Sarıyer böreği nasıl yapılır? Sarıyer böreği tarifi yufkadan...

Sarıyer böreği Türk mutfağına özgü bir börek çeşidi olarak lezzetiyle oldukça meşhurdur. Peki Sarıyer böreği nasıl yapılır? İşte meşhur Sarıyer böreğinin tarifi ve yapımına ilişkin püf noktaları...

ABONE OL
GİRİŞ 24.03.2023 00:07 GÜNCELLEME 24.03.2023 00:08 YAŞAM
Sarıyer böreği nasıl yapılır? Sarıyer böreği tarifi yufkadan...
Sarıyer böreği nasıl yapılır? Sarıyer böreği tarifi yufkadan...

Sarıyer böreği, İstanbul'un Sarıyer ilçesine özgü bir börek çeşididir. İstanbul'da birçok ilçede çeşitleriyle bulunabilir. Ayrıca evde de hazırlanabilir. Geleneksel bir lezzet olan Sarıyer böreği, Türk mutfağında özellikle kahvaltılarda tüketilen bir atıştırmalıktır.

Bazı kaynaklara göre, Sarıyer böreği Osmanlı döneminde ortaya çıkmıştır. Böreğin yapımında kullanılan malzemeler, dönemin zengin İstanbul mutfağının temel özellikleri olan peynir ve yufka hamurudur. Sarıyer'in deniz ürünleri ile ünlü olması da, böreğin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin zenginleşmesine neden olmuştur.

Sarıyer böreği yapılırken, öncelikle yufkalar dizilir. Yufka, un, su ve tuz gibi malzemelerin karıştırılması ile aralığı ve ince bir şekilde açılır. Daha sonra yufkalar üst üste şişer ve aralarına yayılır veya sıvı yağ sürülür. Üst üste konulmuş yufkalar, açıldıktan sonra saçak şeklinde kesilir

Kesilen yufkaların üzerine peynir, maydanoz, tuz ve köpük saçılır ve yufkalar rulo şeklinde sarılır. Daha sonra rulolar yassı bir şekilde hamurun üzerine dizilir ve fırınlanır. Fırından çıkan Sarıyer böreği, sıcak servis edilir ve genellikle çay veya ayran ile birlikte tüketilir.

SARIYER BÖREĞİ KALORİ

100 gramlık Sarıyer böreği, ortalama 250 kaloridir. 

SARIYER BÖREĞİ TARİFİ (HAZIR YUFKADAN)

Malzemeler:

  • Yarım kilo yufka

  • 250 gram beyaz peynir

  • 1 su bardağı süt

  • 2 adet yumurta

  • 1 çay kaşığı sıvıyağ

  • Tuz

Yapılışı:

Rende kullanarak beyaz peyniri rendeleyin veya küçük küçük doğrayın. Diğer yandan geniş bir kasenin içinde süt, 1 adet çırpılmış yumurta, sıvı yağ ve tuz karışımı hazırlayın.
Ardından yufkaları tek tek açın ve yufkaların arasına bu karışımdan ekleyin. Kesilmiş yufkaların üzerine hazırladığınız karışımdan sürün ve yufkayı iki kat katlayarak, Sarıyer böreğinin şeklini verin. Böreğin orta kısmına beyaz peynir ekleyin. Hazırladığınız böreğin üzerine önceden çırpılmış yumurta beyazını bir fırça yardımı ile sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika boyunca pişirin. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Faik 1 yıl önce Şikayet Et
    Bende okuyorum tarıfı bumudur yanı
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne Sarıyer böreği, bu göçmen böreği asıl ismi böyle bu şekilde bilinir.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR