Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
ALINTI YAZAR
TÜM YAZILARI

Amerika, Suriye’den çıkıyor mu?

GİRİŞ 24.12.2018 GÜNCELLEME 24.12.2018 YAZARLAR

Trump’ın Suriye’den askerlerini çekme kararı gerçekten uygulanacak mı? Pentagon bu işin neresinde? Karar uygulanmaya başlarsa, bölgeyi ne gibi değişiklikler bekliyor? Bu kararı, Türkiye başta olmak üzere bölgede vekâlet savaşı yürüten ülkelerin hangi adımları takip edecek? ABD’nin ardından YPG neler yapacak? Bölgede kalıp, Kuzey Suriye’de oluşturulacak terör koridoruna hizmet etmeye devam edecek mi? ABD, Suriye’den askerlerini çektiğinde; Türkiye’nin Fırat’ın Doğusuna yönelik başlatmayı düşündüğü operasyon sürecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık’ta Fırat’ın doğusundaki PYD’ye yönelik operasyonun «birkaç gün içerisinde başlayacağı» yönündeki açıklaması, anlaşılan birçok ülkeyi tedirgin etti. ABD köşeye sıkışmış durumda. Erdoğan’ın açıklamasının ardından, Trump’tan “Suriye’deki işlerinin bittiği” tweeti geldi. Trump’ın tweetini, Reuters’e konuşan ABD’li bir yetkili, Amerikan askerlerinin “60 ila 100 gün arasında çekileceği” yönündeki açıklaması takip etti. Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning, “bölgedeki ortaklarıyla” çalışmalarının sürdüğüne işaret etmişti. Şimdi soru şu: “ABD neden bu kararı, Türkiye’nin Fırat’ın Doğusuna operasyon başlatacağının açıklamasından sonra aldı? ABD’nin bu kararı, Suriye’de 20 askeri üssü bulunan, YPG’yi silahla donatan adımlarıyla çelişmiyor mu? Şimdi bölgede tüm gücünü ABD’den alan YPG’nin durumu ne olacak? En önemlisi de Türkiye, Suriye’de hangi adımları atacak? Trump’ın bu kararı tek başına almadığı bir gerçek. Dolayısıyla Pentagon’un bu karara itirazı söz konusu olamaz. Trump, baştan beri Suriye’den çekilme konusunda kararlıydı, şimdiyse şartların olgunlaştığını düşünüyor. Peki, ABD’nin Suriye’de bulunma gerekçesi neydi?

IŞİD’i bitirmek, İran ve vekil güçlerini Suriye’yi terk etmeye zorlamak, Türkiye’nin taleplerini dengelemek, bölgede Rusya’yı tek başına söz sahibi yapmamak ve de en önemlisi Kürt tabanı üzerinden kurulacak terör devletinde söz sahibi olmak. Bunları yaparken Körfez ülkelerinin de desteğini almak. ABD’nin Suriye’de bulunma sebebi bunlardı. ABD, bölgeden çekilerek yeni bir emperyalizme eviriliyor. Ama bu manevrasının adını henüz koymadı. Her ne kadar askeri bir maskesi olsa da, NATO sivil bir yapıdır. NATO’yu direkt, Avrupa Birliği’ni dolaylı yollardan yöneten ABD, kısa vadede yine dünyanın imparatoru. ABD’nin ulusal güvenlik stratejisine dikkat etmek gerekiyor. 

ABD 2015’ten bu yana Suriye’yi enkaza çevirdi. Rakka’da taş üstünde taş kalmadı ve o harekâttan sonra bir koridor açıldı. Yakılıp yıkılan bir ülke ve geriye milyonlarca acı yürek kaldı. Kuzey Suriye’de demografik yapı ezici bir şekilde Kürtler lehine değiştirildi. Ayn el-Arap, Kobani gibi bölgelerde hemen hemen hiç Kürt nüfus yokken, şimdi bölge onların eline geçti. Hidrokarbon kaynakları ABD’ye hizmet ediyor. 

Bizim baştan beri terör örgütü olarak gördüğümüz Suriye’nin PKK’sı YPG’ ye yönelik başlatacağımız operasyona ramak kala, ABD’nin “ben Suriye’den çekiliyorum” demesini hem bizim hem de YPG’nin nasıl değerlendireceğini önümüzdeki günler gösterecek. Mesela Kürtler ABD’nin kendilerini sattığını düşünerek Şam yönetimiyle anlaşır mı? Anlaşmaları durumunda Şam yönetimi, Fırat’ın Doğusuna yönelik operasyona engel olmaya kalkışır mı? Henüz çok erken ama ABD bizi bataklığa çekerek, olası bir Türkiye-Suriye savaşının içerisine mi çekmek istiyor? Ortada bir pazarlık yoksa eğer, Suriye meselesi çok şeylere gebe. Öyle görünüyor ki bu savaşın,  gelinen noktada hâlâ galibi Esad’dır. Eğer Astana üçlüsü (Türkiye, İran, Rusya) Suriye konusunda yeni bir manevra yaparlarsa vaziyet değişebilir. Ancak ne İran’ın ve ne de Rusya’nın Esad’sız bir formülle Türkiye’ye yaklaşacaklarını zannetmiyorum. Dolayısıyla Esad’ın içerisinde olduğu hiçbir proje, ne yakın vadede ne de uzun vadede Türkiye’yi tatmin etmez. 4 milyona yakın Suriyeli mültecinin ülkelerine dönmeleri, Esad’sız bir projeden geçmektedir.

YENİ AKİT GAZETESİ

YORUMLAR 1
  • Ali Caner 7 yıl önce Şikayet Et
    Guzel bir tespit. Koru korune yazilmamiş. Keşke bu gerçegi herkes gorse
    Cevapla