2 aylık Lina'nın hastalığını dikkatli doktor fark etti!

İzmir'de yaşayan Hakan ve Yasemin çiftinin 2 aylık kızları Lina'nın kafatasında ve gözündeki asimetriyi rutin kontrol için götürdükleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öner Yıldırım fark etti. Dezenformasyon ameliyatla düzeltildi..

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2021 14:56 GÜNCELLEME 02.10.2021 15:40 YAŞAM
2 aylık Lina'nın hastalığını dikkatli doktor fark etti!
2 aylık Lina'nın hastalığını dikkatli doktor fark etti!

İzmir’de yaşayan Hakan ve Yasemin Işık çiftinin 2 ay önce dünyaya gelen ve Lina ismini verdikleri kız bebeklerinin kafatasında ve gözünde bir asimetri oluştu. Aile bu durumun tam olarak ne anlama geldiğini anlayamazken, sağlıklı çocuk polikliniğinde bebeğin rutin kontrollerini gerçekleştiren Medicana International İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öner Yıldırım, bir terslik olduğunu sezinleyerek aileyi beyin cerrahisine yönlendirdi.

Hakkari'de 20 yaşındaki genç kız koronavirüse yenik düştüHakkari'de 20 yaşındaki genç kız koronavirüse yenik düştü

 
KAFATASINDAKİ SÜTÜR ERKEN KAPANMIŞ  

Yapılan kontrol ve tetkiklerde minik bebeğin kafatasında bulunan ve beynin gelişimi için normalde 1 yaşına kadar açık kalması gereken sütür adı verilen kemiklerden birinin erken kapandığı, kafatasındaki deformasyonun ve gözlerindeki asimetrinin bu nedenle olduğu ortaya çıktı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Evren Sandal, kafatasının yapısında aşırı deforme meydana gelmeden, çok erken saptanan bu tür vakalarda, endoskopik olarak gerçekleştirilen basit bir ameliyatla bebeğin kafatasındaki asimetriyi düzeltmenin mümkün olduğunu dile getirdi.


 
6 AY VE SONRASI KRİTİK 

Lina bebeğin durumuna bakılacak olursa, erken tanı ve ameliyat olmasaydı, göz küresinin çukur kalabileceğini ve bir deformasyon meydana geleceğini söyleyen Op. Dr. Evren Sandal, “Erken müdahale çok önemli. 6 aydan sonra deformasyon iyice geliştiği için şu an yaptığımız ameliyatı yapma şansımız olmayacaktı. 6 aydan sonra kafatasının şekillenmesi için göz küresinin yerleştiği kemiği öne doğru taşıma ameliyatı gerçekleştirecektik. Bu çok daha büyük ve riskli bir ameliyat. Lina 1 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu oldu. Bundan sonra normal ve sağlıklı bir birey olarak yaşantısına devam edecek” diye konuştu.  
 
GELENEKSEL YÖNTEMLERİ DENEMEYİN

Lina’nın babası Hakan Işık da, kızının kafasında ve gözündeki problemi fark ettiklerini ancak ne olduğunu da tam olarak anlayamadıklarını, çevrelerindeki insanların çocuğun kafasına tülbent bağlama önerisinde bile bulunduğunu ifade ederek, “Her anne ve babanın bu konuda uyanık olması gerekiyor. Asla böyle yollara başvurmadan hemen doktora geldik. Kızımız sağlığına kavuştuğu için çok mutluyuz” dedi. Op. Dr. Evren Sandal da, anne ve babaların, kocakarı, komşu ya da babaanne önerilerine kulak asmayarak, bebeklerinin başının tepesinde, alnında keskin bir çıkıntı ya da gözler arasında bir asimetri görmeleri durumunda hemen bir beyin cerrahına başvurmaları gerektiğini belirtti.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 2
  • almanyadan 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah ilminizi artırsın maşallah...
    Cevapla
  • z.y. 2 yıl önce Şikayet Et
    allah doktorlarimizdan razi olsun.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR