Türkiye'deki yılanlar zehirli mi?

Türkiye Herpetoloji (sürüngenleri ve amfibileri inceleyen bilim dalı) Derneği Başkanı, Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, Türkiye'de yaşayan yılanların büyük çoğunluğunun zehirsiz olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.06.2008 10:34 GÜNCELLEME 13.06.2008 10:34 YAŞAM
Türkiye'deki yılanlar zehirli mi?
Türkiye'deki yılanlar zehirli mi?

Prof. Dr. Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılanların Türkiye'nin doğal zenginliklerinden biri olduğunu belirterek, halk arasındaki doğru olmayan bilgilenmeler ve kulaktan duyma haberler nedeniyle yanlış yargıların oluştuğunu söyledi.

Yılanlar hakkındaki olumsuz tavır nedeniyle vatandaşların her gördükleri yılanı, zehirli olduğunu düşünerek öldürdüğünü ifade eden Olgun, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaşayan yılanların büyük bir çoğunluğu zehirsiz yılanlardır. Zehirli yılanlar ise kendileri için en büyük düşman olan insanlardan uzak bölgelerde yaşamaktadırlar. Ayrıca bu zehirli yılanlar gece faaliyet gösterirler. Gündüz bizim gördüğümüz yılanların büyük bir çoğunluğu zehirsiz yılanlar grubuna dahildir" diye konuştu.

Prof. Dr olgun, Türkiye'de tespit edilen 53 tür yılandan 15 tanesinin zehirli, 38 tanesinin ise zehirsiz olduğunu ve ülkenin hemen hemen her yerinde yaşadığını belirtti.

-TORTUM'DA BULUNDUĞU İDDİA EDİLEN 11 METRELİK YILAN

Erzurum'un Tortum ilçesi yakınlarında geçtiğimiz günlerde öldürülen ve boyunun 11 metre olduğu iddia edilen yılanın, "Coluber caspius" denilen ve "Hazer Yılanı" diye bilinen olan bir tür olduğunu vurgulayan Olgun, yılanın boyunun iddia edildiği gibi 11 metre olmadığını söyledi.

Türkiye'de yaşayan en uzun boylu yılanın 230 santimetre civarındaki "sarı yılan" olduğunu aktaran Olgun, şöyle konuştu:

"Hazer yılanı, Doğu Anadolu, Orta ve Batı Anadolu bölgelerinde oldukça yaygın görülen bir yılan türüdür. Bırakın 11 metreyi, bu yılanın 3 metreye bile ulaşması oldukça zordur. Coluber caspius olarak bilinen ve 11 metre olduğu söylenen bu tür ancak 180 santimetre civarındadır."

Tortum'da yılanın bulunduğu söylenen bölgede 10 gün boyunca araştırmalar yaptıklarını ve 11 metre olduğu iddia edilen yılana rastlamadıklarını kaydeden Olgun, "burada asıl sorun, özellikle o bölgede yaşayan insanlara, böyle vücut uzunluğuna sahip yılanın yaşamadığını anlatmaktır. O civarda yaptığımız araştırmalarda, yöre halkının özellikle akşam saatlerinde Tortum ve civarından geçmekten korktuklarını gözlemledik" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR