Ahmet Anapalı
Ahmet Anapalı
HABER7 YAZARI

İyi Güzel de Bizim Arakan’da Ne İşimiz Var?

GİRİŞ 09.09.2017 GÜNCELLEME 11.09.2017 YAZARLAR

Bu soru bugünlerde ne çok soruldu değil mi?

Daha çok  Chp’ye yakın ve kendisini Atatürkçü, laik, sola yakın gibi hisseden, maddi durumu da ortalamanın üstünde olan kesimler tarafından soruluyor en çok da…

  Bizim Arakan’da ne işimiz var?

Bölgede yaşanan insanlık dışı ve Hitlervâri soykırım vahşeti olmasaydı Türkiye’nin çoğunluğu belki de bölge bir bölgenin, Arakan isminde bir yerin varlığından haberdar bile olmayacaktı.

Arakan, harita üzerinde Myanmar’ın kuzey batısında yer alan, Çin, Bangladeş, Laos, Tayland gibi ülkelerin arasında kalmış ve 1 milyondan fazla müslümanın olduğu bir bölgedir. Myanmar’a aittir ancak o bölgede yaşayan insanların çoğunluğu müslümandır.

Biz onları bilmiyoruz peki onlar bizi biliyor mu? bu sorunun cevabı Türkiye’nin en sıkıntılı günlerinde, Kurtuluş Savaşı dönemlerinde yatar.

Avrupa’nın emperyalist pençeleri ile boğuştuğumuz 1919- 1923 seneleri arasında bugün torunları soykırıma tabi tutulan Arakan Müslümanları Anadolu Kuva-i Milliyesine ve Ankara TBMM’sine para yardımında bulundu. Ne kadar mı? Sıkı durun;

Tam 35 Bin Altın… işte bu tarih boyu açlıktan kemikleri gövdesine yapışmış bu güzel Müslüman grup bize tam 35 Bin Altın göndermiş. Yani bugün kü parayla 34 milyon 500 bin lira yani eski parayla 35 trilyon 500 milyar lira. Parayı sakın azımsamayın. Dedim ya bu gariplerin eti ne budu ne? O halde bile bizim yanımızda bulunmuşlar.

Şimdi Türkiye’de tuzu kuru yediği önünde yemediği ardında boğazdaki yalısından deniz seyreden ya da boğazda yediği balığı rakı ile kirleten bu sevimsiz azınlığın;

Türkiye’nin Arakan’da ne işi var “geyiği” ne kadar terbiyesizce ve cahilce geliyor değil mi kulaklara?

Bu konuda reis geçenlerde şunları söyledi;

"Yaklaşık bir asır önce bize yardım için aralarında topladıkları 35 bin altını çeşitli yollar ile gönderen bu kardeşlerimize bütün dünya gibi sırtımızı dönemeyiz. Bu böyle bilinmeli. Arakan Müslümanlarını biz de bugün yalnız bırakmayacağız. Aynı zamanda vefa borcumuz var."  vefalı bir Müslüman ancak böyle bir konuşma yakışır.

Arakan Nasıl Müslüman Oldu?

İslam’ın ülkeye girişi ilk kez Hicri birinci asırda Müslüman tacirler aracılığıyla oldu. Allah Resulü’nün (s.a.v) sahabelerinden Vakkas bin Malik (r.a) ve bir grup arkadaşı bu ülkeye ilk ayak basan Müslüman tacirlerdir. Daha sonra Müslümanların bu ülke ile ticaretleri artmıştır. Hicri ikinci asırda Müslüman tacirlere ait bir gemi Arakan’a yakın Bengal Körfez’inde batmış ve gemideki onlarca Müslüman karaya çıktıktan sonra bir daha ülkelerine dönmemişlerdir. Arakan’a yerleşen bu Müslümanlar, İslam’ın bu bölgede yayılmasında büyük emek göstermişlerdir.

Ve Arakan İslam Devleti…

13. yüzyıla gelindiğinde Arakan Halkı tamamen Müslümanlaştı ve 1430 yılında Arakan İslam Devleti kuruldu. Arakan İslam Devleti’nin ilk sultanı ise Süleyman Şah’dır. Arakan İslam Devleti 1784 yılına kadar bölgeye hükmetti. Bu dönemde Arakan bir ticaret ve ilim merkezi oldu. Portekizliler, Hollandalılar uzun yıllar Arakan ile ticaret yaptılar ve Arakan, ekonomik olarak güçlü bir hale geldi..

1784 yılında Müslümanların siyasi iktidarı kaybetmelerinden hemen sonra Burmalı Budistler, Müslümanları ezmeye, fiziksel olarak imha etmeye yönelik bir politika uyguladılar. Ülke Müslümanları, 1938 yılında kısmi bir bağımsızlık elde etmiş olsalar da iktidarı ele geçiren cunta, Müslümanlara büyük eziyetlerde bulundu

Sosyalist Parti 20 Bin Müslüman Katletti.

Burma, 1948 yılında İngiliz yönetiminin sona ermesiyle bağımsızlığını kazandı. 1962

yılında askeri darbeyle iktidara gelen komünist General Ne Win, devletin tüm imkânlarını Müslümanları yok etmek için seferber etti. Hazırlanan “Burma Sosyalist Parti Programı”nda, her türlü yol kullanılarak Müslümanların dinlerinden uzaklaştırılması hedefleniyordu.

İnsan hakları kuruluşlarının vermiş oldukları raporlara göre, 1962-1984 yılları arasında 20.000 Arakan Müslümanı öldürüldü. Yüzlerce kadına tecavüz edildi ve Müslümanların tüm mal varlıklarına el konuldu. Devletin iletişim araçları, İslam dini hakkında yalan ve iftiralar yaymak için kullanıldı. 1978 yılının baharında, 200.000 Müslüman daha Bangladeş’e göçmek zorunda kaldı.

1990’lardan sonra Müslümanlar tekrar büyük bir kıyıma uğramış ve yine 200.000 kişi 1992 yılında Bangladeş’e sığınmak zorunda kalmıştır. Çok fakir bir İslam ülkesi olan Bangladeş, Burmalı mültecileri topraklarında ağırlamakta, ancak  yiyecek ve barınma konusunda yardım etmekte çok zorlanmaktadır.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan Arakan Müslümanlarının Türkiye’ye yaptıkları yardımın belgesi.

YORUMLAR 3
  • huseyin 6 yıl önce Şikayet Et
    bilgilendirme 8cin tesekkurler.ama biz muslumaniz sadece ve sadece rabbimizin rizasini gozetmemiz lazim tipki atalarimiz gibi.
    Cevapla
  • isa 6 yıl önce Şikayet Et
    O bize zamaninda yardim etti, simdide biz onlara vefa gösterelim penceresinden bakarsak vah bizim insanligimiza ve vah bizim müslümanligimiza. Bunun adi alis-veristir. Iyilik karsiliksiz yapilandir. O verdi bende vereyim, tam bir alis-veristir. Osmanli biryerlere yardim ederken bizim simdiki kriterlere dikkar etmezdi. Tamamen karsiliksiz insanlik icin yapardi. Sn yazara da ayrica tesekkürler. Dua ile.
    Cevapla
  • Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın hocam ne kadar yazarsanız yazın bu kafalar anlamaz Çanakkale harbinde boğazda balık yiyip rakı içenler Osmanlının batışını bekleyenler ve bu memleket kurtulmaz deyip Adana da toprak alıp tarım yapalım diyenlerin torunları anlamaz Müslümanın halinden saygılarımı sunarım
    Cevapla