Kadir Gecesi ibadetleri - neler yapılmalı | Kadir Gecesi'nde okunacak dualar & faziletleri...

Kalplerdeki iman tazelenip güçlendiği, vicdan ve inanç kuvvetinin arttığı Kadir Gecesi yarın eda edilecek. Cenab-ı Hakk'ın izni&kudretiyle melekler ve Cebrail Aleyhisselam'ın yeryüzüne indiği, gece boyunca yeryüzünde barış ve esenliğin hakim olduğu Kadir Gecesi ibadetleri, neler yapılmalıdır? İşte, İslam dininin kutsal yol gösterici kitabı Kur'an-ı Kerim'in indirildiği Kadir Gecesi'nde okunacak dualar ve faziletleri!

ABONE OL
GİRİŞ 18.05.2020 16:36 GÜNCELLEME 19.05.2020 08:24 YAŞAM
Kadir Gecesi ibadetleri - neler yapılmalı | Kadir Gecesi'nde okunacak dualar & faziletleri...
Kadir Gecesi ibadetleri - neler yapılmalı | Kadir Gecesi'nde okunacak dualar & faziletleri...

İnsanlığa kurtuluş çağrısı niteliğindeki Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı bu geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini belirtmek için verilen bir isim olan Kadir Gecesi, 19 Mayıs Salı tarihinde idrak edilecek. Allah-u Teala tarafından Cebrail (a.s.) aracılığıyla Kur'an-ı Kerim'in Peygamber Efendimiz’e vahyedilmeye başlandığı Kadir Gecesi'nin faziletine inanarak ve sevabını sadece Cenab-ı Hakk'tan bekleyerek ibadetle geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Yalnızca Hazreti Muhammed'in ümmetine mahsus olan ve başka peygamberlere böylesine faziletli bir gece verilmemiş olan Kadir Gecesi, İslam alimlerine göre Ramazan Ayı'nın son 10 (on) günü içerisinde aranması gerektiği vurgulanmıştır. İnsanlığın hidayeti için önemli bir dönüm noktası teşkil etmesi nedeniyle çok özel bir anlam taşıyan Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetler, okunacak dualar ve faziletleri nelerdir?

 

Kadir Gecesi Mesajları resimli - Akıllardan silinmeyecek tesirli duygulu Kadir Gecesi Mesajları

Resulullah’a, kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allah-u Teala Ona bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etti. Cenab-ı Hakk, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup habibini ferahlattı. (İ. Malik)

 

Resulullah efendimiz, (Benî İsrail peygamberlerinden 80 yıl hep ibadet eden oldu) buyurunca, eshab-ı kiram hayret etti. Cebrail Aleyhisselam gelip, Ya Resulallah, ümmetin o peygamberlerin, (diğer işlerin dışında) 80 yıl hep ibadet etmesine şaşıyorlar. Allah sana ondan iyisini verdi diyerek, (Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır) mealindeki ayeti okudu. (Rıyad-ün-nasıhin)

KADİR SURESİ OKUNUŞU VE MEALİ...

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
2- Ve ma edrake ma leyletülkadr
3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr
5- Selamün hiye hatta matle'ılfecr

Anlamı
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.
2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?
3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

Kadir Suresi

KADİR GECESİNDE OKUNMASI GEREKEN DUALAR NELERDİR? 

اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُـــوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى

OKUNUŞU: (Allahumme inneke afuvvun kerîmun tuhibbul afve fa'fu annî.)

ANLAMI: ‘Ey Allah! Gerçekten sen çok affedicisin, affı seversin, öyleyse beni affet’

اَللّٰهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَر۪يمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنّ۪ي

OKUNUŞU: (Allahümme inneke ‘afüvvün kerîmün tühıbbü’l-‘afve fa’fü ‘annî .)

ANLAMI: ‘Allah’ım sen affedicisin, cömertsin, affetmeyi seversin, beni de affet.’

MÜBAREK KADİR GECESİ DUASI NASIL YAPILIR?

لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ الْحَلِيـــمُ الْكَرِيــــمُ سُبْـــحَانَ اللَّهِ رَبِّ السَّمَوَاتِ السَّبْعِ وَرَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ

OKUNUŞU: (Lâ ilahe illallâh el-halimül kerim, Subhanellâh Rabbis semavatis seb’î ve Rabbil Arşil Azîm)

ANLAMI: ‘Halîm ve Keri m olan Allah’u Teala’dan başka hiçbir ilah yoktur. Yedi kat göklerin Rabbi ve büyük Arş’ın Rabbi olan Allah’ı tespih ederim.’ derse, Kadir Gecesine yetişmiş kimse gibi olur’

KADİR GECESİ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Ebû Hüreyre (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Nebî (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya eden kişinin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân 25, 27, 28, 35, Savm 6, Terâvih 1, Leyletü’l–kadr 1; Müslim, Müsâfirîn 173–176.)

Bu mübarek gecenin faziletini bizlere bildiren bir sure, bir ayeti kerime ve birçok hadisi şerif bulunmaktadır. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:

  “Şüphesiz biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle her bir iş için veya her bir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir.” (Kadir: 97/1-5)

KADİR GECESİNDE YAPILACAK İBADETLER...

Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur"ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir.

Kadir Gecesi’nde ihlas ve samimiyetle Kur'an–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; Cenab-ı Hakk’a karşı sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli ve kuvvetlendirilmelidir. Bununla beraber Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmelidir ve onun şefaatçi olmasını dileyip, ümmetinden olma bilinci tazelenmelidir.

Pişmanlık duygusuyla işlenen büyük veya küçük günahlar için tevbe ve istiğfar edilmeli ve yüce Mevla’dan af dileyip bağışlanmayı beklemelidir. Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir. (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

1000 aydan daha hayırlı Kadir Gecesi’ni en verimli şekilde değerlendirip tefekkürde bulunmalıdır; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayati meselelerde derin düşünceler içerisine girerek bilinç ve farkındalık kazanmalıdır.

Etrafımızdaki mümin kardeşlerimizle helalleşmeliyiz; onlarla Allah-u Teala’nın rızası için ilişkilerimizi sıkı tutarak kurarak rızalarını muhakkak almalıyız. Yine birbirine karşı küslük ve dargınlık olanların barışıp; gönüllerine alarak barış ve esenlik içerisinde yaşamalıyız.

Üzerinde namaz borcu olanların geçmişte kılamadığı namazların kazasını kılmaları tavsiye edilmekte, şayet kaza namazları yok ise beş vakit namaz ibadetlerini tamamladıktan sonra nafile namazını kılmaları önerilmektedir.

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Kadir 3 yıl önce Şikayet Et
    Soru: Vahiyi bizzat alan, Kuranın ilk indiği ayeti alan peygambere; Kadir gecesinin ne olduğunu sen nerden bileceksin? niye der? Melekler ve Ruh her türlü iş/buyruk/emir için inerde iner. Burdan sizin anladığınız siz dua edeceksiniz meleklerde sizin istekleriniz için inecekte inicek mi sanıyorsunuz? Bana göre Kadir gecesi çok daha geniş bir durum. Örneğin ilk yaratılışın başladığı an gibi. Tüm ayetler (evren) in çekirdeğinin atılıp inşa edildiği an. Biraz ezbere duayı bırakıp tefekkür edin. Allah'ı düşünün. Kafanızı yorun.
    Cevapla
  • ZIR cahil prof 3 yıl önce Şikayet Et
    kadir gecesi 83 yıl 3 aya tekabül eder.müslüman yiğit yurttaşların bu geceyi ibadetleri ile süslemesi,en güzel ve hayırlı bir gece olması için yeterlidir.
    Cevapla
  • Sakir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bol bol ibadet ve dua edelim inşallah
    Cevapla
  • Recep Korkmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Kadir gecemiz mübarek olsun yaşasın İslam yaşasın ümmet yaşasın Kabe yaşasın mescit ı aksa allahü Ekber lailahe illallah Muhammedrasululah svs
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Gecen sene ruyamda ak sakalli kalk namaz kil ne istersen verilecek dedi de ben uykuya yenik düstüm kaybettim bugünler degerli gunler kiymetini bilelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR