Marj uygulanmış kur ne demek? Banka marj uygulama saatleri: İleri vadeli kur…

Vatandaşlar ekonomiye ilişkin tüm güncel haberleri takip ederken, banka hesaplarıyla işlem yapacağı esnada ‘işleminiz marj uygulanmış kur üzerinden yapılacak’ uyarısıyla karşılaşıyor. Peki, bu marj nedir, ne zaman kalkar ve saatleri hangi aralıktadır?

ABONE OL
GİRİŞ 20.05.2023 13:12 GÜNCELLEME 20.05.2023 13:13 YAŞAM
Marj uygulanmış kur ne demek? Banka marj uygulama saatleri: İleri vadeli kur…
Marj uygulanmış kur ne demek? Banka marj uygulama saatleri: İleri vadeli kur…

İleri vadeli kur, marj uygulanmış kur üzerinden değerlendirme yapma gibi uyarılarını mesai saatleri dışında hafta sonu dahilinde alırız. Bankada yatıracağınız veya alacağınız marj uygulama saatleri içerisinde yer alan tüm işlemler aslında gelecekte olacak sözleşmeyi güvence altına alabilmek adına uygulanan bir sistemden ibarettir. Nasıl mı? Gelin, birlikte öğrenelim!

MARJ UYGULANMIŞ KUR NEDİR?

Marj, vadeli mal ve döviz piyasalarında gelecek işlemler sözleşmesi gibi bugün yapılan, fakat teslimin gelecekte olacağı sözleşmelerde sözleşmeyi güvence altına alabilmek adına yapılan bir ön ödemedir. Buna örnek olarak beş ay sonra teslim alınacak olan bir malın değerinin %10'unun marj olarak ödenmesi gösterilebilir...

BANKALARDAKİ MARJ UYGULAMASI

Firmalarda hali hazırda, kur riskini azaltmak için bankalarla ileri vadeli kur yani forward kur anlaşması mevcut. Ancak bankalar uzun vadeli değil, bir hafta, 15 gün gibi kısa süreli kur verebiliyor. Bu da firmaların tüm ihtiyaçlarını karşılamıyor.

Yeni sistemle birlikte firmalar, forward kur anlaşmasını Merkez Bankası (MB) ile yapacak. İleri vadeli kur rakamı için ihracatçı firmanın Merkez Bankası'ndan talepte bulunması gerekiyor...

Yani işlem bazlı sistem. Bu sistem sayesinde önünü görebilecek olan ihracatçı, gelecekteki ödemeyi garanti altına aldığı için risk de almamış olacak ve zarardan kendini korumuş oluyor.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR