Şevval ayı orucu ne zaman tutulur? Şevval ayı orucu kaç gündür?

Ramazan ayının bitmesinin ardından vücudun oruç temposundan ayrılmasına alışması için Şevval ayında oruç tutulması Peygamber Efendimiz (s.a.s) tavsiye etmektedir. Şevval ayında oruç tutan kimselerin bütün sene oruç tutmuş gibi sevap kazandığı da bazı alimlerce aktarılır. Peki Şevval ayı orucu ne zaman ve nasıl tutulmalıdır? İşte Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadislerine göre şevval ayı orucu faziletleri...

ABONE OL
GİRİŞ 27.05.2020 09:18 GÜNCELLEME 27.05.2020 09:51 YAŞAM
Şevval ayı orucu ne zaman tutulur? Şevval ayı orucu kaç gündür?
Şevval ayı orucu ne zaman tutulur? Şevval ayı orucu kaç gündür?

Mübarek Ramazan ayının oruç ve ibadetlerle nihayete ermesinin ardından gelen Şevval ayında da oruç ve ibadetlere devam edilmesi hadislerle tavsiye edilmektedir. Günlerce oruç tutan bedenin normal yemek yeme temposuna yavaş yavaş alışabilmesi için Şevval ayında 6 gün orucu bulunmaktadır. Sağlık açısından çok faydalı olan bu öneri aynı zamanda çok sevaptır.  Peygamber Efendimiz (s.a.s) Şevval ayında 6 gün boyunca oruç tutan kimsenin annesinden doğduğu gibi günahsız olacağını buyurmuştur.  

 

ŞEVVAL AYI İBADETLERİ

Şevval ayında oruç tutmak müstehaptır. Müstehap, sünnetin bir alt kademesi, sünnete yakın davranış olarak görülen alışkanlıklardır. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in yaptığı ve alimlerin aktardığı davranışlar olarak kabul edilir. Şevval ayında oruç tutmak da müstehap bir davranış olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Şevval ayında oruç tutmakla ilgili şu hadisi buyurmuştur: ‘Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur’ Ramazan ayında hiç ara vermeden yani borçlanmadan oruç tutanlar Şevval ayında oruç tutarken nafile oruca niyet ederek oruçlarını tutabilirler. Borcu olan kimse ise tuttuğu orucun borçlarının yerine geçmemesi için yine Şevval orucuna niyet ederek Şevval ayı orucuna başlamış olur. Bir kimsenin farz olan oruç borcu varsa nafile oruç tutarken ayrıca niyet etmesi gerekir. Tuttuğu nafile oruçlarda kaza orucu niyetine geçmemesi için oruca başlarken niyete dikkat edilmesi gerekir. Bir kimse hem kaza borçlarını bitirmek üzere oruca başlamışsa o oruçtan nafile ibadeti kazanmaz. Aynı anda hem nafile hem de kaza ibadeti yapılamaz.

 

Şevval ayında tutulan 6 günler orucu için art arda tutulmasıyla ilgili kesin bir hüküm yoktur. Kişinin yorgunluğuna ve enerjisine bağlı olarak Şevval ayı içerisinde tamamlanması doğru olmaktadır. 

ŞEVVAL ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

İster nafile olsun ister farz olsun oruca aynı şekilde niyet edilir. Sahura kalkmak en güzel niyettir ve imsak vaktine kadar niyet edilmesi gerekir. Sahura kalmadan oruç tutacak kişilerin ise güneşin tepe noktasına gelmeden niyet etmelidir. Sahura kalkmayan ve güneşin tepe noktasına varacağı ana kadar niyet etmeyen kişinin o gün tuttuğu oruç kabul edilmez. O yüzden oruca başlamadan önce ‘niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya’ şeklinde niyet edilmesi orucun kabul edilmesi için gereklidir. Şevval ayı orucuna Ramazan bayramının ardından başlanabilir. Şevval ayı 21 Haziran günü biteceği için o güne kadar 6 gün orucunun tutulması gereklidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR