Evlilik için sağlık raporu nereden ve nasıl alınır?
Evlilik için gerekli bir takım resmi prosedür vardır. Bunlar zor gibi görünsede yeterli bilgiye sahip olduktan sonra kolay bir şekilde ilerlemektedir. Evlilik başvurusu esnasında sağlık raporu ibraz edilmesi gerekiyor. Peki Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Sağlık raporu hangi hastanelerden alınır?
ABONE OLTürk Medeni Kanunu’na göre resmi nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında evlenme işlemlerine mahsus sağlık raporu da yer alıyor. Çünkü sağlık raporu evlilik için kişilerin haberdar olmadıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıklarının olup olmadığını saptamak amacıyla yapılıyor. Özellikle sık karşılaşılan bir durum olan kan uyuşmazlığı da bu sağlık kontrollerinde ortaya çıkmaktadır. Eşler arası kan uyuşmazlığı olduğu takdirde tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi dünyaya gelecek olan çocukların sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Eğer ileride anne hamile kalırsa ve gerekli önlemler alınmazsa ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Siz de evlenmeye karar verdiniz ve gerekli evrakları hazırlamak istiyorsanız, öncelikle bulunduğunuz belediyenin nikah dairesinden bilgi alın. Çünkü gerekli belgeler ortak gibi görünse de bazı kurumlarda farklılık olabiliyor. İstenilen testler genellikle aynı olsa da bazı belediyeler, 50 yaşının altındaki kadınlardan ve müstakbel eşlerinden sağlık raporunun yanı sıra Akdeniz anemisi testi için kan alındı belgesi isteyebiliyor.
EVLİLİK RAPORU İÇİN HANGİ TESTLER YAPILIYOR?
Evlilik için sağlık raporu başvurusunda bulunduğunuzda sizden öncelikle kan testi isteyeceklerdir. Bu testin yapılmasındaki öncelikli amaç kan grubunuzun belirlenmesidir. Kan grubunuz belirlendikten sonra ise Hepatit B, hepatit C, frengi, bel soğukluğu ve cinsel yolla bulaşan rahatsızlıkların olup olmadığına bakılacaktır. Akdeniz anemisi testi de evlenmeden önce yapılması gereken testler arasında. Sağlık raporunu alırken Akdeniz anemisi testi sonuçları da değerlendirmeye alınıyor. Bazı belediyeler ise sağlık raporunun yanı sıra çiftlerden ayrıca Akdeniz anemisi için kan alındı belgesi de istiyor. 50 yaş üzeri kadınlar ve evleneceği erkeklerden Akdeniz anemisi testi istenmiyor.
Eğer test sonucunda herhangi bir hastalık ve müstakbel eşinizle kan uyuşmazlığı yok ise rapor düzenlenerek verilecektir.
HANGİ KAN GRUPLARI EVLENEMEZ?
Anne ve babanın kan gruplarının uyuşmaması, doğacak bebekte kansızlık, kalp yetmezliği gibi hastalıklar ile anne karnında ölüm de dahil olmak üzere pek çok kötü sonuç doğurabiliyor.
Burada bahsettiğimiz kan grubu A veya B gibi gruplar değil Rh değeri. Baba Rh (+) ve anne Rh (-) iken eğer bebek de Rh (+) olursa bebeğin kanındaki bu Rh faktörü anne kanına geçiyor ve annenin bağışıklık sistemi Rh faktörünü ortadan kaldırmak için antikor adı verilen maddeler üretiyor. Rh uyumsuzluğundan sadece baba pozitif, anne negatif iken söz edilebiliyor. Baba negatif, anne pozitif ise uyuşmazlık önemini yitiriyor.
Kan uyuşmazlığının evliliğe engel bir durum olmadığını da söyleyelim. Ancak çocuk yapmayı planlayan çiftlerin çocuk doğmadan önce önlemini alması gereken bir durum olduğu için, evlenmeden önce kan uyuşmazlığı testi de yapılıyor. Kan grubu Rh (-), eşi Rh (+) olan hamilelere 28. haftada anti-D iğnesi yapılarak oluşabilecek sorunların önüne geçilebiliyor.
EVLİLİK İÇİN SAĞLIK RAPORU NEREDEN, NASIL ALINIR?
Evlenecek olan kişiler nikahtan önce sağlık raporu almak zorundadırlar. Sağlık raporlarını ikamet etmiş olduğunuz sağlık kurumlarından alabilirsiniz. Ayrıca Sağlık raporunu
-
Aile ve toplum sağlığı merkezlerinden,
-
Sağlık ocaklarından,
-
Devlet hastanelerinden ve özel hastanelerden de alabilirsiniz.
Evlenecek olan kişinin sağlık raporu alması için herhangi bir sağlık kuruluşuna bizzat başvuru yapması gerekmektedir. Sağlık ocakları ve aile toplum sağlığı merkezlerinde rapor almak sizi biraz uğraştırabilir. Bunun nedeni ise bu yerlerde gerekli olan malzemelerin bulunmamasıdır. Kan testi gibi basit testler sağlık ocaklarında yapılabilir. Ama akciğer grafisi ve diğer şeyler için sağlık ocakları yeterli değildir. Ve sizi başka yere yönlendireceklerdir. Bunun için özel ya da devlet hastanelerine giderek rapor için başvuruda bulunabilirsiniz. Özel hastaneler sizden rapor için ekstra ücret talep edeceklerdir. bu sebeple devlet hastanelerini tercih etmenizi öneririz. Devlet hastanelerinde rapor için her türlü inceleme yapılır ve sizden hiçbir ücret talep edilmez. Sağlık raporu işlemleri yaklaşık olarak bir gün sürmektedir.