Hortum nedir ve nasıl oluşur? Hortumdan nasıl korunulur?

Hortum, genellikle okyanus ülkelerinde görülen doğa olaylarıdır. Oluşmaya başladığı andan itibaren etrafına tehlike saçan hortumlar, 120 km hızla başlayarak 300 km hıza kadar yükselmektedir. Bu hızla ilerleyen hortumlar, karşılarına çıkan her nesneyi yutar ve yok ederler. Peki hortum nasıl olur? İşte hortumdan korunma yöntemleri...

ABONE OL
GİRİŞ 23.06.2020 16:26 GÜNCELLEME 24.06.2020 08:56 YAŞAM
Hortum nedir ve nasıl oluşur? Hortumdan nasıl korunulur?
Hortum nedir ve nasıl oluşur? Hortumdan nasıl korunulur?

En tehlikeli doğa olaylarından olan hortum, ağaçları, evleri, birçok yapıyı sökerek tahrip etmektedir. Geçtiği yeri yok eden hortumlar, sıcak ve nemli havanın kuru ve soğuk havayla karşılaşması sonucu oluşmaktadır. Yani zıt hava koşullarının karşılaşmasıyla rüzgar aşağıdan yukarı doğru dönerek büyümeye başlar. Hortumların ve kasırgaların büyümesine neden olan asıl olay ise okyanus üzerindeki buharlaşmadır.  Buharlaşarak yükselmeye başlayan sıcak hava üzerindeki soğuk havayı yukarı doğru itmeye başlar bu durumda şimşekli fırtına meydana gelir.

 

HORTUM NEDİR?

Hortum, bulutların rüzgar ile hareketlenmesi sonucu tabandan yükselerek saatte 300 km’ye kadar yükselerek hızla ilerleyen rüzgarlardır. Hortumlar, kuzey yarım kürede saatin tam tersi yönünde dönerken, güney yarım kürede saat yönünde dönmektedir. Daha çok tropik yani nem oranının çok fazla olduğu bölgelerde meydana gelen hortumlar, ekvator ve kutuplarda etkisini azaltmaktadır. Ani sıcaklık değişimleriyle oluşan hortum, oluşmaya başladığında karşısına çıkan her nesneyi yutarak yok eder. 

 

1 yılda Dünya’da en çok hortumun görüldüğü ülke takribi 1200 hortum vakası ile Amerika’dır. Türkiye’de Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde hortum vakaları genellikle Haziran ve Eylül ayları arasında, Akdeniz’de ise Mart-Nisan aylarında görülmektedir. Türkiye’de görülen hortumlar çok riskli olmasa da dönem dönem kayıplara neden olmuştur.

Hortumlar denizler ve karalarda oluşmak üzere 2 gruba ayrılır. Denizde oluşan hortum karaya, kıyıya yaklaştıkça gücünü kaybeder. Karada meydana gelen hortum da aynı şekilde denize yaklaştıkça gücünü kaybetmektedir. Teknedeyken karşılaşılan hortum vakaları risklidir ve dikkat edilmesi gerekir. Karada denizden daha çok yaşam olduğu için karada oluşan hortumlar daha çok can ve mal kaybına neden olabilir. 

HORTUMDAN NASIL KORUNULUR?

Hortumlar geçtikleri yerleri yıkıp tahrip ettiği için evlerin içindeyken dahi tehlikeli olabilir. Onun için evin içindeyken bir hortum fırtınasına yakalanma durumu olursa evden dışarı çıkmadan ve pencerelerden uzakta saklanması gereklidir. Boş bir arazide hortumla karşılaşılırsa ise çukur bir yere girerek hortumun geçmesi beklenir. Araba içindeyken hortumdan kaçılması ve araba beklenmesi tavsiye edilmez. Arabadan inerek daha sağlam ve güvenli bir eve vs sığınması gerekir. 

YORUMLAR 2
  • ELİF NUR BAYER;) 3 yıl önce Şikayet Et
    tşk:)
    Cevapla
  • Veli 3 yıl önce Şikayet Et
    İstanbulda logarlardan çuval çuval toprak çıkıyor kimin bi parmağı var acep.Videoları sosyal medyada var montaj da değil.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR