Karakulak'ı trafik canavarı buldu!

Pardus'un bir sürümüne adını veren ve 'Hiçbir Kedi Bu Kadar Türk Değil' dedirten Karakulak'ı arayanlar bulamazken, trafik canavarı buldu ve ezdikten sonra, bırakıp kaçtı...

ABONE OL
GİRİŞ 14.05.2008 08:03 GÜNCELLEME 14.05.2008 08:03 YAŞAM
Karakulak'ı trafik canavarı buldu!
Karakulak'ı trafik canavarı buldu!

Osman Bolat'ın haberi

Zooloji ilmindeki adı Caracal Caracal. Biz ona kısaca Karakulak diyoruz. Türklerin taa Ortaasya'dan tanıdığı bu ilginç hayvanın nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Son yıllarda sayıları hayli azalan Karakulakların bazı kesimlerinde halen yaşadığı biliniyor ama varlığı tam olarak ispatlanamıyordu.

Araştırmacıların ve turistlerin arayıp bulamadığı bu hayvanı malesef karayolunda trafik canavarının bulması büyük bir talihsizlik oldu. Araç çarptıktan sonra yaralı olarak bulunan hayvan hâlâ yaşıyordu ama tedavi ile hayatta tutulması için artık çok geçti...

Marmaris Datça yolu üzerinde Hisarönü mevkiinde araba çarpmış halde bulunan Karakulak bölge sakinlerinden İnci Didem Akyurt tarafından can çekişirken bulundu ve yaralı karakulak birkaç dakika sonra öldü.


Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü'ne götürülen Karakulak’tan bir üniversiteye gönderilmek üzere kıl, kan örneği, boyut ölçümleri alındı (dişi, muhtemelen daha yaşını doldurmamış, 10-12 kg. civarında).



Konu ile ilgili olarak İnci Didem Akyurt şunları aktardı: “Bundan on gün önce Hisarönü Köyü'nde ciddi hayvan zehirleme vakaları yaşandı, maalesef bu bölgede çok sık yaşadığımız bir durum. Hedef bazı zamanlarda evcil hayvanlar olsa da çoğu zaman yaban hayvanları. Hayvan yetiştiricileri (tavuk, koyun, keçi) kendi hayvanlarını kapalı yerde korumak yerine, ormana zehir atıp domuz, tilki, karakulak gibi hayvanları öldürerek kendi hayvanlarını koruma yolunu seçmekte. Ormandaki arı kovanı sahipleri de maalesef bu yolu çok sık tercih etmekte. Aynı zamanda Karakulak gibi değerli bir yaban hayvanının yaşadığı bu bölgede halen av yasağı yok. Türkiye'de sayıları ciddi derecede azalan bu hayvanları korumak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Karakulak'ın bu bölgede bulunmuş olması çok ciddi bir olay. Bu bölgelerde yaşadığı bilinen fakat ispatlanabilinen bir hayvan değil.


Bölgemizde bir kaç yıldır Karakulak görüldüğüne dair bir kayıt yoktu. Sayıları çok azaldı ve onları kolay kolay görmek mümkün değil.”


Karakulak’ın Latince ismi (carakal carakal) de Türkçe'den gelmektedir. Orta Asya'daki Türkler tarafından kulak çevresindeki siyahlıktan ötürü bu şekilde adlandırılmıştır.


Ortalama ağırlığı 7-9 kg, rekor ağırlığı 17,7 kg'dir. Gövdenin tam boyu 75-90 cm'dir. Bunun dışında 30-35 cm uzunluğunda bir kuyruğa sahiptir. Karakulak'ın kuyruğunun üst kısmında etrafında beyaz tüylerden oluşmuş püskül bulunan siyah bir çizgi vardır. Rengi genelde kahverengi tondadır ve üzerinde gri ya da beyaz benekler bulunur. Karakulağın kulaklarının ucunda sivri tüy kümecikleri vardır. Kulaklarının üst kısmının kenarları siyah tüylüdür.


TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu işletim sistemi Pardus'un yeni sürümüne Caracal Caracal (Karakulak) ismini vermiştir.


(Haber 7)

YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Mevlüt KOÇAK 16 yıl önce Şikayet Et
    perdus değil, pardus. Sayın Orucoğlu, Pardus\'un reklama ihtiyacı yok bu bir, geliştiren insanlara hakaret etmeniz doğru bir davranış değil, Pardus 100 Türk yazılımı değil ama bir çok bölümü Tübitak bünyesindeki yazılımcılar tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmekte olan bir yazılım. Ayrıca Türk yazılımı diyorlar Caracal Caracal ismini veriyorlar demenize diyecek bir kelime bulamıyorum. Araştırmadan yazıdınız belli. Çünkü anadoluda yaşayan bir kedi türürün ismidir caracal caracal. Aynı pardus ve lynx lynx gibi.
    Cevapla
  • serkan serkan 16 yıl önce Şikayet Et
    caracal caracal. caracal; türkçemizdeki karakaş kelimesinden türetmedir hayvanın bilimsel adı caracal caracaldır.Tübitak ın linux tabanı kullanarak ürettiği işletim sistemi pardus tur bir diğer tabir ile anadolu parsı yüzde yüz türk yapımıdır çok güzel arayüzleri vardır.Ayrıca caracal caracal ların en yoğun yaşadığı yer anadolu coğrafyasıdır onun için çok değerlidir.
    Cevapla
  • mehmet ali 16 yıl önce Şikayet Et
    . arkadaşım hızlı gittiğini nerden biliyorsun karakulağımı kovalıyordun. 50 km hızla bile giderken önüne bi anda kedi çıkıyor hiç bir şey yapamıyorsun. Marmaris Datça yolu üzerinde diyor 10 km hızlamı gidilmesi gerekiyor acaba.
    Cevapla
  • turkhan ffddf 16 yıl önce Şikayet Et
    PARK ALANI. Sen bilip bilmeden yorum yapma park alanında o kadar süratlı gidilmez..
    Cevapla
  • mehmet ali 16 yıl önce Şikayet Et
    haber7 . Haber7.com lütfen bilip bilmeden haber yapmayın karakulağı ezen kişiye trafik canavarı diyorsunuz aniden önüne çıktıysa çarpan kişinin yapabilecek hiç bir şeyi yok ezmemeye çalışsa belki kendi canını tehlikeye atmış olabilir.şehir içinde bizim başımızada geliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR