Evde kalorifer peteği nasıl temizlenir?
Kalorifer peteği temizliği, enerji verimliliğini arttırmak ve temiz bir görüntü sağlamak için düzenli aralıklarla yapılması gereken bir işlemdir. Kalorifer peteği temizliği ile alakalı detaylı bilgiyi haberin devamında bulabilirsiniz.
ABONE OLKalorifer peteği temizliği, kış tam anlamıyla gelmeden önce yapılması gereken en temel hazırlıklardan biridir. Kalorifer peteklerinin kirliliği kötü bir görüntü oluşturmasının yanı sıra enerji verimliliğine de büyük ölçüde etkiler. Aynı zamanda kalorifer peteği temizlenmediği zaman ısındıklarında garip bir koku yaymaya başlar.
Kalorifer peteği temizlemek sadece görsel açıdan temiz bir görüntü sağlamaktan ziyade ısıtma verimliliğini de önemli ölçüde arttırır. Kalorifer peteğinde biriken tozları ve kiri temizlemek ısıtma sisteminin en iyi performansıyla ısının eşit miktarda her yere ulaşmasını sağlar.
İsterseniz doğalgaz faturasından tasarruf etmek, isterseniz peteklerdeki ısı sorunlarını gidermek, isterseniz de temiz hava solumak isteyin, bu kılavuz ile kalorifer peteği temizleme yöntemlerini öğrenin.
Sorunsuz çalışan ve temiz kalorifer petekleri için kalorifer peteği temizleme rehberini sizler için hazırladık. İşte hem döküm hem de panel tipli kalorifer peteklerinin temizleme yöntemleri…
Bilgisayar ekranı nasıl temizlenir? En kolay bilgisayar ekranı temizleme yöntemi
DÖKÜM KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENİR?
Döküm petekler, günümüzde pek sık rastlanmasa da geçmişte sıklıkla tercih edilen uzun ömürlü ve yüksek ısınma performansı sağlayan kalorifer peteklerinden bir tanesidir. Günümüzde kullanılan peteklere oranla daha dayanıklıdır. Isıyı içerisinde daha uzun süre tutar ve diğer peteklere oranla daha yavaş soğur.
Çıkmayan leke kalmasın! Leke çıkarmanın en temel 4 altın kuralı nedir?
Eğer evinizde eski tip döküm kalorifer peteği mevcutsa ve temizlemek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Döküm kalorifer peteği temizlemek için öncelikle ısıtma sistemini tamamen kapatın ve peteklerin soğumasını bekleyin. Peteklerin tamamen soğuması temizlik sırasında oluşabilecek yanık gibi sorunları engelleyecektir.
Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey
- Elektrik süpürgenizin köşe temizleme aparatı ile döküm peteğinizin etrafında biriken tozu, kiri ve örümcek ağlarını temizleyin. İnce bir sopanın ucuna bir mikrofiber bez takın ve peteğin arkası ve kanatları gibi süpürgenin ulaşamayacağı yerlerdeki tozları da alın.
Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey
- Bir temizleme kovası içerisine az miktar sabun ya da bulaşık deterjanı koyun. Ardından içerisine bir miktar beyaz sirke ve ılık su ilave edip karıştırın. Peteklerin kaplamasına ve kendinize zarar vermemek için suyun sıcak değil ılık olmasına dikkat edin.
- Döküm kalorifer peteği temizlemek için öncelikle zemini korumak için peteklerin altına bir çarşaf ya da havlu serin. Temiz bir mikrofiber bezi hazırladığınız temizleme solüsyonu içerisine batırın. Suyun fazlasını sıkın ve döküm kalorifer peteği üzerindeki, inatçı kirleri, yağ ve leke kalıntılarını bu bez ile temizleyin.
Kış gelmeden derinlemesine temizlenmeniz gereken 6 şey
- Tüm lekeleri güzelce çıktığına emin olduktan sonra temiz ve nemli bir bez ile döküm kalorifer peteği durulayın. Tüm sabunlu su kalıntılarını giderin.
Koltuk altı deodorantının 6 farklı kullanım alanı
- Döküm kalorifer peteği temizledikten sonra su izleri ve çizgilerini önlemek için bir havlu yardımıyla peteği güzelce kurulayın.
PANEL KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENİR?
Günümüzde en yaygın kullanılan petek türlerinden biri sac panel peteklerdir. Döküm kalorifer peteklerine göre daha modern bir görüntüye sahiptir. Panel kalorifer peteği temizlemek faturanıza da oldukça fayda sağlayacaktır. Petekleri içerisindeki toz ve kirlerden arındırmak ısının daha çok açığa çıkmasına ve verimin artmasına yardımcı olur.
Kettle içerisindeki kireç nasıl temizlenir? Su ısıtıcısı temizleme yöntemleri…
Panel tipi kalorifer peteği temizlemek için genellikle peteğin üst kısmındaki ızgaralı parçanın çıkarılması gerekir. Ancak bu parçayı tüm peteklerde çıkarmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bu nedenle panel peteklerin ızgara kısmının ardında yer alan tozları ve kiri temizlemek için ızgaralı parçayı çıkarmadan temizleme yöntemini paylaşacağız.
Panel tipi kalorifer peteği temizlemek için öncelikle bir adet ince ve uzun kalorifer peteği temizleme fırçası satın almanız gerekir. Bu temizleme fırçası yapısı sebebiyle dar ve temizlenmesi zor alanlara ulaşmak için idealdir. Yumuşak kılları sayesinde içeride hiçbir hasar vermeden temizleme işlemini yapabilir.
Bebek şampuanı ile temizleyebileceğiniz 7 şey
Panel tipi kalorifer peteği temizlemek için şu adımları izleyin:
- Panel tipi kalorifer peteği temizlemek için öncelikle ısıtma sistemini kapatın ve soğumasını bekleyin.
- Kalorifer peteğinin üst kısmında bulunan ızgaralı parçayı çıkarabiliyorsanız çıkarın. Eğer üst kısmı çıkarmak zorsa, olduğu gibi bırakın ve diğer adıma geçin.
- Kalorifer peteği temizlemek için aldığınız fırçayı ızgara deliklerinden içerisi hafifçe fırçalayarak sokun. Tozu, kiri ve evcil hayvan tüyleri gibi kalıntıları çıkarmak için yukarıdan aşağı doğru baskı uygulayarak fırçalayın. Peteklerin içerisinde bulunan kanatların hasar görmemesi için çok sert fırçalamamaya özen gösterin.
Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…
- Kalorifer peteği temizlendikten sonra peteğin alt kısmına çok fazla toz birikmiş olacaktır. Elektrikli süpürge ile yerde biriken bu kalıntıları temizleyin ve kalorifer peteğinin alt kısmında kalan tozları almak için vakumlayın.