İlk kez 2019 yılında görüntülenmişti: Avlamanın cezası 45 milyon TL

Avlaması yasak türler arasında yer alan Anadolu parsına zarar vermenin cezası, 45 milyon TL olarak belirlendi. 2019 yılında ilk kez fotokapanla Batı Akdeniz'de görüntülendi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.01.2026 09:53 GÜNCELLEME 08.01.2026 10:34 YAŞAM
İlk kez 2019 yılında görüntülenmişti: Avlamanın cezası 45 milyon TL
İlk kez 2019 yılında görüntülenmişti: Avlamanın cezası 45 milyon TL

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü bünyesindeki Merkez Av Komisyonu tarafından 2025- 2026 av dönemi için yayımlanan "Koruma Altına Alınan Av ve Yaban Hayvanları" başlıklı listede, "memeliler", "sürüngenler" ve "kuşlar" olmak üzere 3 kategori yer alıyor.

Avlanması ve zarar verilmesi yasak olan hayvanlara zarar verenler için tazminat bedelleri belirlendi.

Anadolu parsı için tazminat bedeli, 45 milyon TL olarak belirlendi.

İLK KEZ 2019'DA GÖRÜNTÜLENDİ

Listede en yüksek tazminat bedeli, Anadolu parsının oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınan, Anadolu'da neslinin tamamen yok olduğu düşünülen, 2019 yılında ilk kez fotokapanla Batı Akdeniz'de görüntüsü elde edilen Anadolu parsı için tazminat bedeli, 45 milyon TL olarak belirlendi.

Koruma altında ve avlanması yasak olan Anadolu parsı ve listedeki diğer tüm koruma altındaki hayvan türleri için idari para cezaları ve failler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da bulunuyor.

Rize'de ilginç olay: Duyan duymayana duyurdu! Herkes kıyıya akın ettiRize'de ilginç olay: Duyan duymayana duyurdu! Herkes kıyıya akın etti

Elif’in ön otopsideki ölüm nedeni belirlendiElif’in ön otopsideki ölüm nedeni belirlendi

Anadolu parsı

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR 

Dünyada "leopar", Anadolu tarihindeki kullanımı nedeniyle Bilim Kurulu tarafından "pars" olarak isimlendirilen, bilimsel çalışmalara göre tüm dünyada leoparların 8 alt türünden biri olan Anadolu parsı, Anadolu'nun en önemli karasal yırtıcı memeli türü olarak kabul ediliyor.

Bölgede uzun yıllardır bilimsel araştırma yürüten uzmanlar, Anadolu parsının DNA'sını da çıkarmaya çalışıyor.

Türkiye'de 10 tane Anadolu parsı görüntülendi.

DÜNYA GEN BANKASI'NA KAYDEDİLDİ 

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi'nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal, DKMP 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nden Hasan Uysal, ISUBÜ'den Dr. öğretim görevlileri Ahmet Koca ve Mevlüt Zenbilci ile WWF- Türkiye'den Mustafa Önder Ersin tarafından bu konuda bir makale hazırlandı.

Uluslararası uygulamalı ekoloji ve çevre araştırma dergisinde yayımlanan makaleyle dünya literatürüne giren ve Dünya Gen Bankası'na "Anadolu parsı" olarak kaydedilen Anadolu'nun gizemli efsanesiyle birlikte ISUBÜ ve DKMP uzmanlarının DNA çalışmaları sürüyor.

10 TANE GÖRÜNTÜLENDİ 

Doğu Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde de yeni bireylerin var olduğu tespiti yapılan Anadolu parsı araştırmalarında, bugüne kadar Türkiye'de 10 farklı bireye ait görüntülere ulaşılabildi.

Araştırmalara katılan bilim insanlarından alınan bilgilere göre, görüntüsü elde edilen bireylerin hepsi erkek.

Bu durumun, dişilerin olmadığı anlamına gelmediği kaydedildi.

KORUMA ALTINDAKİ DİĞER MEMELİ TÜRLER

Listedeki diğer memeli türler ve tazminat bedelleri şöyle:

  • Doğu yaban koyunu ve Anadolu yaban koyunu 8,7 milyon TL.

  • Çizgili sırtlan 3,6 milyon TL.

  • Yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi 940 bin TL.

  • Karakulak ve vaşak 870 bin TL.

  • Alageyik 720 bin TL. Kızılgeyik 580 bin TL.

  • Yaban kedisi ve saz kedisi 290 bin TL.

  • Kum ceylanı (Urfa ceylanı) ve Hatay dağ ceylanı 220 bin TL.

  • Boz ayı 130 bin TL.

  • Akdeniz foku 120 bin TL.

  • Su samuru 100 bin TL.

  • Kurt 60 bin TL.

  • Karaca 45 bin TL.

  • Alacasansar, oklu kirpi 36 bin TL.

  • Sincaplar familyasındaki bütün türler 15 bin TL.

  • Ada tavşanı 5 bin TL.

  • Yaban tavşanı, gelincik, kokarca, kaya sansarı, porsuk, kuyruksüren, rakun köpeği ve su maymunu, çakal, tilki ve yaban domuzu 4 bin 500 TL.

  • Diğer memeli türleri de 3'er bin TL.

KAYNAK : DHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • merdo 17 saat önce Şikayet Et
    45 milyon cezayı kim verebilecek? Cezayı verebilecekler zaten yapacak kesim değil. Yapacak tipler de bu parayı verecek durumda değil.
    Cevapla
  • Elfaz 17 saat önce Şikayet Et
    parsı öldürene 45 milyon ceza, güzel. Peki insanı zehirleyen, ölümlere sebep olan işletmelere ne kadar ceza..
    Cevapla
  • Hacı 7 saat önce Şikayet Et
    Türk zekası böyle anlamlı soru sorar işte. Helal olsun
    Cevapla
  • Bahtiyar Bakır 18 saat önce Şikayet Et
    Yaban domuzu populasyonu ülkemizde çok artış gösterdi. çiftçilerimiz bundan dolayı büyük sıkıntı çekiyor. Bağlarda bahçelerde üzüm , bostan bırakmıyor. Mısır tarlalarına domuz sürüsü girdiği zaman, bunları tarladan çıkarmak mümkün olmuyor. Tarım alanlarına verdiği zarar oldukça yüksek. Tarım bakanlığının bu gibi zararları dikkate alarak, yaban domuzu hakkında gerekli tedbirleri almalıdır.
    Cevapla
  • Hasip 18 saat önce Şikayet Et
    Listenin devamı: - TÜRLER Listedeki diğer memeli türler ve tazminat bedelleri şöyle: Doğu yaban koyunu ve Anadolu yaban koyunu 8,7 milyon TL - Yaban tavşanı, gelincik, kokarca, kaya sansarı, porsuk, kuyruksüren, rakun köpeği ve su maymunu, çakal, tilki ve yaban domuzu 4 bin 500 TL. - Yorumcular okuyup öyle yorumlasın
    Cevapla
  • selçuk 18 saat önce Şikayet Et
    birey ne kardeşim. kullanmayın şu kelimeyi.
    Cevapla
  • Birey 7 saat önce Şikayet Et
    Birey birey demek niye zoruna gitti kardeş. Birey demeyi çok seviyorum ben. Bireyin nesi kötü.sende bireysin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR