Balıklara inci, insanlara şifa: Çöl tozunun faydaları ve zararları

İki gündür etkili olan çamurlu yağmurların faydası da çok. Eskilerin "Balıklara inci, yılanlara zehir, insanlara şifa" dediği çöl tozu taşıdığı minarallerle bitkilerin gelişmesine ve toprağın veriminin artmasına katkı sağlıyor. Denizdeki canlı hayatını da oldukça iyi yönde etkiliyor. Diğer yandan, hava kirliliğinin olduğu şehirlerde sağlık sorunlarına sebep olan çöl tozu, silikozis hastalığını tetikliyebiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 23.03.2021 12:48 GÜNCELLEME 23.03.2021 12:55 YAŞAM
Balıklara inci, insanlara şifa: Çöl tozunun faydaları ve zararları
Balıklara inci, insanlara şifa: Çöl tozunun faydaları ve zararları
  • İstanbul'da görülen çamur yağmuru, bazı illerde etkisini bugün de devam ettirecek. 
     
  • Eskilerin 'balıklara inci, insanlara şifa' dediği çöl tozunun faydaları da var zararı da. 
     
  • Toprağın verimliliğini artıran çöl tozu, bazı meslek gruplarında silikozis hastalığını tetikleyebiliyor.

İstanbul'da önceki gece çamurlu yağış etkili oldu. Araçları çamurla kaplanan sürücüler soluğu oto yıkamacılarda aldı. Çöl tozunun Afrika üzerinden geldiği belirtiliyor. 

Bugün de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde öğle saatlerinden itibaren Suriye ve Irak üzerinden toz taşınımı olması bekleniyor. Özellikle Şanlıurfa ve Mardin'in güney kesimlerinde kuvvetli olacağı ifade edildi. 

"BALIKLARA İNCİ, İNSANLARA ŞİFA"

Çöl tozunun faydası da var zararı da. Türkiye'de daha çok Nisan ayında etkili olan çöl tozları için eskiler, "Nisan yağmurları, balıklar için inci, yılanlar için zehir ve insanlar için şifadır" der.

Çöl tozunu içeren yağmurların içinde barındırdığı mineraller, bitkilerin gelişiminin ve veriminin yükselmesine katkı sağlıyor ve toprak verimliliğini artırıyor. Ayrıca denizdeki canlı hayatının demir gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasında da çöl tozunun önemli rolü var.

SİLİKOZİS HASTALIĞINI TETİKLİYOR

Çöl tozları ayrıca hava ve kara ulaşımı gibi alanlarda olumsuz etki yaratabiliyor. Şehirlerde var olan hava kirliliğine ek olarak çöl tozlarının eklenmesi sağlık sorunlarını artırıyor. Yine kum ve kuvars içeren çöl tozları silikozis hastalığını tetikleyebiliyor.

SİLİKOZİS: EN SİNSİ SOLUNUM HASTALIĞI

'En sinsi solunum hastalığı' olarak bilinen Silikozis, doğada kristal veya kristal olmayan formda bulunan silika mineralinin çeşitli işlemlere tabi tutulduğu sırada toz olarak yutulmasıyla ortaya çıkan bir hastalık. 

SİLİKOZİS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER, KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Kuru öksürük, nefes darlığı, ses kısıklığı, göğüs ağrısı, kanlı öksürük gibi belirtileri olan hastalık etkisini çok uzun yıllar sonra belli etmesi yüzünden 'en sinsi solunum yolu hastalığı' olarak biliniyor. Silikozis daha çok maden-taş ocağı, oto boyama ve kot pantolon boyama işinde çalışan kişilerde görülüyor. 

TEDAVİSİ YOK

Dikkat çeken bir nokta daha var: Hastalığın şu an için bilinen bir tedavisi yok. Sadece ilerlemesini önlemek için bazı tedbirler alınabiliyor. 

KAYNAK : Haber7 | DETAY
YORUMLAR 3
  • A o 3 yıl önce Şikayet Et
    "BALIKLARA İNCİ, İNSANLARA ŞİFA" Nisan yağmuru için derler genelde.
    Cevapla
  • R.D. 3 yıl önce Şikayet Et
    Modern Tıpta hiçbir şeyin çözümünün olduğunu göremedik zaten, ver ilacı süründür mantığı.
    Cevapla
  • Angaralı 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdiki doktorlar atm mucidi daha çok para için özel açıp duruyorlar kaçının hedefi tedavisi olmayan hastalıklara tedavi yöntemi aramak
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR