Üç aylar ne zaman başlıyor? Recep, Şaban ve Ramazan ayları 2022 yılında hangi günlere denk geliyor?

İslam coğrafyasında her yıl büyük bir coşkuyla karşılanan Recep, Şaban Ramazan ayları 2022 yılında hangi günlere denk geliyor? Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni yıldaki önemli günlerin tarihlerini resmi internet adresinden yayınladı. Buna göre, Recep ayıyla başlayan 3 aylar silsilesi, 2 Şubat Çarşamba günü itibariyle tüm İslam aleminde geçerli olacak. Ayrıca, üç aylar içerisindeki önemli günlerin tarihleri de belli oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 02.02.2022 10:43 GÜNCELLEME 02.02.2022 10:43 YAŞAM
Üç aylar ne zaman başlıyor? Recep, Şaban ve Ramazan ayları 2022 yılında hangi günlere denk geliyor?
Üç aylar ne zaman başlıyor? Recep, Şaban ve Ramazan ayları 2022 yılında hangi günlere denk geliyor?

Ülkemizde ve İslam coğrafyasında coşkuyla karşılanan zaman dilimlerinden biri de üç aylar. Bu tarih aralığında, müminler ibadetlerini yoğunlaştırır. Çünkü bazı gecelerin hikmeti, bir ömürle ölçülür. Kadir Gecesi, Berat Gecesi ve Regaib Kandili bu önemli günlerden sadece birkaçıdır. Camiler yeniden müminlerin toplanma noktaları olur. İbadethaneler yeniden müminlere kapılarını açar. Ve sadece Cuma günleri değil de, her gün cami safları tıklım tıklım dolar. Çünkü teravih namazları da bu üç ayların sonuncusunda, yani Ramazan ayında kılınır. Peki, Üç aylar ne zaman başlıyor?

Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor?

Üç aylar, 2022 yılında 2 Şubat Çarşamba günü Receb ayı ile başlayacak. Akabinde, 4 Mart Cuma günü Şaban ayı, son olarak 2 Nisan Cumartesi günü Ramazan ayı ile devam edecek. Ramazan ayı da 2 Mayıs itibariyle sona erecek.

2022 Receb Ayı Ne Zaman?

Receb ayı, 2022 yılında 2 Şubat Çarşamba günü başlayıp Mart ayının 3’üne kadar devam edecek. Dinimiz İslam’da “saygı” anlamına gelen bu mübarek ayda, savaşlar ertelenir; bir süreliğine barış hüküm sürerdi. Haram aylar kategorisinde de yer alan bu dönemde, 30 gün oruç tutulması tasvip edilmez. Alimlerden İmam Gazali, Şaban ve Receb ayının Ramazan ayına benzememesi için 30 gün oruç tutulmadığı ve bunun mekruh olduğunu belirtmiştir. Öte yandan, Receb ayını tamamen oruçlu geçirmeye yönelik herhangi bir hadis veya rivayet yoktur. Sadece fıkhi açıdan mekruh görülmüştür.

Receb Ayının Önemli Günleri! Kandiller...

Üç ayların başlangıcı Receb ayının her günü önem taşımaktadır. Ancak iki günü, “kandil günü” statüsündedir. Bunlar, Regaib Kandili ile Miraç Kandili’dir. Regaib Kandili, 3 Şubat Perşembe günü, Miraç Kandili de 27 Şubat Pazar günüdür. 2022 yılındaki takvim bu şekilde.

Receb Ayı Namazı Nasıl Kılınır?

Receb ayında kılınan namaz 30 rekatlıdır. Bu namaz, üç bölümden oluşur. Ayın ilk günü 10 rekat, ikinci 10 rekat ayın ortasında; üçüncü on rekat da ayın sonunda kılınır. 2 rekatta bir selam verilen namazda okunacak dualar ve sureler şu şekildedir:

  • Fatiha

  • 3 Kafirun

  • 3 İhlas

Receb Ayı ile İlgili Hadis-i Şerifler

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v) üç ayların başlangıcı olarak tabir edilen Receb ayı için şu hadis-i şeriflerde bulunmuştur:

“Receb ayının diğer aylara üstünlüğü Kur’an’ın diğer sözlere üstünlüğü gibidir”

"Receb ayı, Allah'ın seçtiği aylardandır. O, Allah'ın ayıdır. Allah'ın ayına ta'zim eden kişi Allah'ın emrini büyük tutmuş olur. Kendi emrine değer vereni de Allah naîm cennetlerine koyar ve en büyük rızasını onun için zorunlu kılar..."

 

"Cennette receb adı verilen bir nehir vardır. Bu nehrin suyu sütten beyaz, baldan tatlıdır. Kim receb ayından bir gün oruç tutarsa, Allah o nehirden ona içirir."

2022 Şaban Ayı Ne Zaman Başlıyor?

Üç ayların ikincisi Şaban ayı, 2022 yılında 4 Mart Cuma günü başlayıp 1 Nisan Cuma gününe kadar devam edecek. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v) bu ay için “Benim ayımdır” tanımında bulunmuştur. Her biri ayrı öneme sahip Şaban ayında da bir kandil günü yer alıyor. İşte, Şaban ayının önemli günleri…

Şaban Ayının Önemli Günleri! Berat Kandili Ne Zaman?

Şaban ayının en önemli günü olarak Berat Kandili gösterilmektedir. Berat Kandili, 2022 yılında 17 Mart Perşembe gününe denk geliyor. Berat Kandili günü oruç tutulabilir; tevbe istiğfar edilebilir, salavat getirilebilir ve namaz kılınabilir. İşte, Berat gecesinde kılınacak namaza dair merak edilenler…

Berat Gecesi Namazı Nasıl Kılınır?

Berat Kandili, yıl içerisindeki günler arasında faziletiyle öne çıkan bir gündür. Bu gün de Müslümanlar Berat gecesi namazını ifa eder. Namazın kılınışı ise şu şekilde:

  • Yatsı namazından sonra iki rekâtta bir selam vermek üzere 100 rekâtlı bir namaz kılınır.

  • Bu namazın her rekâtında 1 Fatiha Suresi ile 10 İhlas Suresi okunur.

  • 10 İhlas Suresi okumaya gücü yetmeyenler, her rekâtta 3 ile 5 arası okuma yapabilir.

Şaban Ayı ile İlgili Hadis-i Şerifler

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.) Şaban ayı için cemaatine şu hadis-i şerifler de bulunmuştur:

“Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”

Hz. Aişe annemiz ise, Peygamber Efendimizin Şaban ayına dair hassasiyetini şöyle yorumlamıştır:

“Resulullah öyle oruç tutuyordu ki, hatta biz, orucu hiç bırakmayacak diyorduk. Bazen de uzun süre oruç tutmayı bırakıyordu ki, biz bu ay hiç oruç tutmayacak diyorduk. Resulullah'ın Ramazan ayından başka bir ayı tamamen oruç tuttuğunu görmedim. Şaban ayından daha fazla oruç tuttuğunu da görmedim

9. yüzyılda yaşamış Fars uyruklu hadisçi Tirmizi, Efendimiz’den şu sözü aktarmıştır:

"Allah Teala, Şaban'ın on beşinci gecesi dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve Kelb kabilesine ait koyunların kıllarının sayısından daha fazla kişiyi bağışlar." (Tirmizi, Savm, 39)

2022 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Bayram tarihleri…

Ülkemizde “11 ayın sultanı” şeklinde tanımlanan Ramazan ayı, 2022 yılında 2 Nisan Cumartesi günü başlayıp, 1 Mayıs Pazar gününe kadar devam edecek. İslam coğrafyasında 1 ay süreyle oruç tutulacak. 2 Mayıs Pazartesi, 3 Mayıs Salı ve 4 Mayıs Çarşamba günleri Ramazan Bayramı olarak kutlanacak. Ramazan ayının sona ermesiyle beraber mübarek üç aylar da sona erecek ve Hicri takvimde Şevval ayına girilecek.

Ramazan ayının önemli günleri

Tıpkı Receb ve Şaban ayları gibi her günü ayrı bir öneme sahip olan Ramazan ayının, bir aylık süreçte 2 günü öne çıkmaktadır. Bunlar, Kadir Gecesi ile Arefe günü. Arefe günü, son oruç günü olarak tanımlanırken; Kadir Gecesi ise, “bin aydan daha hayırlı gece” olarak bilinmektedir. Cenab-ı Allah (c.c.) Kadir Suresi’nin ilk ayetinde “Biz Kuran’ı Kadir Gecesi’nde indirdik” diye buyurmuştur.

Ramazan ayı ile ilgili hadis-i şerifler

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v), Ramazan ayı için aşağıdaki hadis-i şeriflerde bulunmuştur. Bu sözlerin birçoğu oruç tutmakla ilgilidir. İşte onlardan birkaçı:

“Cennet her yıl, Ramazan ayının gelişiyle süslenip ziynetlenir.”

“Kim Ramazan ayında oruç tutar ve haramlardan sakınırsa, Allah onun geçmiş günahlarını affeder.”

“Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız.”

“Hiçbiriniz oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine çatarsa ‘Ben oruçluyum’ desin”

YORUMLAR 2
  • Alper TS 2 yıl önce Şikayet Et
    Geçen günlere bakın toplasan iki dakikaya sığmaz bu kokuşmuş dünya için ahiretinizi yakmayın kalbi hiç tanımadığı müslüman kardeşleri için atan canlara selam olsun
    Cevapla
  • İsmailbey 2 yıl önce Şikayet Et
    şaban ayının 15 gecesi üstad melekller yeryüzüne allahın emriyle iner siz dil srüçmüşsünün hz allah iner demişssiniz haşa onda zaman münezzehtir o herşeyi yaratan dır.. düzeltme yaparsanız iyi olur slm ve dua ile
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR