuanda hepsinin borcu kapatıldı esnaf olarak çok duygulandım” şeklinde konuştu.

Mevlana Mahallesi Muhtarı Osman Arslan ise, “Zor süreçte ihtiyaç sahibi vatandaşların bütün borcunu kapatan hayırseverlerden Allah razı olsun” diyerek duygularını dile getirdi.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • M. Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu hayrı yapanlara 40 kat kazandırsın inşallah...
    Cevapla
  • Tabip 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah Mansur başkandan razı olsun yüzbinlerce insana ilaç oldu ...
    Cevapla
  • manisalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayır sever vatandaşlarımızdan Allah(c.c) razı olsun inşallah. Rabbim kazançlarını arttırsın inşallah.
    Cevapla
  • Nezih 3 yıl önce Şikayet Et
    Dürüst olunursa şahane bir adet.Üzüntüm bizde o kadar çok çakal zihniyetli tiplemeler var ki Allah onlara o fırsatı vermesin.Milletimiz özüne dönüyor inşaallah.
    Cevapla
  • S.Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Mevla böyle cömert mîslumanlardan razı olsun cennetin e koysun inş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR