Toz taşınımı ne demek? Toz taşınımı neden olur?

Toz taşınımı, kuraklıktan dolayı görülen ve orta şiddetli rüzgarla birlikte havaya kalkan toz bulutlarının yar değiştirerek gittikleri bölgeleri etkisi altına alması durumudur. Çölleşmenin ve kuraklaşamanın neticesi olarak meydana gelen toz taşınımı günlük yaşamı olumsuz etkilemesinin yanında ciddi sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. Peki toz taşınımı nedir ve nerede görülür. İşte toz taşınımı nedenleri...

ABONE OL
GİRİŞ 06.10.2020 14:44 GÜNCELLEME 06.10.2020 14:44 YAŞAM
Toz taşınımı ne demek? Toz taşınımı neden olur?
Toz taşınımı ne demek? Toz taşınımı neden olur?

Toz taşınımı, en genel tanımıyla toz fırtınası olarak adlandırılmaktadır. Kurak ve çölleşen bölgelerde toz bulutlarının rüzgarlar yoluyla farklı bölgelere taşınması hadisesidir. Türkiye, dünyanın toz kaynağı olarak kabul edilen Afrika ve Arabistan’a yakın olmasından dolayı toz taşınımı riski altında olan ülkeler arasındadır. Toz taşınımının temel nedeni ise kuraklık ve çölleşmeden kaynaklı olduğu belirtilmektedir. Çöl ve kurak bölgelerden orta şiddetli rüzgarların etkisiyle kalkan tozlar uzun mesafeler aşarak farklı coğrafyaları etkisi altına almaktadır. Toz taşımının etkisi görüldüğü ülkelerde bazı hastalıkların görüldüğü, özellikle yaşlı ve çocuklar ciddi sağlık sorunları yaşadığı aktarılmaktadır. 

 

TOZ TAŞIMI NEDİR?

Toz fırtınaları olarak bilinmektedir. Kurak bölgelerde ortaya çıkan kuru ve şiddetli rüzgarlardan kaynaklı yükselene tozlar, toz bulutları halinde farklı bölgelere taşınarak gittikleri bölgeleri etkisi altına almalarına denmektedir. İklim değişiklikleri ve kuraklaşmalardan kaynaklı olarak görülen toz taşınımı, beraberinde farklı sağlık sorunları da getirmektedir. Solunum yolu ve kalp hastalıklarına neden olduğundan risk grubundaki kişilerin toz taşınımına karşı dikkat ederek tedbirli davranmaları gerektiği uzmanlar tarafından aktarılmaktadır. 

 

Toz taşınımı, toz bulutları halinde gittikleri bölgelerde sağlık sorunlarına neden olmalarının yanında ulaşımını olumsuz şekilde etkilemektedir. Özellikle hava ve deniz ulaşımında sorunlar ve aksaklıklar yaşanmaktadır. 

Suriye ve Irak gibi kurak ülkelere komşu olan Türkiye, toz fırtınalarından etkilenen bölgeler arasındadır. Özellikle Suriye ve Irak sınırında yer alan Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Tükriye’de toz aşımından en çok etkilenen bölgelerdir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR