TOKİ yoluyla kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de ilk kez İstanbul’da hayata geçirilecek kiralık sosyal konut uygulamasını duyurdu. TOKİ üzerinden yürütülecek sistemle dar gelirli vatandaşların uygun fiyatlı konutlara ulaşması ve aşırı kira artışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Peki, TOKİ yoluyla kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?

ABONE OL
GİRİŞ 26.04.2026 11:45 GÜNCELLEME 26.04.2026 13:05 YAŞAM
TOKİ yoluyla kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?
TOKİ yoluyla kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Nisan’da Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde düzenlenen “Ev Sahibi Türkiye” İstanbul kura çekim töreninde konuştu. 

TOKİ örnek konut

Projeye ilk etapta 15 bin kiralık sosyal konutla başlanacağını açıkladı. Uygulama, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 81 ilde 500 bin sosyal konut inşası projesi kapsamında gerçekleşiyor.

TOKİ İSTANBUL KURA ÇEKİLİŞİNE KATILACAKLAR PDF LİSTESİ 2026: İstanbul TOKİ başvurusu kabul edilenler ve reddedilenler isim listesi nereden, nasıl öğrenilir?TOKİ İSTANBUL KURA ÇEKİLİŞİNE KATILACAKLAR PDF LİSTESİ 2026

Tören sırasında 100 bin konutun hak sahipleri de kura ile belirlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Kasım 2025’te yaptığı açıklamalara göre sistem şöyle işleyecek:

  • İstanbul’un hem Avrupa hem de Anadolu yakasında yer alan 15 bin sosyal konut, kriterleri sağlayanlara kura yöntemiyle kiralanacak.

  • Konutlar 3 yıllığına kiraya verilecek. Süre sonunda yeni kira bedeli belirlenecek.

  • Kira ücreti, o bölgenin rayiç bedelinin yarısı olacak.

  • TOKİ, konutların yönetimi, bakımı ve denetiminden sorumlu olacak.

  • Önce talep toplanacak, ardından kura ile hak sahipleri belirlenecek.

  • Sözleşme imzalandıktan ve konutlar teslim edildikten sonra kira ile aidat ödemeleri takip edilecek.

  • 3 yılın sonunda kiracılar tahliye edilecek, evler bakım-onarımdan geçirildikten sonra yeni kiracılara devredilecek.

ERDOĞAN'DAN MUHALEFET BELEDİYELERİNE ELEŞTİRİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında iktidarın sosyal konut ve kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatan Erdoğan, bugüne kadar TOKİ aracılığıyla 1 milyon 762 bin sosyal konutu vatandaşların hizmetine sunduklarını belirtti. Bu konutlarla 6 milyondan fazla vatandaşın modern yaşam alanlarına kavuştuğunu söyledi.

İstanbul’da 986 bin, Türkiye genelinde ise 2 milyon 262 bin bağımsız bölümün kentsel dönüşüm kapsamına alındığını ifade eden Erdoğan, muhalefet belediyelerini şöyle eleştirdi:

“Bizim gündemimizde İstanbul’la birlikte tüm şehirlerimiz için taş üstüne taş koymak var. Onların gündeminde para kuleleri var.”

Erdoğan, belediyeleri “yağmalanacak bir ganimet” olarak gördüklerini savunarak, “Biz sandıktan çıkan iradeye milletin emaneti olarak bakıyoruz” dedi.

Proje kapsamında İstanbul’da Sazlıdere Barajı çevresinde de sosyal konutlar inşa ediliyor.

TOKİ KURA SONUÇLARI NASIL SORGULANIR?

Noter huzurunda ismi okunan vatandaşların bilgileri, kura çekiminden yaklaşık 2-4 saat sonra sisteme yüklenmektedir. Sonuçları öğrenmek için e-Devlet Kapısı’na T.C. kimlik numaranızla giriş yapın ve “Kuralı Satış Projeleri İçin Kura Sonucu Sorgulama” sayfasına gidin.  

TOKİ İSTANBUL KURA SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

İbrahim Turna Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Necmeddin kazandibi 28 dakika önce Şikayet Et
    Ankaraya neden yapilmaz yikilacak evlere 30/40 bin istiyorlar
    Cevapla
  • Misafir 28 dakika önce Şikayet Et
    Uzun süredir bu uygulamayı düşünüyor ve çevremle de paylaşıyordum. Çok isabetli bir karar olmuş.
    Cevapla
  • misafir 32 dakika önce Şikayet Et
    bence bu 3 yıl olayını genişletmeniz lazım bir ev taşımak yerleşmek o kadar basit değil en kötü 10 yıl olması lazım
    Cevapla
  • malatya balabanlı 33 dakika önce Şikayet Et
    Üç yıl çok az kimse bir sürü masraf edip girmez en az on yıl olmalı . Olumlu buluyorum da çok geç kalındı çoook .
    Cevapla
  • medo 33 dakika önce Şikayet Et
    Belediyeler kendi yandaşlarına para aktarmak için konserdi, şu etkinlikti, bu organizasyondu diye saçmalıklarla uğraşıp milletin parasını çarçur edeceklerine şehirlerin belirli yerlerine konutlar yapıp, halk marketleri açıp dar gelirli insanlara yardımcı olmaları gerekirdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR