Donduğunda kristalleşen bala dikkat! Hemen çöpe atın

Hava sıcaklıklarının 35 derecenin altına düşmediği şu günlerde yüksek hava sıcaklıklarına rağmen bozulmayan balın buzdolabına konmaması gerektiğini söyleyen satıcılar donma yapan ballarda ise özellikle kristalleşmeye dikkat çekti..

ABONE OL
GİRİŞ 02.08.2021 11:41 GÜNCELLEME 02.08.2021 11:54 YAŞAM
Donduğunda kristalleşen bala dikkat! Hemen çöpe atın
Donduğunda kristalleşen bala dikkat! Hemen çöpe atın

Yüksek hava sıcaklıklarının yaşandığı şu günlerde özellikle bal tüketmeyi seven vatandaşların akıllarında ‘balı nasıl saklamalıyım’ sorusu oluşuyor. Satıcılar, yüksek sıcaklıklara rağmen balın buzdolabına konulmaması konusunda vatandaşları uyarırken, direkt güneş ışığına da maruz bırakılmaması gerektiğini söyledi. Sıcak havalardan korkarak buzdolabına konan balda oluşan kristalleşme, glikoz konulduğunun işaretçisi olduğundan bu balın yenilmemesi öneriliyor. 

Bu hastalığın fark edilme oranı çok düşük!Bu hastalığın fark edilme oranı çok düşük!



  
BALI BUZDOLABINA KOYMAYIN

Eskişehir’de yöresel lezzetler üzerine satış yapan işletmeci Elif Yıldız, bal ile ilgili birçok bilgi kirliliği olduğunu, çok fazla seçeneği olan balın orijinalliğinin çoğu zaman ayırt edilemediğini aktardı. Balın saklanması konusunda konuşan Yıldız, “Bal asla sıcakta bozulmaz. Petekli balda ise peteği eriyebilir. Balın üretiminde üreticiler arıyı özellikle soğuk havalara maruz bırakmazlar, ısı dengesi için mücadele verirler biz de arının ürettiği balı buzdolabına koyma gereksinimi duymayız. Balı saklarken en sık yapılan hatalardan biri direkt güneşe bırakmak, diğeri ise buzdolabına koymaktır. Balın raf ömrü çok uzundur. Eğer orijinal doğal bal ise 2-2,5 yıla kadar dayanabilir” diyerek balın buzdolabına konmasının gereksiz olduğunu belirtti. 


  
KRİSTALLEŞEN BALI TÜKETMEYİN 

Kışın normal bir mutfak dolabında saklanan balın da donabileceğini dile getiren Elif Yıldız, bu durumda balı ‘benmari’ yani sıcak suyun üzerine bir kap içerisinde eritme yöntemi kullanılabileceğini aktardı. Donan balın kaşıkla kontrol edilerek tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, “Normal bir mutfak dolabında saklarken de bal bazen donma yapabilir. Eğer orijinal balsa kışın donabiliyor. Donma yapan balı direkt ısıya maruz bırakmak yerine benmari usulü ile tekrardan eski haline getirebilirler. Ama eğer yazın sıcaklardan korkup buzdolabına koyarsanız da balınız donar, burada da dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var. Donan balınızı kaşıkla kontrol ettiğinizde çıtır çıtır şekerlenme sesi gelmiyorsa, sürülebilir bir çikolata kıvamındaysa bu orijinal baldır. Kristalleştiyse eğer kesinlikle yemeyin ve çöpe atın. Bu bala glikoz konulmuştur, orijinal değildir” diyerek önerilerde bulundu.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 4
  • Hakkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçek bal donar (nasıl tarif etsem muhallebi kıvamı yada erimiş donmuş tereyağ gibi) gerçek olmayan bal donmaz insanların kafası nı karıştırmayın bir şeyi yapacaksanız da görsellere anlatın Arı cılık zor bir iş insanların emeğiyle oynamayın
    Cevapla
  • ARICI 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçek doğal bal 2 ila 2,5 yıl değil 4000 ila 5000 yıl birşey olmaz Doğal bal soğuktada olsa buzdolabındada olsa donar yani kristalleşir özelliğini kaybetmez ve o şekildede tüketilebilir. Bu işin gerçek uzmanlarının bu konudaki açıklamaları daha bilgilendirici olur kanaatindeyim.
    Cevapla
  • Zeki TOKAT 2 yıl önce Şikayet Et
    Tam tersine bir bilgi, hakiki bal, 18 derecenin altında kristalleşmeye başlar. Glikoz katılan bal kristalleşmez. Evet haberin doğru tarafı, buzdolabında saklanmaması hususudur. Lütfen, bu tip haberlerde, uzman yardımı alıp öyle yayınlayın.
    Cevapla
  • Ümmü Hureyre 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR