Avustralya'da Naim Süleymanoğlu'nu özgürlüğe kaçıran kahraman Rasim Arda konuştu

1986'da Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye büyükelçiliğine sığınarak Türkiye'ye iltica eden Naim Süleymanoğlu'nun şampiyonanın veda partisinden özgürlüğe kaçış öyküsünün kahramanı Rasim Arda konuştu.

ABONE OL
GİRİŞ 29.05.2023 19:47 GÜNCELLEME 29.05.2023 19:56 YAŞAM
Avustralya'da Naim Süleymanoğlu'nu özgürlüğe kaçıran kahraman Rasim Arda konuştu
Avustralya'da Naim Süleymanoğlu'nu özgürlüğe kaçıran kahraman Rasim Arda konuştu

Dünya ve Türk halter tarihine adını altın harflerle yazdıran efsane sporcular arasında yer alan olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu "Cep Herkülü" lakaplı Naim Süleymanoğlu'nun vefatının üzerinden 6 yıl geçti.

Bulgaristan'ın Kırcaali kentinin Ahatlı köyünde 23 Ocak 1967'de dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, haltere başlamasıyla ilgili bir ifadesinde "9 yaşındayken halter antrenörüm Hilmi (Pekünlü) Hoca beni keşfetti, böylece haltere başladım. O zamanlar Bulgaristan'dan dünya ve olimpiyat şampiyonu sporcular çıkıyordu, ben de şampiyon olmak istedim." demişti.

Tarihin unutmadığı Naim Süleymanoğlu, 14 yaşındayken Bulgaristan'da gençler ve yıldızlar şampiyonu olurken, 15 yaşındayken 1982'de Brezilya'da düzenlenen Gençler Dünya Şampiyonası'nda ilk dünya şampiyonluğunu elde etti ve "En genç dünya rekortmeni" unvanına ulaştı.

1983'te Büyükler Dünya Halter Şampiyonası'nda birinci olan Naim Süleymanoğlu, 1983-1986 yılları arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 rekor kırdı, 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi.

ABD'de 1983'te gerçekleştirilen "Rekortmenlerin Turnuvası"na katılan Naim Süleymanoğlu, burada dünya rekorunu kırmasıyla kendisine ABD tarafından "Cep Herkülü" lakabı layık görüldü.

1984 Los Angeles Olimpiyatları'na Bulgaristan'ın da Sovyetler Birliği ile boykot etmesi nedeniyle katılamadı. Bu dönemde Bulgaristan Hükumetinin "Soya dönüş operasyonu" kapsamında Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Şalamanov olarak değiştirildi.

Öte yandan Naim Süleymanoğlu, 1984 yılında silkme kategorisinde vücut ağırlığının 3 katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti.

TÜRKİYE'YE GELİŞİ

Halterde rekorlar kırarak üç defa olimpiyat şampiyonluğunu kazanan Naim Süleymanoğlu’nun, Aralık 1986’da Sdney’de yapılan dünya şampiyonası sırasında Türkiye’ye kaçırılış hikayesi pek bilinmiyor.

Türkiye'ye gelişini, kendi ifadesiyle "Türkiye kaçışını", 1980'li yıllarda Bulgaristan'da yaşayan Türklere yapılan zulümlerin dünyaya duyurulması ve bitirilmesine yönelik bir girişim şeklinde açıklayan Naim Süleymanoğlu, o yıllarda Bulgaristan'da Türklerin asimilasyona maruz kaldığını dünyaya duyurmuştu.

Rasim Arda

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NU KAÇIRAN KAHRAMAN RASİM ARDA KONUŞTU

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göçün 34'üncü yılı anma etkinliğinde YTB mikrofonlarına konuşan Avustralya'da Naim Süleymanoğlu'nu kaçıran Rasim Arda'nın açıklamalarını paylaştı.

Rasim Arda Naim Süleymanoğlu ile tanışmasından kaçırma olayına kadar yaşadıkları serüveni şu sözlerle aktardı; 

Ben Naim Süleymanoğlu ile 1985 senesinde Avustralya Bellman'da ilk defa tanıştık. Daha önce kendisini tanımıyordum. Onun Bulgar takımında bir çocuğu olduğunu duyunca gidip otelde ziyaret ettim. Tanışmamız öyle oldu. O zaman da kaçması için irtica etmesi için yardımcı olabileceğimizi söyledim. Fakat yaşı da pek tutmuyordu.16 yaşlarındaydı. Düşüneyim dedim. Üç-dört gün sonra "Rasim abi ben kalamıyorum. Bulgaristan'da ailem için endişe ediyorum" dedi.  Ondan sonra tabi takımla beraber döndü. Ben şahsen onu bir daha getireceklerini sanmıyordum. Çünkü Bulgarlar onu kaçıracağımızdan şüphelendi. Bir daha girmeyecekler diye düşündüm. Bir buçuk sene sonra tekrar nasılsa getirdiler buraya. Bu zaman zarfında ben zaten hazırdım. Ona yardımcı olmaya gittim. Tekrar aynı otelde buldum ve kalıp kalmayacağını sordum. Bu sefer ben buradan dönmem Allah'ın izniyle dedi. Sonra iyi bir teşkilatlanma yaptık bir kaç araba değiştirerek o gece bir eğlence yerinden onu çıkardık. Geri kalanı biliyorsunuz. Ondan sonra Türkiye'de Özal devreye girdi ve Türkiye'ye gönderdik onu. Türkiye'ye çok madalyalar kazandırdı. Allah ondan razı olsun.

BULGARİSTAN'DAN ANAVATANA ZORUNLU GÖÇÜN ÜZERİNDEN 34 YIL GEÇTİ

Türkler, 1385'te Sofya'nın Osmanlı İmrapatorluğu'nun egemenliğine girmesiyle birlikte Bulgaristan'a yerleşti ve 5 asır boyunca yaşadıkları toprakları yurt edindi. Bulgaristan'da 1984'ten itibaren başlatılan ve "Yeniden Canlanma Süreci" olarak adlandırılan dönemde ülkede yaşayan Müslüman Türk azınlığın isimlerini değiştirmeleri yönünde baskı uygulandı.

Müslüman Türkler üzerindeki bu baskılar, 1984-1989 Todor Jivkov liderliğindeki Bulgar Komünist Partisi iktidarı döneminde de aralıksız devam etti. Bu duruma karşı çıkanlar hapis, sınır dışı edilme, Tuna nehri üzerindeki bir adada bulunan Belene Toplama Kampı'na gönderilme gibi çeşitli baskılara maruz bırakıldı.

Yapılan baskılar sonucunda ülkede yaşayan 850 bin Müslümanın adı zorla değiştirildi, yaklaşık 1000 kişi Belene Kampı'nda hapse mahkum edildi, 29 kişi de hayatını kaybetti. 4 Haziran 1989'da Bulgaristan-Türkiye sınırı Türkler ve Müslümanlar için açılınca 22 Ağustos 1989'a kadar 360 binden fazla kişi Bulgaristan'ı terk edip Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı. Göç edenler, Türkiye'nin çeşitli illerine yerleştirildi. Fotoğrafta yanlarına alabildikleri eşyalarını kendilerinin çektikleri at arabalarına yükleyerek sınırdan Türkiye'ye giren soydaşlar görülüyor. 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • Ahmet Nair 10 ay önce Şikayet Et
    Allah senden de razı olsun Rasim abi
    Cevapla
  • ZaZa 10 ay önce Şikayet Et
    Zamanında oralardaki zulümden kaçanlar şimdi suriyelilere defolup gitsin diyor
    Cevapla
  • Uğur efe 10 ay önce Şikayet Et
    En azından ana vatana dönüyor zoruna giden ne soydaş olmasimi
    Cevapla
  • Belgin 10 ay önce Şikayet Et
    Ordan gelenler öz ve öz Türk...zaten anavatanlari burası...suriler le bir tutmayin o göçmenleri lütfen
    Cevapla
  • Belgin Çelik 10 ay önce Şikayet Et
    Sen iyimisin ya..ordan gelenler öz ve öz Türk.. Türk oğlu Türk..zaten anavatanlari burası .Suri lerle bir tutmayin
    Cevapla
  • Musab 10 ay önce Şikayet Et
    Şimdide bu Bulgar göçmenlerinin büyük bölümü CHP ye oy veriyor
    Cevapla
  • Yado 10 ay önce Şikayet Et
    Büyük bölümü değil 100 de 99 u.
    Cevapla
  • muslim brothers 10 ay önce Şikayet Et
    o değilde o dönem gelen bulgar türklerinin % 90 geri gitti acep niye
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Sen onu bırakta onladan hiç gördünüz mü devlerin arazisine kaçak ev gecekondu yaptıkları mı ama doğudan gelenler hep devletin arazisinde kaçak ev gecekondu yaparlar buna ne diyorsunuz doğudakiler elektriği de zaten kaçak kullanır
    Cevapla
  • Cetin 10 ay önce Şikayet Et
    Hadi ya kimse kalmadi diyorsun
    Cevapla
  • ahmet 10 ay önce Şikayet Et
    yok daha neler ? yok öyle birşey, gidenler olmuştur mutlaka onlar da kendi vatanları orası olduğu için.. jivkov gidince zaten baskılar da kalktı.
    Cevapla
  • malkoçoğlu 10 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin Allah sizdende razı olsun rasim baba
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR