Kabe'nin altın işlemeli örtüsü GALERİ

120 kilogram altın ve gümüş Kabe'nin yeni örtüsü yarın törenle değiştirilecek.. Yılda bir kez değiştirilen örtü içi 8 milyon TL harcandı.. Kabe, Arafat'tan inecek hacıların ziyaretine hazır hale getirilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 14.11.2010 21:06 GÜNCELLEME 14.11.2010 21:06 YAŞAM
Kabe'nin altın işlemeli örtüsü GALERİ
Kabe'nin altın işlemeli örtüsü GALERİ

Kabe'ye giydirilen kisvenin örülmesi için kurulan fabrikada yılda sadece bir örtü dokunabiliyor. 670 kilogram saf ipekten yapılan örtü üzerindeki ayetlerin nakış ipliğine 120 kilogram altın ve gümüş katılıyor.

Mekke'de bulunan Masnaat-ul Kisve'de (Örtü fabrikası), Kabe'nin örtüsü dokunuyor. Suudi Arabistan vatandaşı 70 işçinin çalıştığı fabrikada, yılda sadece bir örtü üretiliyor. Maliyeti 20 milyon Riyal (yaklaşık 8 milyon lira) olan örtü için, 670 kilogram saf ipek, 720 kilogram boya kullanılıyor.

Yüksekliği 13, genişliği 11 metre olan taştan yapılı Kabe'ye giydirilen örtü 16 parçadan, Kabe kapısının örtüsü ise 5 parçadan oluşturuluyor.

KABE ÖRTÜSÜNDE HANGİ AYETLER VAR >>>> TIKLAYIN>>>>

Kabe örtüsünün dokunması, boyanması, işlenmesi ve hazır hale getirilmesi 1 yıl sürüyor.

-ALTIN İŞLEMELİ AYETLER-

Örtünün üzerine işlenen ayetler ve nakış için kullanılan nakış ipliğine 120 kilogram altın ve gümüş katılıyor.

Kabe'nin dış örtüsüne kabartmalı bir şekilde altın ve gümüş karışımı ipliklerden ayetler nakşediliyor.

Harflerin daha güzel görünümünü sağlamak amacıyla altın ve gümüş harflerin altına kabartma yapılıyor. Saf pamuk iplikten yapılan kabartmalar, Arapça harflerin uzaktan daha net okunmasını sağlıyor.

-AREFE GÜNÜ DEĞİŞTİRİLECEK-

Beytullah yani ''Allah'ın evi'' olarak isimlendirilen mukaddes Kabe'nin dış cephe örtüsü, yılda bir kez değiştiriliyor.

Hac ayları başladığında örtü kenarları toplanarak ihrama sokulan Kabe, Arefe günü örtünün değiştirilmesiyle ihramdan çıkarılıyor.

Kurban Bayramı arefesinde hacı adayların Arafat'ta olduğu sırada yapılan örtü değişimini ancak yerli halk görebiliyor.

Asansörler yardımıyla ve onlarca kişinin çabalarıyla örtüsü değiştirilen Kabe, Arafat'tan inecek hacıların ziyaretine hazır hale getirilecek.

Kabe'nin yeşil renkli iç örtüsü ise yaklaşık 20 yılda bir değiştiriliyor.

-İLK EV, İLK MABET-

''Beytullah'' yani ''Allah'ın Evi'' olarak isimlendirilen mukaddes Kabe, dünya coğrafyasının en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Burası yeryüzünde inşa edilmiş ilk ev ve ilk mabettir. İnsanlık tarihinin vazgeçilmez mekanlarından biri olan Kabe'ye Beytullah denilmesinin sebebi sadece kadir, kıymet ve yüceliğine işaret etmek içindir.

Kabe-i Muazzama, asırlar boyu gelip geçmiş peygamberlerin tavaf için ziyaret ettikleri en kutsal mekan, Hazreti İbrahim ve İsmail'in (a.s) duası ile çevresi bereketlenmiş, en değerli mabet olarak biliniyor.

Kabe'nin üzerini bir örtüyle ilk olarak kapayan kişinin Hazreti İsmail olduğu rivayet edilmekle beraber daha sahih görüşe göre bu iş ilk olarak Yemen Krallarından Esad Ebu Kerib tarafından başlatıldığı kabul ediliyor.

Sonraki asırlarda da Kabe değişik örtülerle kaplanmış, nitekim Hazreti Muhammed'in (s.a.v) dedesi Abdulmuttalib'in Zemzemi bulmasına bir şükrane olarak Beyt-i Şerif'e kisve giydirdiğine dair rivayetler bulunuyor.

-KABE MÜZESİ-

Kabe örtüsünün fabrikası bitişiğinde yapılan Kabe Müzesi'nde (Methaf-ul Kabe), Kabe'ye ait eski örtüler, anahtarlar, kapılar, kolonlar, oluklar ile fotoğraflar sergileniyor.

Dünyanın dörtbir yanından gelen milyonlarca hacı adayının ziyaret etme imkanı bulduğu Kabe Müzesi, geniş güvenlik önlemleriyle korunuyor.

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • tankoy oytun 15 yıl önce Şikayet Et
    bana kara diyen dilber.... kabenin örtüsü kara değilmi...yanılıyorsunuz sağ sadece elle çalışmıyorlar sol elleri ile de alttan iğneyi çekip yeniden kullanıyorler,keneviçe ya da gergef gibi.
    Cevapla
  • redirect 15 yıl önce Şikayet Et
    OLMAZ KARDEŞİM. Şu yorumlara bak söz konusu din olunca herşey israf. Hadi ordan. Allah ın evi orası. İnsanlar milyondolarlık villalar evler arabalar mücevherler alırken israf değil ve bir dünya örnek var söylenicek. Ama Kabe için israf dmek. Yeryüzündeki bütün nimetler ona kurban. İşi maddiyatla ölçenler varya ben ona yanıyorum.
    Cevapla
  • sahpediz 15 yıl önce Şikayet Et
    sağ el hassasiyeti. bütün bu işleri sadece sağ ellerini kullanarak yapıyorlar sanırım resimlerden onu çıkardım kolay olmasa gerek tek elle çalışmak helal olsun allah hepsinden razı olsun inş..
    Cevapla
  • Mütebessim 15 yıl önce Şikayet Et
    İsraf mı İhtişam mı?. Elbette ki Kabe herşeyi hakediyor, ama bu kadar israfa gerek kalmadan pekala o ihtişam verilebilir. Örneğin örtünün her yıl değiştirilmesi gerekiyor mu? Ben, bunun hangi İslami kaynaklara dayanılarak yapıldığını soruyorum. Bir dayanağı varsa amenna. Lütfen bilen varsa yazsın, şahsi fikir sormuyorum.
    Cevapla
  • sarı derebeyi 15 yıl önce Şikayet Et
    Sn.Editör,. Sizden bir ricam olacak. 20 Ağustos 2010 tarihli KABE ÖRTÜSÜNDE HANGİ AYETLER BULUNUR haberini lütfen sitemizde tekrar yayınlarmısınız. Bence tam zamanı. Selam ve dua ile.... Link:http://www.haber7.com/haber/20100820/Kabe-ortusunde-hangi-ayetler-bulunur.php
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR