Aşure günü oruç tutulur mu? İşte Muharrem ayı aşure günü yapılacak ibadetler…

Kuran-ı Kerim'de dört kıymetli aydan biri olan Muharrem ayı, Allah'ın rızası ve merhametini kazanmak için ibadetle geçirilmesi tavsiye edilir. Dinler tarihi ve peygamber tarihine bakıldığında birçok mucizenin gerçekleştiği aşure günü, Muharrem ayının 10. günü ibadetlerle idrak edilmektedir. Peki aşure günü hangi ibadetler yapılmalıdır? İşte Muharrem ayının faziletleri ve ibadetleri...

ABONE OL
GİRİŞ 28.08.2020 14:01 GÜNCELLEME 28.08.2020 22:51 YAŞAM
Aşure günü oruç tutulur mu? İşte Muharrem ayı aşure günü yapılacak ibadetler…
Aşure günü oruç tutulur mu? İşte Muharrem ayı aşure günü yapılacak ibadetler…

Müslümanların büyük bir saygı ve ehemmiyetle karşıladıkları Muharrem ayı, birçok mucizenin gerçekleştiği ay olarak kabul edilmektedir. Sadece Müslümanlarca değil, diğer semavi dinlere göre de mucizelerin gerçekleştiği aydır. Kuran-ı Kerim’de Recep, Şaban ve Ramazan ayından sonra kıymet verilen dördüncü ay olarak bilinmektedir. Ramazan ayı dışında oruç tutulması çok kıymetlidir. Muharrem ayının özellikle ilk on gününde dini vecibelerin daha hassasiyetle yapılması, oruç tutulması ve kazaya bırakılan namazların kılınması din alimleri tarafından önerilmektedir. Muharrem ayının 10. Günü olan aşure günü ise birçok peygamberin mucizesini gerçekleştirdiği gündür. 

 

 

AŞURE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER

En kıymetli dört aydan biri olan Muharrem ayının en kıymetli günü olan aşure gününün oruçla geçirilmesi, ibadetlere dikkat edilmesi tavsiye edilir. Aşure günü, Hz. Nuh (s.a)’in gemisinin tufandan kurtularak Cudi Dağına oturduğu gündür. Elde kalan son tahıllarla hazırlanan şükür yemeği olan aşure, binlerce yıldır süren bir geleneği meydana getirmiştir. Şükrün paylaşmanın sembolü olan aşurenin hiçbir dini zorunluluğu olmadığı halde yapılıp paylaşılmaya devam etmektedir. 

 

 

Muharrem ayında diğer zamanlardan daha çok Kuran-ı Kerim okuyarak Allah’ın kelamını anmaya çalışmak, günlerin mümkün mertebe oruçla geçirilmesi ve namazlara ayrıca bir dikkat edilmesi gerekmektedir. Farz namazlarını geciktirmiş, kılmamış olanların kaza namazlarını kılarak tövbe etmesi, Allah’ın merhametine sığınarak af dilemeleri tavsiye etmektedir.

Alimle Muharrem ayı ve Muharrem ayının 10. Günü olan aşure gününün Allah’ın merhametinin yer yüzünde olduğunu, tüm duaların kabul edildiğini, tövbelerin kabul edildiğini nakletmektedir. Bundan dolayı bu günlerin iyi değerlendirilmesi gerektiği tavsiye edilir. 

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Peygamber Efendimiz (s.a.s), Muharrem ayının mümkün mertebe oruçla geçirilmesini tavsiye etmektedir. Ramazan ayından sonra oruç tutmanın en faziletli olduğu Muharrem ayı, imkanı olan kişilerce oruç tutulması önerilir. Muharrem ayının ilk gününden aşure gününe kadar oruçla geçirmenin çok sevap olduğu yine birçok alim tarafından tavsiye edilir. Ancak 10 günlük orucu tutacak imkanı olmayan kişilerin aşure günü, aşure günü önce ve sonrası olan 3 günlük orucu tutmaları önerilmektedir. 

MUHARREM AYINDA OKUNACAK DUALAR

Bismi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm “Ve sallâ’llâhu ‘alâ seyyidinâ muhammedin ve âlihi ve sahbihi ve sellem. Allâhümme ente’l-ebediyyü’l-kadîmü’l-evvelü ve ‘alâ fazlike’l- ‘azîmi ve cûdike’l- ‘amîmi’l- mu‘avveli ve hâzâ ‘âmun cedîdün kad akbele nes’elüke’l-‘ısmete fîhi mine’ş-şeytâni ve evliyâihi ve cünûdihi ve’l-‘avne ‘alâ hâzihi’n-nefsi’l-emmâreti bi’s-sûi ve’l-iştiğâli bi-mâ yukarribunî ileyke zülfâ yâ zê’l-celâli ve’l-ikrâmi ve sallâ’llâhu ‘alâ muhammedini ’n-nebiyyi’l-ümmiyyi ve ‘alâ âlihi ve ashâbihi’t- tayyibîne’t- tâhirine ve’l-hamdü li’llâhi rabbi’l-‘âlemîn.

Hasbünâ’llâhu ve ni‘me’l-vekîl ni‘me’l-mevlâ ve ni‘me’n-nasîr, gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr Lâ-ilâhe illa’llâhu vahdehû lâ-şerîkeleh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR