Evde turşu bozulmadan nasıl saklanır? Üzerinde beyaz tortu oluştuysa...

Kış sofralarının en vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan turşu saklanırken en dikkat edilen besinlerin başında geliyor. Neredeyse her yemeğin yanına yakışan turşunun sağlığımıza olan etkilerinin yanı sıra saklanma koşulları da oldukça önemli. İşte turşuyu bozulmayacak şekilde muhafaza etmenin temel yolları

ABONE OL
GİRİŞ 12.12.2020 15:30 GÜNCELLEME 12.12.2020 16:37 YAŞAM
Evde turşu bozulmadan nasıl saklanır? Üzerinde beyaz tortu oluştuysa...
Evde turşu bozulmadan nasıl saklanır? Üzerinde beyaz tortu oluştuysa...

Türk mutfağının vazgeçilmezi birbirinden lezzetli meyve ve sebzelerden yapılan turşular sofralarda yerini aldı Tüm bakliyat içerikli yemeklerin yanında enfes lezzetiyle ahenk katan bir tat olan turşu, hemen hemen her yemeğin yanına yakışıyor. Peki en taze malzemelerle kurulması gereken turşu doğru bir şekilde nasıl saklanmalıdır? Uzmanlar özellikle turşunun üzerinde oluşan beyaz tabaka konusunda vatandaşları uyardı.

 

 

Sık sık tüketilen hazır çorba hastalıklara yol açıyor!

TURŞUNUN ÜZERİNDE BEYAZ TABAKA OLUŞYORSA...

Sebze veya meyveleriniz mayalanmaya başladıktan sonra en üst kısımda oluşan beyaz tabakanın takip edilmesi ve görüldüğü anda hemen alınması gerekir. Bu tabaka hemen alınmazsa küf oluşmasına ve dolayısıyla turşunun bozulmasına neden olur. Eğer uygun oranda tuz eklenmediyse veya uygun sıcaklıkta bekletilmediyse beyaz tabaka görülme olasılığı daha yüksektir.

TURŞU NEDEN BOZULUR?

Aslında turşu çok hassas dengeler üzerine kurulan bir yiyecek. Oda sıcaklığından tutun da içinde kullandığınız malzemelerin birbirlerine oranlarına kadar birçok farklı nedenden ötürü turşularınız bozulabiliyor. Bu nedenle turşuların bozulma nedenlerini bilmekte ve turşu kurarken bu noktalara dikkat etmekte fayda var. 

İlk dikkat etmeniz gerekenlerin başında tuz dengesi geliyor. O malzemelerin uzun süre dayanabilmesi için tuza ihtiyaçları var. Bu nedenle tuz çok fazla gelirse sebzelerin ya da meyvelerin çok fazla şişmesine neden oluyor. Çok fazla şişen malzemeler çok çabuk bozulmalara neden oluyor. Yine tuz az gelirse bu defa da malzemeler yeterince korunmuyor ve yumuşamalara neden oluyor. Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz.

Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir. Bu durumlarda turşularınız yavaş yavaş küflenmeye başlar. Bu da onun bozulmasının nedenlerinden biridir.

Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir. Bozulma nedenlerinden bir diğeri de turşuların doğrudan gün ışığı alması ya da oda sıcaklığında yaşanan dengesizlikler. Bu durumda da turşu suyunun rengi değişir. Beyaz ya da bakır renkli bir hal alır. Bu da turşuların bozulmuş olduğunun bir diğer göstergesi arasında sayılabilir.

TURŞU NASIL SAKLANIR?

Kapağını kapattıktan sonra turşunun içinde hala az miktarda hava kalmış olabilir. Turşunuzu saklamadan evvel 2-3 saat süresince ters bir biçimde beklemede bırakıniz. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıkları bir yerde toplanacaktır. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalacaktır. Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.

Kakaonun mucizevi faydaları! Damarları temizliyor, stresi azaltıyor

Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız. Kapağı yukarıdaki yazılı olan adımlara uygun biçimde kapatınız.

YORUMLAR 4
  • Abidin 3 yıl önce Şikayet Et
    O tabakaya bar denir turşu açıldıktan sonra sıcak ortamda saklanırsa mutlaka barlanır çok uzun süre kalırsa bu bar tadını etkiler ama bir kaç haftada tüketilirse hiç de mahsuru olmaz üzerindeki barları yıkayarakda tüketilebilir hiç bir sıkıntıda olmaz. haber olsun diye yalan yanlış yazıyorlar.
    Cevapla
  • Nisa 3 yıl önce Şikayet Et
    Beyazlık mayalaşma degil mi. Büyüklerimizden hiç duymadım. Asma yaprağı koyulurmuş onu yeni öğrendim üstü susuz kalmasın bozulmasın diye
    Cevapla
  • yusuf77 3 yıl önce Şikayet Et
    walla çok beyaz tabakalı turşu yedik annemde yedi babaannemde yedi gayet güzeldi ve hamdolsun zerre sıkıntı yaşamadık
    Cevapla
  • Nasime 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen biz atalarımızdan gördüğümüz gibi devam annem 86 yaşında kayınvalidem 91 yaşında bir mide ağrıları bile yok bağdaş kurup oturuyorlar maşallah sübhanallah
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR