9 yaşındayken zor günler için babasından öğrendiği yorgancılık mesleğini 30 yıldır yapıyor

Burdur'da yaşayan Münevver Uslu 9 yaşındayken babası sayesinde yorgancılık mesleğini öğrendi. Uslu, babasının zor zamanlar için öğrettiği mesleği 30 yıldır gelişen teknolojiye direnerek yaşatıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2021 14:22 GÜNCELLEME 21.12.2021 14:22 YAŞAM
9 yaşındayken zor günler için babasından öğrendiği yorgancılık mesleğini 30 yıldır yapıyor
9 yaşındayken zor günler için babasından öğrendiği yorgancılık mesleğini 30 yıldır yapıyor

Burdur’da yaşayan Münevver Muslu, 9 yaşında iken babası sayesinde yorgancılık mesleği ile tanıştı. Zor zamanlarında yapması için babası tarafından öğretilen yorgancılık ile 30 yıldır evine ekmek götürüyor. 3 çocuğuna da yorgancılığı öğreten Muslu, rengarenk kumaşlardan yaptığı çeşitli desenlerle deyim yerindeyse el emeği göz nuru ürünler ortaya çıkarıyor.

Gümüşhane'de çay denince akla o geliyor: Bir oturuşta 100 bardak çay içiyorGümüşhane'de çay denince akla o geliyor: Bir oturuşta 100 bardak çay içiyor


BABASI ZOR ZAMANLAR İÇİN ÖĞRETTİ

Babasının çalışamazsan, işin olmazsa diyerek öğrettiğini ve öylelikle başladığını belirten Münevver Muslu, “Ben çocukken babamdan öğrendim. Babam çıraklıktan başlamış o öğrenmiş, sonra bize öğretti. Ben 9 yaşında bu işe başladım. Kız çocukları ya da bayanlar yorgancılık yapamaz diye bir algı var. Buna rağmen babam, ‘Çalışamazsın, elin ayağın tutmaz. Bu yorgancılık ile devam edersin’ dedi. Gerçekten 30 yıldır ben baba mesleğine ekmeğini yiyorum. Yorgancılıktan kazandığımla ev kiramı ödüyorum. Elektrik, su faturalarımı ödüyorum. 3 tane çocuğuma öğrettim. Onlarda eli dara düştüğü zaman yorgancılık yaparak parasını kazanabilir, evine ekmeğini götürebilir” dedi.

YAPIMI 2 GÜN SÜRÜYOR

Onlarca işlemden geçen ve yapımı 2 gün süren el emeği yorganlara ilginin sürdüğünü belirten Muslu, “Savaşıyoruz, öyle diyelim. Artık çok zorlaştı. Bunların devamı da gelmiyor, üretilmiyor. Sadece kumaş üretiliyor. Şu anda bizim araç gereçlerimizde üretilmiyor ama biz de devam ediyoruz. Allah'a şükürler olsun ki var. Mesela önceden hazır makine yorganlarına dönüş yapılmıştı. Şimdi ince yapıyoruz ama yine aynı el işçiliğini devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Muslu, yorgancılık mesleğinin devamının gelmeyeceğinden endişeli olduğunu belirterek, kalfa ve çırak bulamadıklarını söyledi.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR