İsrailli firma çekirgeden şekerleme üretti

Çevreye katkı için böcek yenmesi uzun süredir tartışılıyordu. İsrailli bir şirket, çekirge şekerlemeleri üretti.

ABONE OL
GİRİŞ 24.09.2021 08:05 GÜNCELLEME 24.09.2021 10:09 YAŞAM
İsrailli firma çekirgeden şekerleme üretti
İsrailli firma çekirgeden şekerleme üretti

Çevreye yardımcı olmak için böcekleri yemeye başlamamız gerektiği uzun zamandır öne sürülüyordu, ancak çoğumuz için bu pek hoş bir düşünce değil. İsrailli bir firma, farklı tatlandırıcılar ekleyerek böceklere lezzet kattığını açıkladı. Uzmanlar, dünya nüfusunun artması ve küresel ısınma nedeniyle yakın gelecekte böcekleri tüketmeye daha sıcak bakmanın mümkün olduğunu belirtti.

YILDA 400 MİLYON ÇEKİRGE YETİŞTİRİYOR
İsrail’de gıda teknolojisi firması Hargol'un patronu Dror Tamir, küçükken anneannesinden duyduğu çekirgelerle ilgili hikayelerden etkilenerek bu böcekleri yenilebilir hale getirmeye karar verdi.

Yılda 400 milyon çekirge yetiştiren Tamir, 1950’lerde İsrail’de insanların gıda güvencesizliği ve Afrika’dan gelen göçmen çekirgelerin gelip mahsullerini tahrip etmesiyle baş ettiklerini öğrendikten sonra fikrinin değiştiğini söyledi.

CEVİZ, MANTAR, KAHVE, ÇİKOLATA...
Aynı dönemde çitfçiler tarım arazilerini çekirgelerden korumaya çabalarken orada yaşayan Yemenli ve Faslı Yahudilerin böceklerin tonlarcasını yemek için topladıklarını anlatan girişimci, bugün de böceklerin bu şekilde tüketilebileceğine olan inancını paylaştı.

Ürünleri arasında yer alan bir paket kahverengi şeker paketini açarak, “Bir deneyin. Küçük şekerler proteinle dolu ama soya veya jelatinden değil. Bunun yerine, çekirgelerden yapıldılar.

Çekirgelerin tadı ceviz, mantar, kahve ve çikolata gibi, portakal ve çilek aroması da gelecek” dedi. Tamir, şirketinin enerji barından burgere ve falafele kadar genişleyen ürün gamıyla böceklere dair yerleşmiş bu fikri değiştirmeyi umuyor.

Böcekler Afrika, Asya, Orta Amerika ve Orta Doğu’da uzun zamandır bazı topluluklar tarafından tüketilse de Avrupa ve Kuzey Amerika’da pek çok insan tarafından böcek yemek kabul görmüyor.

Yakın gelecekte gerçekleşmesi uzak bir fikir gibi görünse de bazı uzmanlar çevresel faktörler ve nüfus artışı nedeniyle Batı’nın beslenme rutinine de böceklerin eklenmesinin mümkün olacağını düşünüyor.

30 YILDA DÜNYA NÜFUSU 2 MİLYAR ARTACAK
Bugün 7,7 milyar olan dünya nüfusunun 2050’ye kadar 9,8 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Gıdaya ulaşması gereken 2 milyar insanın daha gezegende yaşaması sonucu tarımsal faaliyetlerin aynı hızda yürütülmesinin mümkün olamayacağı düşünülüyor.

Böyle bir gıda sorunuyla karşılaşılması durumunda protein ihtiyacının inek, koyun ve diğer memeli hayvanlar yerine böceklerden karşılamaya başlamak sürdürülebilir bir seçenek olarak görünüyor.

Birleşik Krallık Gıda Standardı Kurumu bilim danışmanı profesör Robin May, ‘’Protein, beslenmemizin temel kaynağı ama et ve süt ürünleri gibi protein yönünden zengin gıdaların bazıları çevresel ve etik ayak izleri bırakmamıza neden oluyor’’ dedi.

Böceklerin protein kaynağı olarak kullanılmasındaki temel sorunlardan biri, insan vücudu için alerjik reaksiyon gösterme ve insan vücudundaki bakterilerle ilgili sorunlara yol açabilme ihtimalinin olması olarak gösteriliyor.

BÖCEK YEMEKLE SERA GAZLARI YÜZDE 99'A KADAR AZALTILABİLİR
Et üretimiyle karşılaştırıldığında çekirge üretimi sera gazı emisyonunu yüzde 99’a kadar azalttığı gibi su tüketimini de bin kat, ekilebilir arazi kullanımını da bin 500 kat azaltıyor.

Ayrıca Maastricht Üniversitesi’nin araştırmasında, böceklerden elde edilen proteinin süt proteini kadar yararlı olduğu açıklandı. Her ikisinin de sindirim, kas üretimi ve emilimi performanslarının neredeyse aynı olduğu söylendi.

KAYNAK : NTV
YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • Çiçek. 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar her böcegi yerler gözleri doymamış olan kişiler varlık içinde bile böcek yiyebiliyor yer köpekte yer kedi de yer kertenkele yer
    Cevapla
  • Şaşkın 3 yıl önce Şikayet Et
    "Size iki meyte ve iki kan helal kılındı. İki meyte (kesilmeden ölen) balıkla çekirgedir, iki kan (organın içinde kalan) ise, karaciğerle dalaktır." (İbni Mace, Ebu Davud) "Çekirge helaldir" (Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud) "Çekirgeyi ne yerim, ne de, haram kılarım." (İbni Mace, Ebu Davud) Ayrıca kıyamet alametlerinden birininde, hayvanlardan ilk çekirgelerin neslinin tükeneceği hadis-i şerifte bildirilmektedir. Siyonistler kıyameti koparmak için, işe çekirgeden başladılar!
    Cevapla
  • T.C 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın işine karisiyorlar bu arsız Yahudiler. Dünya nüfusu 200 milyar da olsa dünyadaki gıda yeter. Yeterli zalimler masumların hakkını gaspetmesinler. Adaletli olunsun,şükür edilsin,ısraf edilmesin. Böcek yemeyin ,gidin boş arazileri ekin degerlendirin yahu . Bunların amacı başka. Hepimize yedirecekler galiba.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahu, nüfus iki milyarken de , tarım yetmeyecek, diyorlardı. Beş milyar olunca da yetmeyecek diyorlardı. Yeter artık. Allah rızkı yaratmış. Bu imansizlar hala Allah'a karşı güvensizlik duygusu içindeler
    Cevapla
  • Yakub 3 yıl önce Şikayet Et
    Para için her şeyi yapan , canından daha çok parayı sevenlerin adı İsrail . Hayber savaşı sonrası ganimetleri vermediler canlarından oldular. Cebrail as Peygamber sav efendimize sakladıkları yeri bildirdi. Ganimetler Müslümanlara geçti tabiiki. Çekirge yenir mi şimdiye dek yendiğini duyan var mı
    Cevapla
  • selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Hicaz ve Yemen kuşatmasında Fahrettin Paşa çok sayıda imamdan görüş alarak aç olan orduyu, o sırada sürüler halinde istilada bulunan çekirgeyle beslemiştir. Dedem de o yıllarda Yemen'de çoğu kızartma olmakla beraber her tür çekirge yemeğini yemiş.
    Cevapla
  • Muh 3 yıl önce Şikayet Et
    İslam tarihi hakkında yarım yamalak birşeyler duymuşsun ama kafan karmakarışık. Eksik ve yanlış bilgiye sahipsin. Söylediklerinin ise konu ile hiç bir alakası yok. Öte yandan diğer böcek türlerini yemek haram olsa da çekirge için Peygamber efendimiz yemeyi tavsiye etmemiş olsa da o zamanlarda sahabeden çekirge yiyenleri bundan men etmemiştir. Yani haram değildir. Bilgin yoksa lütfen boş boş konuşma.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR