Pandemide beslenme çantaları daha da önemli!

Sağlıklı beslenmenin çocukların bedensel, duygusal, sosyal gelişim ve okul başarısını olumlu yönde etkilemesi de zaten bilinen bir gerçek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel sağlıklı beslenme çantası hakkında bilgilendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.02.2022 13:58 GÜNCELLEME 07.02.2022 13:58 YAŞAM
Pandemide beslenme çantaları daha da önemli!
Pandemide beslenme çantaları daha da önemli!

Pandemi başladığından beri en önemli gündem maddelerinden biri de çocuklarımızın eğitimi. Okullarda uzaktan eğitim ile başlayan süreç şu an salgın aynı hızla devam etse de, çocuklarımızı okula göndermek durumundayız. Bu şartlar altında bağışıklıklarını daha da güçlü hale getirmek en büyük önceliklerimizden.  Sağlıklı beslenmenin çocukların bedensel, duygusal, sosyal gelişim ve okul başarısını olumlu yönde etkilemesi de zaten bilinen bir gerçek. Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, salgın günlerinde sağlıklı bir beslenme çantası nasıl olmalı konusunda bilgi veriyor.

Beslenme çantasında her besin grubundan bir çeşit olsun

Okulların açılmasıyla birlikte ebeveynlerin en çok zorlandığı konuların başında nasıl bir beslenme çantası hazırlamaları gerektiği geliyor. Birçok ebeveyn bu konuda sağlıklı tercihler yapsa da yapılan hatalar çocuklarda obeziteden, okul başarısında düşüşe kadar farklı noktalarda olumsuz sonuçlar yaratıyor. Beslenme çantalarına konulan hazır ve paketlenmiş gıdalar, kızartmalar ve asitli içecekler, her ne kadar çocukların severek yediği besinler arasında yer alsa da, sağlıklı bir listenin içinde bulunmuyor. Bunun yerine her besin grubunu kapsayan ve protein, karbonhidrat, yağ dengesinin iyi sağlandığı yiyecekler tercih edilmeli.

Beslenme çantasını keyifle hale getirin

Çocukların vücut ve zeka gelişimi için en önemli kaynak besinlerdir. Dolayısıyla amaç sadece karın doyurmak değil, bu gelişimi devam ettirmek için gerekli olan ihtiyaçları karşılamaktır. Bu noktada sağlıklı tercihleri çocukların damak zevkine uygun olarak yorumlamak ve çeşitleri bol tutarak yemek yemeği keyifli hale getirmek mümkün. Örneğin çocuğunuz ıspanak sevmiyorsa börek ya da poğaça olarak beslenme çantasında yer verebilir, peynir sevmiyorsa yapacağınız lezzetli bir omlet veya mini pizzalarla peyniri yeme düzenine dahil edebilirsiniz. Hazır paketlenmiş gıdalar yerine kendiniz daha az şeker ve sağlıklı kuruyemişlerden (fındık, ceviz, badem vb.) kek ve kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız sandviçlerde mutlaka sebzeye yer vermelisiniz. (Marul, domates, salatalık, biber gibi.)

Okulda beslenme düzeni nasıl olmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin gurubunu da içeren besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde alınması gerekmektedir. Taşıması kolay ve yenmesi pratik olacak şekilde, süt grubunda yer alan;  yoğurt, süt, ayran et grubunda yer alan; peynir, et, tavuk, balık, yumurta, tahıl grubuna giren; ekmek, bulgur, makarna, pirinç son olarak sebze ve meyve grubundaki besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmeleri gereklidir.

Okulda uzun süre zihinsel ve bedensel enerji harcayan çocukların beslenme çantalarında, onları doyuracak ve zinde kalmalarını sağlayacak besinlerin bulunması önemlidir.  Yemesi kolay fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler hem çocuğun okul başarısını olumlu etkiler hem de enerji verir. Bu nedenle çocuğun beslenme çantasında bu besinler mutlaka bulunmalıdır.

  • Peynirli tost, meyveli yoğurt, 1 avuç fındık veya badem,

  • Tavuklu sandviç, ayran, cevizli ev keki,

  • 2-3 dilim sebzeli börek, 1 kase yoğurt, kuru meyve,

  • Ton balıklı yeşillikli sandviç, kuru yemiş, kuru meyve,

  • 2-3 adet kıymalı ev poğaçası, meyve, sütlü tatlı çocuklarınızın beslenme çantası için rahatlıkla hazırlayabileceğiniz öğünler olabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR