Ev yapımı baklava nasıl hazırlanır? 40 katlı cevizli baklava tarifi

Ülkemizde en çok sevilen ve tüketilen tatlısı olan baklava, her yörede farklı farklı yorumlarla yapılır. Herkesin mutfağında kendince hazırlanan yöresel lezzet baklavayı bir de Denizli usulü deneyin. İşte 40 katlı, cevizli ev usulü baklava tarifi...

ABONE OL
GİRİŞ 20.04.2023 09:50 GÜNCELLEME 20.04.2023 09:50 YAŞAM
Ev yapımı baklava nasıl hazırlanır? 40 katlı cevizli baklava tarifi
Ev yapımı baklava nasıl hazırlanır? 40 katlı cevizli baklava tarifi

Geleneksel tatlıların başında olan baklava, her bölgede farklı bir yorumla yapılmaktadır. Denizlili kadınların kendilerine has üslubuyla yaptıkları 40 katlı cevizli ev baklavasının püf noktası ise tereyağı yerine ay çiçek yağı kullanılmasıdır. Ay çiçek yağı, baklavanın tereyağına oranla daha hafif olmasını sağlamaktadır. 40 katlı baklavayı yaparken 1 katına ceviz 1 katına ay çiçeği kullanılarak hazırlayıp fırında pişirdikten sonra sıcak şerbeti koymadan önce soğuması beklenir.

 

 

40 KATLI BAKLAVA HAZIRLANIŞI

 

 

Hamuru İçin:

5 su bardağı un
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı ay çiçek yağı
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı sirke
Nişasta
3 su bardağı ay çiçek yağı
Yarım kilo ince çekilmiş ceviz

Hazırlanışı:

İlk olarak 5 su bardağı un derin bir kabın içine alınır ve unun ortasında çukur oluşturacak şekilde açılır. Ardından yumurta, süt, 1 su bardağı ay çiçek yağı, sirke, kabartma tozu ve tuz eklenerek yoğurtulmaya başlanır. Ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğrulmaya devam edilir. Kulak memesi kıvamına gelen hamur 1 saat kadar dinlendirilmek üzere kenara alınır.  

Dinlenen hamur 40 eşit parçaya bölünerek merdane ile açılır aralarına mısır nişastası serpiştirilerek üst üste dizilir. Küçük küçük açılan yufkalar sıvıyağ ile yağlanan tepsinin üzerine serilmek üzere tek tek tepsi büyüklüğünde açılmaya başlar. Açılan hamurlar tepsiye sıralandıkça 1 katına sıvıyağ sürülür, 1 katına ceviz serpiştirilerek devam edilir. Yufkaların tamamı tepsiye sıralandıktan sonra dikdörtgen biçiminde kesilir ve üzerine sıvıya sürülerek 180 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirilir. 

Şerbeti İçin:

4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yarım taze sıkılmış limon

Hazırlanışı: 

Su ve şeker derin bir tencerenin içinde iyice karıştırdıktan sonra ocakta 20-25 dakika kadar pişirilir ve ocaktan almadan hemen önce taze sıkılmış limon suyu eklenir ve ocaktan alınır. Burada dikkat edilmesi gereken unsur ise baklavanın fırından çıkardıktan sonra soğuması beklenir ve soğumuş baklavanın üzerine kaynayan şerbet eklenir. 

Fırından çıkarılan ve yaklaşık 1 saat kadar soğuması için bekletilen baklavanın üzerine ocaktan alınmış sıcak şerbet yavaş yavaş eklenir ve bir süre şerbetin çekmesi bekletilir. Şerbeti içine iyice çeken baklava servise hazır.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 1
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    baklava derken ,dükkanlara şöyle bir bakıyorum,kilosu 16tl yede baklava var,70 tl yede.tabi umumiyetle ucuz baklavalarda glikoz şurubu,kurutulmuş bezelye püresi gibi şeyler kullanılıyor.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR