Ölüdeniz fay hattı nereden geçiyor? Kırıldı mı? Fethiye ile bir ilgisi var mı?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından bu kez de Hatay merkezli 6.4 e 5.8 şiddetinde olmak üzere iki deprem daha meydana geldi. Yaşanan depremin Ölüdeniz fay hattı kırığı üzerinde olduğu gündeme oturdu…

ABONE OL
GİRİŞ 20.03.2023 12:34 GÜNCELLEME 20.03.2023 12:35 YAŞAM
Ölüdeniz fay hattı nereden geçiyor? Kırıldı mı? Fethiye ile bir ilgisi var mı?
Ölüdeniz fay hattı nereden geçiyor? Kırıldı mı? Fethiye ile bir ilgisi var mı?

Depremle ardından Ölüdeniz fayı bir kez daha merak konusu oldu. CNN Türk yayınına bağlanan Prof. Şükrü Ersoy’a göre bu deprem Ölüdeniz fay hattında yer alıyor. Peki bu Ölüdeniz fay hattı hangi illerden geçiyor ve nerede yer alıyor?

ÖLÜDENİZ FAY HATTI NEDİR?

Ölüdeniz fayı isminden zannedileceği üzere bizim bölgemizde yer alan veya Muğla’dan geçen bir fay hattı değil. Ölüdeniz fay hattı Doğu Anadolu fayının güneyinden devam etmekte olan bir fay hattıdır. Suriye, Lübnan, İsrail üzerinden devam eden bir fay olmakla beraber Kuzey-Güney yönünde yer alan bir fay hattıdır.

Bu fay hattı üzerinde meydana gelen depremler mevcut stresini, Ölüdeniz fay hattında da etkili bir şekilde gösterebilir. Bu fayların Muğla fay hatları ile bir ilgisi olmamakla beraber orada yaşanan herhangi bir depremin Muğla’yı etkilemesi söz konusu değildir. Ülkemizin Muğla civarında mevcut birkaç fayı bulunmaktadır.

Aktif fay hattı haritamıza göre; Burdur Fethiye fay hattı, Gökova fayı, Muğla-Yatağan fayı ve Milas fay hattımız mevcut. Bu dört ana fay sistemi bu bölgede etkin olmaktadır.

ÖLÜDENİZ FAYI NEREDEN GEÇİYOR?

Ölüdeniz fayı Yayladağ'ın doğusundan gelerek Amik ovası içinde sonlanmaktadır. Akdeniz yitim zonundan gelerek Amik ovası boyunca uzanan yitim zonu Arap platformuyla Toros bloğu arasındaki yitimi sağlamakta ve bu yitim sonucu da yanal atımlı fay olarak Türkoğlu ile Gölbaşı arasındaki fay hattı gelişmektedir.

Ölüdeniz fay hattı Hatay'ın güneyinden geçmekle birlikte Suriye, İsrail, Ürdün, Lübnan siyasi sınırlarına uzanmaktadır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Muallim 1 yıl önce Şikayet Et
    Alanya ve Gazipaşa arasında mantar gibi yapılaşma var, kullanılan kum dökülen beton incelenmeli. Çok katlı binalar kıyılara yapılıyor ve oralarda önceden bataklık olan yerlerdi. Devletimiz bu inşaatları derhal durdursun.
    Cevapla
  • Selim Aydın 1 yıl önce Şikayet Et
    Dimçayı ve obaçayı kenarında onlarca apartman var.Obagöl bölgesi geçmişi zaten bataklıktan kurutma,5metre altı su..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR