Kolay ev yapımı acı sos tarifi, nasıl yapılır?

Kolay ev yapımı acı sos tarifi; acı biber, arpacık soğan, sarımsak, sirke, tuz ve tane karabiber ile yapılan bir sos çeşididir.

ABONE OL
GİRİŞ 15.10.2023 14:42 GÜNCELLEME 15.10.2023 14:42 YAŞAM
Kolay ev yapımı acı sos tarifi, nasıl yapılır?
Kolay ev yapımı acı sos tarifi, nasıl yapılır?

Acı sos, patates kızartmasından makarnanın üzerine kadar her yerde yemeğin lezzetini katlayan bir sos çeşididir. Market raflarında satılan acı soslar, uzun bekleme sürelerinde lezzet kaybı yaşıyor ve içerisinde yer alan farklı kimyasal koruyucular ile sağlığımızı tehdit ediyor.

Hazır acı soslardansa kolay ev yapımı acı sos tarifini sizler için araştırdık. İşte ev yapımı acı sos tarifi için bilmeniz gereken tüm detaylar ve kolay ev yapımı acı sos tarifi…

Kolay ev yapımı acı sos tarifi, nasıl yapılır?

EV YAPIMI ACI SOS NASIL YAPILIR?

Ev yapımı acı sos yapmak için öncelikle koruma amaçlı eldiven giymelisiniz. Eldiven giydikten sonra acı biberlerinizi ortadan ikiye kesin. Eğer hafif bir acı sos istiyorsanız acı biberlerin tohumlarını ve kaburgalarını çıkarın. Daha acı ve keskin bir sos istiyorsanız bu aşamayı atlayabilirsiniz.

Temizlediğiniz acı biberleri halkalar halinde kesin. Arpacık soğanı ve sarımsakları ortadan ikiye bölün. Uygun bir tencere içerisine kestiğiniz acı biber, arpacık soğan ve sarımsakları ekleyin. Tane karabiberi, tuzu ve damıtılmış beyaz sirkeyi de üzerine ilave edin. 15 – 20 dakika boyunca kapağı kapalı şekilde kaynamaya bırakın.

Ev yapımı acı sos tarifi yapım aşamasında tencerenin kapağını açarken, sirke buharına dikkat edin. Sirke buharı çok keskindir. Gözlerinizi sulandıracağı gibi tüm sinüslerinizi de temizleyecektir.

Kolay ev yapımı acı sos tarifi, nasıl yapılır?

Tencere ile kaynattığınız malzemeleri bir blender haznesine aktarın. Kapağını güzelce kapatın ve yavaş ayarda başlayıp ayarını yükselterek tüm malzemeyi çekin. Bir süre sonra ev yapımı acı sosun iyice pürüzsüz bir kıvama geldiğini fark edeceksiniz.

Pürüzsüz bir kıvam alan ev yapımı acı sosu son olarak tel bir süzgeç yardımıyla süzün. Ev yapımı acı sosu aktaracağınız sos şişesi içerisine süzdüğünüz bu karışımı boşaltın.

EV YAPIMI ACI SOS HANGİ ŞİŞEDE SAKLANIR?

Ev yapımı acı sosu cam şişede saklayabilirsiniz. İçerisini doldurmadan önce cam şişeyi reçel kavanozlarına yaptığımız gibi kaynar su ile sterilize etmeniz ve ev yapımı acı sos hala sıcakken içerisine doldurmanız gerekir.

Ev yapımı acı sosu kısa sürede tüketebilecekseniz eğer plastik sıkılabilir şişelere de doldurabilirsiniz. Ama eğer aylarca bozulmadan durmasını isterseniz cam şişe en sağlıklı sonucu verecektir.

Mengen çorbası tarifi, nasıl yapılır?Mengen çorbası tarifi, nasıl yapılır?

Ev yapımı acı sosun raf ömrünün uzun olabilmesi için pH değerinin 3,8 ya da daha düşük olması gerekir. Aşağıda vereceğimiz tarifte yer alan ev yapımı acı sosun pH değeri 3,0 ile 3,5 arasında yer almaktadır.

Ev yapımı acı sos yaparken pH’ını test etmek için tüm malzemeler blenderden çekildikten sonra pH şeridi içerisine batırılır. Eğer pH değeri 3,8 üzerindeyse doğru değeri yakalayana kadar içerisine bir tatlı kaşığı sirke ekleyip karıştırın ve tekrar test edin.

Kolay ev yapımı acı sos tarifi, nasıl yapılır?

Ev yapımı acı sos tarifi oda sıcaklığında güvenle saklanabilirken aynı zamanda buzdolabında da rahatlıkla muhafaza edilebilir. Güneş ışığından uzakta 6-7 ay güvenli bir şekilde saklanabilir.

Fırında hindi göğsü tarifi, nasıl yapılır?Fırında hindi göğsü tarifi, nasıl yapılır?

EV YAPIMI ACI SOS TARİFİ

Ev yapımı acı sos tarifi için malzemeler;

  • 285 gram temizlenmiş, doğranmış acı biber,
  • 115 gram arpacık soğan,
  • 30 gram sarımsak,
  • 5-6 adet tane karabiber,
  • 2 çay kaşığı tuz,
  • 170 gram damıtılmış beyaz sirke

Ev yapımı acı sos tarifi nasıl yapılır?

Adım 1

Kolay ev yapımı acı sos tarifi, nasıl yapılır?

Ev yapımı acı sos tarifine başlamadan önce eldiven giyin ve kullanacağınız acı biberleri güzelce yıkayın. Yıkadığınız acı biberlerin saplarını çıkarın. Acı biberleri ortadan ikiye kesin fazla acı olmasını istemiyorsanız eğer tohum ve kaburga kısımlarını ayırın. Temizlediğiniz acı biberleri küçük halkalar halinde doğrayın.

Arpa şehriyeli kuskus pilavı tarifi, nasıl yapılır?Arpa şehriyeli kuskus pilavı tarifi, nasıl yapılır?

Adım 2

Doğramış olduğunuz acı biberleri bir tencereye aktarın. İçerisine 115 gram arpacık soğanı ve 30 gram sarımsağı ortadan ikiye keserek atın. 5-6 adet tane karabiberi, 2 çay kaşığı tuzu ve 170 gram damıtılmış beyaz sirkeyi de içerisine ekleyin.

Kolay ev yapımı acı sos tarifi, nasıl yapılır?

Adım 3

Tencereyi ocağa alın ve kaynaması için bekleyin. Ev yapımı acı sosun kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 15 – 20 dakika kaynattıktan sonra altını kapatın.

Zeytinyağlı pırasa yemeği tarifi, nasıl yapılır?Zeytinyağlı pırasa yemeği tarifi, nasıl yapılır?

Adım 4

Karışım hala sıcakken blender haznesine aktarın ve kapağını güzelce kapatıp düşük ayarda çalıştırın. Birkaç dakika sonra blenderin gücünü arttırın.  Karışım pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekmeye devam edin.

Kolay ev yapımı acı sos tarifi, nasıl yapılır?

Adım 5

Pürüzsüz bir kıvam alan ev yapımı acı sosu metal bir süzgeç ile süzün ve posasından ayırın.

Kolay ev yapımı acı sos tarifi, nasıl yapılır?

Adım 6

Süzdüğünüz ev yapımı acı sosu cam şişe içerisine aktarın, kapağını kapatın ve oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.

Oda sıcaklığına gelen ev yapımı acı sosu dilediğiniz gibi kullanın, afiyet olsun!

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR