İşrak namazı nasıl kılınır? İşrak namazının fazileti nedir?

İşrak namazı, güneş bir iki mızrak boyu yükseldikten yani güneş doğduktan kırk-elli dakika zaman geçtikten sonra kılınır. Peki İşrak namazı nasıl kılınır? İşrak namazının fazileti nedir?

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2020 22:03 GÜNCELLEME 23.05.2020 22:03 YAŞAM
İşrak namazı nasıl kılınır? İşrak namazının fazileti nedir?
İşrak namazı nasıl kılınır? İşrak namazının fazileti nedir?

Saati olmayan bir kimse, çenesini göğsüne yapıştırarak güneşe bakar, şayet güneşi bu vaziyetteyken göremiyorsa, kerahat vakti çıkmıştır. Bundan sonra artık İşrak namazı kılınabilir. İşrak namazı iki rekatır. Bu namazın fazileti hakkında Fahr-ı Kainat -sallallahü aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurur. "Bir kimse sabah namazını cemâatle kıldıktan sonra oturup güneş doğuncaya kadar zikir ile meşgul olsa, güneş doğunca da iki rekat (İşrak) namaz kılsa, bir nafile hac ve umre sevabına nail olur." (İhyâ, I. 336)

 

İŞRAK NAMAZI NEDİR?

İşrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutsîde bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Âdemoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda seni korumayı tekeffül edeyim.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 12)

 

Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).

İŞRAK NAMAZININ FAZİLETİ NEDİR?

Bir kutsî hadiste bu namazın faziletine işaretle Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ey Âdemoğlu! Gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki günün sonunda seni korumayı tekeffül edeyim.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 12)

İŞRAK NAMAZI NASIL KILINIR?

1. Rekat:

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat işrak namazı kılmaya" diye niyet ederiz.

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

Sübhaneke'yi okuruz

Euzü-besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

2. Rekat:

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Hakir adam 4 yıl önce Şikayet Et
    Bayram namazı yerine kılınmaz ikisi ayrı namaz şekilleri Dinimiz İslâm Resùlullah Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem hazretlerimiz bu yana ayni bundan sonra da Allâh Celle Celaluhu hazretlerimiz izni ile ayni olacak
    Cevapla
  • ZAFER58 4 yıl önce Şikayet Et
    nafile namz kılmak yerine kaza namazı kılmak daha doğru bence ,zira farz namazı borcu olan bir Müslümanın nafile ibadet etmesi doğru değildir.
    Cevapla
  • ZAFER58 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşlerim, Farz Namazı borcu olanların Nafile namaz kılması caiz değildir
    Cevapla
  • Sabır 4 yıl önce Şikayet Et
    Mezhepsel farklılıklar olabilir kafana göre genel fetva vermek doğru değil.
    Cevapla
  • Eksper 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu fetvayı neye göre veriyorsunuz..Kaynağınız nedir?
    Cevapla
  • Okur 4 yıl önce Şikayet Et
    Sahabeden bir iki örnek vererek evde bayram kılınır denemez. Çünkü sahabe camilerde bayram namazı kılınırken her hangi bir sebeple camiye gidemediği zaman evde bayram namazı kılmıştır. Yani camilerde bayram kılınmazken evde bayram kılmadılar. Fakat evde bayram namazı kılanlar tabi ki günah girmezler, en azından nafile namaz kılmış olurlar.
    Cevapla
  • Hakir Adam 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsanımızın huyu medya basin olsa biliyorlar bilen sormuyorlar bilgilendirme yalnıs t.cumhuriyetinde gusül almayı bilmeyen var siz ne anlatıyorsunuz
    Cevapla
  • Ddd 4 yıl önce Şikayet Et
    Kılınışı normal namazla aynı. Niye kuşluk namazı diye tarif verdiniz ki, ben de normalden farklı sandım.
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi aynı zaten isimleri değişik tek cenaze bayram vitr harici hepsi aynı sadece nafikelerde fatihadan sonra istediğin süreyi önce ve sonra okuyabilirsin normal namazlarda sırasına göre okumak emlineyetlidir duha kusluk israk hepsi aynı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR