Türkiye gıda israfının en yüksek olduğu ülkeler arasında 15. sırada

Türkiye, yıllık 18,1 milyon tonla Birleşmiş Milletler Çevre (UNEP 2021) Raporuna göre gıda israfının en fazla yaşandığı 214 ülke arasında 15. sırada yer alıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2022 09:22 GÜNCELLEME 29.09.2022 14:37 YAŞAM
Türkiye gıda israfının en yüksek olduğu ülkeler arasında 15. sırada
Türkiye gıda israfının en yüksek olduğu ülkeler arasında 15. sırada

Ülkemizde, 2020 yılında yapılan son araştırma, her yıl 18,1 milyon ton gıdanın israf edildiğini gösteriyor. Çöplerdeki atık miktarının yüzde 52’sini gıdanın oluşturduğu ülkemizde, günlük 4,9 milyon ekmek çöpe gidiyor. Bu verilerden yola çıkan Sabri Ülker Vakfı, ekmek tüketimini ortaya koymak için 'Tüketicinin Ekmek İsraf Araştırması'nı gerçekleştirdi.

AB'de ithal edilen gıdadan fazlası çöpe gidiyorAB'de ithal edilen gıdadan fazlası çöpe gidiyor

Almanya çareyi atık yağda arıyorAlmanya çareyi atık yağda arıyor

EN ÇOK İSRAF EDİLEN GIDA EKMEK

Türkiye çapında yürütülen araştırma sonucuna göre katılanların yüzde 75’i ekmeğin 'en çok israf edilen gıda' olduğunu düşünüyor. Ancak 10 kişiden 8’i 'evlerinde ekmek israfı olmadığını' söylüyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. İrfan Erol’un liderliğinde 2 bin 400 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, 29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nde Sabri Ülker Vakfının Dünya Sürdürülebilir Kentsel Gıda Merkezi (CEMAS) ve Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) ile birlikte İspanya’da düzenlediği 'Gıda İsrafı ve Gıda Kaybı Önleme Basın Konferansı'nda paylaşıldı.

Türkiye için korkutan rapor: 1 trilyon lira çöpe gidiyorTürkiye için korkutan rapor: 1 trilyon lira çöpe gidiyor

Basın toplantısında Türkiye’deki gıda israfının genel çerçevesi hakkında bilgi veren Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Selen Tokcan, dünyada 700 milyona yakın insanın açlıkla, 670 milyondan fazla insanın ise obezite ile mücadele ettiğine dikkat çekerek, gıda israfı konusunda tüm tarafların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

"GIDANI KORU, SOFRANA SAHIP ÇIK" KAMPANYASI İLE 80 MİLYON DOLAR TASARRUF EDİLDİ

Toplantıda bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği Uyum Daire Başkanı & Gıdanı Koru Kampanyası Koordinatörü Zeynep Özkan, Bakanlık tarafından yürütülen 'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' kampanyası hakkında bilgi verdi.

Özkan, şöyle konuştu: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde, gıda kaybı ve israfı hakkında kamuoyunun farkındalığını artırmak ve gıda tedarik zincirindeki tüm aktörleri harekete geçirmek için Gıdanı Koru ulusal kampanyamız devam ediyor. Kampanya sayesinde tüketiciler daha az israf etmeye başladı. Haneler yaklaşık 80 milyon dolar tasarruf etti. Tarih etiketleri farkındalığında yüzde 20 artış, aşırı pişirme ve porsiyonlamada yüzde 40 azalma, atık gıdaların geri dönüşümünde ise yüzde 22 artış gözlendi. Tüketicilerin yüzde 84’ü artık gıda israfı konusunda daha temkinli.

EN BÜYÜK KAYIP MEYVE SEBZEDE

En büyük kayıp meyve sebzede yaşanıyor. Türkiye’nin israf karnesinde üretilenin yaklaşık yüzde 50’sinin kayıp olduğu meyve ve sebze tüketiminden sonra yılda 2.000 litre ile içecek sektörü, 4,2 ton kayıp ile de hizmet sektörü başı çekiyor. Türkiye’deki evsel gıda atığı ise yılda tahminî 7 milyon 762 bin 575 ton. Bu oran yılda kişi başı 93 kilograma denk geliyor.

İSRAFİN KAYNAĞI LOKANTALAR

Tüketicinin Ekmek İsraf Araştırması - TİA 2022”nda dikkat çeken başlıklar şöyle: 

-Katılımcıların, günlük ortalama 3,6 ekmek tükettiği görülüyor.

-Gıda israfının önüne geçmenin tek yolu “İhtiyaç kadar satın almak” 

-Her 10 katılımcıdan yaklaşık 3’ü, gıdayı en sık israf etme nedeni olarak “son tüketim tarihinin geçmesi” şeklinde ifade ediyor. 

-Her 10 katılımcının 8’i tüketilen ekmeği “satın aldığını” belirtiyor. 

-“Evinizde ekmek israfı oluyor mu?” sorusuna her 10 katılımcıdan yaklaşık 8’inin “hayır”;

“Yemekten sonra masada ekmek artığı kalıyor mu?” sorusuna ise 10 katılımcıdan 6’sının “hayır” cevabı verdiği görülüyor.

-Her 10 katılımcıdan 6’sı bayatlayan ekmekleri “bayat olarak tükettiğini” ifade ediyor.

-Katılımcıların büyük çoğunluğu (yüzde 75,1), ekmeğin “en çok israf edilen gıda” olduğunu düşünüyor.

Ekmek tüketimi ve ekmek israfı değerlendirmesi sonucunda; ekmek israfının en çok lokantalarda, otellerde ve toplu yemek yerlerinde olduğu belirtiliyor.

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 93 TÜMÜ
  • İhtiyar 2 yıl önce Şikayet Et
    En büyük israf lüks mekanlarda oluyor masaya yemek bulaşık bırakmak moda olmuş bu milleti kıtlık ıslah eder
    Cevapla
  • Murat Kolcu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim yakınımızda üç harfli marketlerin hepsi var. Ayrıca başka marketler ve manavlar var. Ne yapıyorlar? Satılmadan ÇÜRÜYEN birçok sebze ve meyveyi çöpe döküyorlar.
    Cevapla
  • Hüseyin Avcı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ekmek israfı daha çok lokanta, yurt, hastane gibi toplu yemeklerin yendiği yerlerde oluyor. Mesela adam lokantada pide veya kebap türü yemek yiyor. Bakıyorsunuz ki bir-iki dilşm ekmek artmış. Eee, doğru çöpe gidiyor.
    Cevapla
  • Hüseyin Koçak 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsanları çocukluktan eğitmek gerekiyor. Enbüyük sorumluluk ebeveynlere düşüyor. Bizlere çocukken sofradaki ekmek kırıntıları nın bile toplanması öğretildi. 60 yaşındayım halen masaya dökülen ekmek kırıntılarını topluyorum. Çocuklarıma böyle örnek oldum. Ülkemizin 15.sırada olması İslam toplumu olarak UTANÇ verici malesef. Hem Allah'ın verdiği rızkı israf ediyoruz, hem de öbür alemde bu israfın hesabını nasıl vereceğiz...
    Cevapla
  • Dilek 2 yıl önce Şikayet Et
    Marketlerde ozellikle A101 ve BIM gibi marketlerde curuk sebze ve meyve satyorlar.Pazarlar daha ucuz ve daha kaliteli urun satiyor. Bir de insanlardan bazilari cok kanaatsiz.Tuketeceginden fazlasini aliyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR