Ay tutulması ne zaman gerçekleşecek? Ay tutulması nedir? 2022 yılının ilk...

Ay'ın kendi yörüngesinde hareket ettiği dönemde Dünya'nın gölgesine girmesi durumunda Ay tutulması hadisesi yaşanmaktadır. Bu süreçte Güneş'ten ışık alamayan Ay, tamamen Dünya'nın arkasındadır ve bu vaka "dolunay" zamanında meydana gelir. Peki, 2022 yılının ilk Ay tutulması ne zaman gerçekleşecek?

ABONE OL
GİRİŞ 10.05.2022 15:18 GÜNCELLEME 10.05.2022 15:18 YAŞAM
Ay tutulması ne zaman gerçekleşecek? Ay tutulması nedir? 2022 yılının ilk...
Ay tutulması ne zaman gerçekleşecek? Ay tutulması nedir? 2022 yılının ilk...

30 Nisan'da gerçekleşen ve Güney Yarımküre'de seyredilebilen Güneş Tutulması hadisesinden sonra gözler Ay tutulmasına çevrildi. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, (NASA), 2022 yılının ilk Ay tutulması hadisesinin tarihini kamuoyu ile paylaştı. Saatte 3456 kilometre hızla hareket eden bu gezegen, 50 dakika ile 1 saat aralığında atmosferde kırılan ışık parçalarından ötürü bakır rengine bürünebiliyor. Peki, Ay tutulması bu yıl ne zaman gerçekleşecek? 

Kanlı Ay

Ay Tutulması Ne Zaman Yaşanacak?

NASA'dan bilim insanlarının paylaştığı bilgiler doğrultusunda, 2022 yılının ilk Ay tutulması vakası; 15 Mayıs'ı 16 Mayıs'a bağlayan gece meydana gelecek. Tam tutulma, Amerika; Antarktika, Avrupa'nın Kuzeybatısı, Afrika'nın batısı ve Pasifik'in doğusundaki ülkelerde takip edilebilecek. Özellikle Latin Amerika'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyindeki eyaletlerde tutulma anı net bir şekilde görülecek. Doğu Avrupa ve Ortadoğu'da ise, tutulma daha çok gölgeli olacak. 

Türkiye'de bu hadise, 1 saat 9 saniye süreyle yaşanacak. Tutulma, yerel saatle 04:32'de başlayıp 05:32'de sona erecek. 04:32'de yarı gölgeli olarak başlayan vaka, 05.27'de kısmen seyredilebilecek. Tam tutulma ve "Kanlı Ay" vari bir görünüm beklenmezken, saat 05.32'de ayın batışı kaydedilecek. 

Ay Tutulması Nedir?

Ay tutulması, Ay'ın kendi yörüngesinde hareket ettiği esnada Dünya'nın gölgesine (umbra) denk geldiği dönemde meydana gelir. Bu evrede Güneş ışınından mahrum kalan Ay, Dünya'dan saçılan Güneş ışınlarıyla bakır rengine bürünür. Ay'ın bakır rengini aldığı anı, gökyüzü bilimcileri "Kanlı Ay" şeklinde tanımlamıştır.

Ay tutulması

Bu görüntü, senede birden fazla meydana gelmekle beraber genellikle 50 dakika ile 1 saat sürer. Bu zamanın belirlenmesinde de Ay'ın hareket hızı öne çıkıyor. Saatte 3456 kilometre hızla hareket eden Ay, umbradan kurtulduğunda yeniden Güneş ışınları almaya başlar. Bu değişim, genellikle "dolunay" döneminde yaşanır.

2022 Yılının İkinci Ay Tutulması Takvimi

Gökyüzü bilimcileri, 2022 yılında ikinci bir Ay tutulması hadisesinin daha yaşanacağını öngörüyor. Buna göre, 8 Kasım Salı günü gecesi Dünya'nın belirli bölgelerinde "Kanlı Ay" tutulması yaşanabilir. Türkiye'de, Ortadoğu'da ve Afrika'nın tamamıyla Batı Avrupa'da bu hadisenin seyredilmesi beklenmiyor. 8 Kasım'daki tutulmanın, Antarktika'nın Kuzey kıyılarında, Amerika'nın; Rusya'nın ve Avustralya'nın tamamında görülmesi düşünülüyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR