Bir çoban Şırnak'ın dağlarında binlerce yıllık olduğu tahmin edilen midye fosili buldu!

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Başaran köyünün yüksek dağlarında çobanlık yapan bir genç kayalıklarda deniz canlılarına ait fosiller bulunan taşlar buldu. Göreni hayrete bırakan fosillerin üzerinde midyeden balığa pek çok deniz canlısı bulunuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 27.02.2021 14:30 GÜNCELLEME 27.02.2021 14:33 YAŞAM
Bir çoban Şırnak'ın dağlarında binlerce yıllık olduğu tahmin edilen midye fosili buldu!
Bir çoban Şırnak'ın dağlarında binlerce yıllık olduğu tahmin edilen midye fosili buldu!

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Başaran köyü yüksek rakımlı dağ yamaçlarında çobanlık yapan bir genç bulduğu taşlar üzerinde deniz canlılarına ait fosiller gördü. Çoban, midye, balık, yılan balığı gibi taş üzerinde fosilleşmiş halde bulduklarını evine getirerek sakladı. Daha öncede aynı dağ yamacında balık fosili bulunmuştu. Bunun üzerine çoban Mehmet Gökçe ilginç bulduğu taşları toplayarak koleksiyon yaptığını söyledi.

65 yıl önce çırak olarak başladığı mesleğini hala aynı sevgiyle yapıyor!




Binlerce yıl öncesine ait olabilir


Gökçe, "Yıllardır dağlarda çobanlık yapıyorum. Kesin bu bölge eskiden denizdi. Çünkü her gördüğüm ilginç taşta fosilleşmiş canlı türleri görüyorum. Bu fosilleri de taş içinden çıkarttım. Balık midye ve yılanlar var ilgimi çekti. Bu yüzden evimde saklıyorum. Binlerce yıl öncesine ait olduğunu tahmin ediyorum ama kesin bir bilgi değil araştırılmasını istiyorum" dedi.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Ohoo bu ne ki, kocaman kocaman salyangoz şeklinde acaip acaip şeyler bulanları gördük. Yetkililer vatandaşlara seslenip, bunları toplayıp, tabiat müzesi falan kursa iyi olacak.
    Cevapla
  • ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    o neki bizim 800 900 m rakımlarda deniz kabukları çıkıyor
    Cevapla
  • Hasanbb 3 yıl önce Şikayet Et
    Büyük sahrada geçmişte okyanustu. İç anadolulular bu tarz kabuklu deniz canlılarının fosillerini dağda taşta zaten kolaylıkla görebilmektedler. Normal yani.
    Cevapla
  • çaldıran 3 yıl önce Şikayet Et
    70 bin yıl önce, şırnako eşi şıra ya ziyafet vermek için binbir zorlukla Akdeniz den getirttiği deniz ürünleriyle ziyafet vermek istiyor. Şıra mutfakta deniz ürünlerinden menü hazırlamakta olsun, büyük bir zelzele oluyor, Şırnako ve Şıra mağra evlerinden zorlukla kurtuluyor. Derken deniz ürünleri toprak altında bugüne kadar geliyor. Hikaye bu !
    Cevapla
  • Polis Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    ŞİRA kimdir ŞIRNAKO kimdir Heç duymamışam Bilgilendirirmisen
    Cevapla
  • nuh tufanı 3 yıl önce Şikayet Et
    bu bölgeler eskiden denizlerle kaplı olma ihtimalinin yanında belli bir süreligine olan nuh tufanı sebebiyle kabaran sular etkisiyle ve suyun çekilip deniz canlılarının orada kalması belki etken olmuş olabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR