Kadir Gecesi ne zaman, hangi güne denk geliyor? (2024) Kadir Gecesinin önemi...

Kadir Gecesi, Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kur’an’ı indirmesi insanlığa bir dönüm noktası teşkil ettiği için özel bir anlam taşır. Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği için bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. Peki Kadir Gecesi ne zaman?

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2024 09:15 GÜNCELLEME 05.04.2024 09:29 YAŞAM
Kadir Gecesi ne zaman, hangi güne denk geliyor? (2024) Kadir Gecesinin önemi...
Kadir Gecesi ne zaman, hangi güne denk geliyor? (2024) Kadir Gecesinin önemi...

Kadir Gecesi Kuran’da belirtildiğine göre, içerisinde bu gecenin bulunmadığı bin aydan daha hayırlıdır. Kuran, Ramazan ayında (el-Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (el-Kadr, 97/1). Kadir Gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler vardır. İşte Kadir Gecesinin denk geldiği gün…

2024 KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 dini takvimine göre; Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 5 Nisan Cuma günü idrak edilecek.

KADİR GECESİ NEDİR?

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. Müfessirler hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğunu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler (Taberî, XV, 339). Ancak genel bir rakam konumunda bulunması ve ism-i tafdîlden sonra gelmesi dikkate alınarak bu sayının çokluktan kinaye olabileceğini söylemek de mümkündür (Mâtürîdî, vr. 895b; Mevdûdî, VII, 187). Kur’ân-ı Kerîm’in başka âyetlerinde de bin ve elli bin yıla tekabül eden “gün” kavramı kullanılmaktadır (es-Secde 32/5; el-Meâric 70/4).

RAMAZANIN 27. GECESİNE DENK GELİYOR!

Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a (r.a.); İbn Mes’ud’un (r.a.), ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse Kadir Gecesine tesadüf edebilir’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, Kadir Gecesi Ramazan ayındadır. Kadir Gecesi; Resûlullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınlan gözü almayacak şekilde doğmasıdır.’” (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 179 [762]).

Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivâyette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/27 [4808]) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.

Kadir Gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 179-180 [762]) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Buhârî, Fazlu leyleti’l-kadr, 3 [2017] Müslim, Sıyâm, 207 [1165]) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivâyetler de vardır (Buhârî, Fazlu leyleti’l-kadr, 2 [2015-2016]; Müslim, Sıyâm, 205-206 [1165]). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek tavsiye edilir.

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihaî mesajı olan Kur’an’ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir (el-Muvaṭṭaʾ, “İʿtikâf”, 15). Kadr sûresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah’ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Hayri AYDIN 3 hafta önce Şikayet Et
    kadir gecesi geçti bu sene Ramazan ayının 21. gecesi idi. Yani 31 martı 1 nisana bağlayan pazar gecesi idi.
    Cevapla
  • ALLAH dostu 3 hafta önce Şikayet Et
    Nerden biliyorsunuz, açıklarmısınız. Bizde bilelim...
    Cevapla
  • SANSUNLU 3 hafta önce Şikayet Et
    bazı yorumcular israile ve destekçilerine beddua edilmesine karşı heralde 21 gece diye uydurmasınlar nerden biliyorlar ey müslümanlar ramazan ayının son günlerinde hergün israle ve destekçilerine beddua ediniz bedduanız mutlak kabul edilecektir şüpheniz olmasın ALLAH bizimledir
    Cevapla
  • amin 3 hafta önce Şikayet Et
    samsunlu abinin dediğini yapın inşallah
    Cevapla
  • samsunlu abi 4 hafta önce Şikayet Et
    kadir gecesinde israil ve destekçileri yok olması için bol bol dua edin . . .
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR