Kariye camii nerede ne zaman ibadete açılacak? Kariye camii tarihi ve önemi

Hz. İsa ve Hz Meryem'in tüm yaşamının resmedildiği Kariye Kilisesi, Hristiyanlar için kutsal kabul edilen bir ibadethane olarak 6. yy'de inşa edilmiştir. Sanat tarihi bakımından önemli eserlere sahip olan Kariye, günümüzde alınan son karara göre camiye dönüştürülerek ibadete açılacaktır. Peki Kariye Camii ne zaman ibadete açılacak? İşte Kariye camii tarihi önemi...

ABONE OL
GİRİŞ 30.10.2020 13:32 GÜNCELLEME 30.10.2020 13:51 YAŞAM
Kariye camii nerede ne zaman ibadete açılacak? Kariye camii tarihi ve önemi
Kariye camii nerede ne zaman ibadete açılacak? Kariye camii tarihi ve önemi

Kariye Müzesi, Doğu Roma İmparatorluğunun Hristiyan dininin resmi dinleri olarak kabul ettikten sonra inşa ettikleri kilisedir. Tüm kilisenin kapladığı freskler ve mozaikler Ortaçağ Sanatının zirvesini temsil etmektedir. Kilisenin her bir bölümü Hz. İsa ve Hz. Meryem’in doğumundan ölümüne kadar tüm hayatını resmetmektedir. Hz. İsa’nın mucizelerinin kusursuz işçilikle anlatıldığı kilise 1204 Latin istilası sırasında büyük tahrip görmüş, İstanbul tekrar Bizans’ın eline geçince de atıl bırakılarak unutulmuştur. İstanbul Fethinden sonra camiye dönüştürülemeyen kilise, Hristiyanların ibadetgahı olarak bırakılmıştır. Fatih’in vefatından sonra tahta geçen II. Beyazıt, Chora Manastırını (Kariye Kilisesi) camiye dönüştürerek Müslümanların ibadetine açmıştır. 1511 yılından 1945 yılına kadar cami olarak kullanılan yapı 1945 yılında Bakanlar Kurulunun aldığı karar doğrultusunda müzeye dönüştürülmüştür. Uzun süredir detaylı bir restorasyon sürecinde olan kilise, 20 Ağustos 2020’de alınan karara göre restorasyonun bitirilmesiyle cami olarak ibadete açılacağı kararlaştırılmıştır. 

 

KARİYE MÜZESİ TARİHİ

 

Kariye Kilisesi, tarihi yarımadanın dışında, şehirden uzak olduğu için Chora (şehir dışı) denmiştir. Kariye (Chora), İmparator Justinianus tarafından inşa ettirilen bir şapelin (küçük kilise) yerine kilise ve manastır olarak yeniden inşa edilir. Zaman içinde inşa edilen diğer yapılar tahrip olup yıkılsa da kilise gördüğü restorasyonlarla günümüze kadar ulaşır. Kariye surların dışında, şehrin uzak bir noktasında kalsa da Bizans döneminin önemli dini tören ve merasimlerin yapıldığı kilise olarak kullanılmıştır. Ortodokslar için kutsal sayılan Kariye Kilisesini ziyaret etmek büyük ehemmiyet taşımaktadır.

Cem Sultan kimdir? Şehzade Cem'in hayatı ve II. Beyazıt'la mücadelesi

Kilisenin girişinden ana mekanına kadar her yeri Hz. İsa’nın hayatını anlatan mozaiklerle bezelidir. Dini öneminin dışında 6. yy’de inşa edilen sanat eserleriyle mukayese edildiğinde o dönemin çok ötesinde bir eser olduğu kabul edilmektedir. Kariye Kilisesi şehrin dışında, uzağında kalsa dahi önemli dini merasimler ve törenlerin düzenlendiği kaynaklarda rastlanmaktadır. 

KARİYE MÜZESİ NEREDE?

Kariye Müzesi, Karagümrük semtinde Edirnekapı surlarının dışında yer almaktadır. 

Ayasofya'daki tarihi eserler nelerdir? Ayasofya'nın tarihçesi ve bölümleri...

KARİYE NE ZAMAN İBADETE AÇILACAK?

1945 yılında alınan kararla müzeye dönüştürülen kilise 20 Ağustos 2020 tarihinde yapılan açıklamaya göre camiye dönüştürülerek ibadete açılacağı açıklanmıştı. 30 Ekim Cuma günü Cuma namazıyla birlikte ibadete açılacağı bildirilmiştir. 

KAYNAK : Haber7