Ahmet Anapalı
Ahmet Anapalı
HABER7 YAZARI

Yalanın bu kadarına da pes! Mustafa Kemal Filistin için rest çekmiş.

GİRİŞ 12.12.2017 GÜNCELLEME 12.12.2017 YAZARLAR

Geçen hafta yalanın bu kadarına da “yuh” yani dedirten bir yalan döndü gazetelerde ve en çok da bizim mahallenin gazetelerinde…

Efendim, bu yalan dolan haber;

“İslam dünyası ve Türkiye’ye göre, her dönem büyük bir öneme sahip olan Kudüs ve Mescid-i Aksa için Gazi Mustafa Kemal Avrupa'ya rest çektiği ortaya çıktı.”

Şeklinde verildi. Sonra bu yalana şöyle devam edildi;

“Atatürk'ün 1937'de TBMM'de yaptığı bir konuşma uluslararası arenada gündeme geldi”

Bu her yerinden yalan akan habere göre Mustafa Kemal demiş;

“…’Arapların arasında mevcut olan karışıklığı ve hoşnutsuzluğu, kimse bizim kadar bilemez; biz, vakıa birkaç sene Araplar’dan uzak kaldık, fakat şimdi kendimize kâfi derecede güvenip ve kudretimizi bildiğimiz içini İslamiyet’in Mukaddes Yerleri’nin, Museviler’in ve Hıristiyanlar’ın nüfuzu altına girmesine mani olacağız. Binaenaleyh şunu söylemek istiyoruz ki buraların Avrupa Emperyalizmi’nin oyun sahası olmasına müsaade etmeyeceğiz’…”

“…Biz şimdiye kadar dinsiz ve İslamiyete lakayt olmakla ittiham edildik. Fakat, bu ithamlara rağmen, Peygamber’in son arzusu, yani ‘Mukaddes Topraklar’ın, daima İslamiyet hâkimiyetinde kalmasını temin için, hemen bugün kanlarımızı dökmeye hazırız. Cedlerimizin Selahaddin-i Eyyubi idaresi altında, uğrunda Hıristiyanlarla mücadele ettikleri toprakların, yabancı hâkimiyeti ve nufüzu altında bulunmasına müsaade etmeyeceğimizi beyan edecek kadar, bugün, -Allah’ın inayetiyle- kuvvetliyiz’…”

Bu evrak, o zamanki Dâhiliye Vekili Şükrü Kaya Bey’in imzasıyla; ‘TC Dâhiliye Vekâleti, Matbuat Umum Müdürlüğü’ antetli bir evrak ile Başvekâlet Yüksek Makamı’na sevk metni ise şöyle:

“Başvekâlet Yüksek Makamına! Bombay Chronicle gazetesinin 27/VII/937 tarihli nüshasında, ‘Filistin’e El Sürülemez.. Kemal Paşa Avrupa’ya İhtar Ediyor’ başlığı altında bir yazı intişar etmiştir. Bu yazının bir örneği ilişik olarak sunulmuştur. Bu vesile ile saygılarımı tekrarlarım. / Dâhiliye vekili, Şükrü Kaya!”

Vay be… Insanın, “sanki karşımızda -haşa- Halife Birinci Kemal var” diyesi geliyor.

Neyse… Birinci belgede, Hindistan’da yayınlanan 27.07.1937 tarihli “Bombay Chronicle” gazetesinin Türkiye’deki “Hakimiyet-i Milliye” gazetesine dayanarak verdiği bir haberden bahsediliyor.

Türkiye’deki “Hakimiyet-i Milliye” gazetesi güya M. Kemal Atatürk’ün TBMM’de yaptığı ve bizim yukarıya aldığımız konuşmasını (!) yayınlamış, bunun üzerine Hindistan’daki “Bombay Chronicle” gazetesi de “Hakimiyet-i Milliye” gazetesini kaynak göstererek bunu yayınlamış.

Ama “Hakimiyet-i Milliye”nin hangi sayısı ve tarihi olduğu yazmıyor. Çünkü yazdıkları takdirde foyaları ortaya çıkacak. Kaldı ki, Hakimiyet-i Milliye gazetesi 28 Kasım 1934 tarihinden itibaren “Ulus” adını almıştı. Yani M. Kemal’in “sözde” konuşmasından yıllar önce…  Dolayısıyla o tarihte Hakimiyet-i Milliye adında bir gazete yoktur!

Ikinci belgede, daha doğrusu fotoğrafta, M. Kemal Atatürk’ün bu konuşmayı 27.07.1937 tarihinde TBMM’de yaptığı iddia ediliyor. Yukarıya aldığımız yazıda ise M. Kemal Atatürk’ün bu konuşmayı Haziran 1937’de TBMM’de yaptığı belirtiliyor.

Eğer M. Kemal Atatürk bu konuşmayı 27.07.1937 tarihinde yaptıysa, en erken ertesi gün, yani 28.07.1937’de Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yayınlanması lazım. Hindistan’daki “Bombay Chronicle” gazetesinin yetkilileri, Hakimiyet-i Milliye gazetesinde -farzedelim- yayınlanan bu haberi en erken 28.07.1937’de görmüş olabilirler. Aslında bu da mümkün değil. O dönem Türkiye’de yayınlanan bir gazetenin aynı gün veya bir gün sonra Hindistan’da okunabilmesi mümkün değildi. Fakat farzedelim ki mümkün. Bu durumda 28.07.1937’de Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yayınlanan bu haberi bir gün önce yani 27.07.1937’de tercüme edip yayınlaması nasıl mümkün olabilir? Halbuki belgede bu haberin 27.07.1937’de “Bombay Chronicle” gazetesinde yayınlandığı yazıyor.

Zaten M. Kemal Atatürk’ün bırakın 27 Temmuz’u, Temmuz ayının tamamında TBMM’de konuşabilmesi imkansızdır. Zira Meclis yaz tatilindeydi. Tıpkı şimdiki gibi. Altta Sabah gazetesinin haberinde görüldüğü gibi Meclis Temmuz 2012’den 1 Ekim 2012’ye kadar tatildeydi. Daha önemlisi ise Hindastan’da bu isimde bir gazete hiç olmadı.

Bizi asıl üzen şey ise bu yalan haberin bizim mahallenin gazete sayfalarında yer almasıdır.

 

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • MEHMET POLAT 6 yıl önce Şikayet Et
    İçimizde İrlandalıları unutmayalım. Rüzgar tersten bir eserse o zaman bunları tanımakta geç kalmış olabiliriz.
    Cevapla
  • Demokrat 6 yıl önce Şikayet Et
    CHP'ye sormuslar neren egri diye...
    Cevapla
  • cevahir 6 yıl önce Şikayet Et
    gazi mustafa kemal'i rahat bırakın artın adam rahat uyusun kurmuş olduğu partinin pkk lılarla fetöcülerle ve onların yurtdışı bağlantılarıyla iş yaptığını bilse chp yi kapatırdı
    Cevapla
  • Hüseyin. 6 yıl önce Şikayet Et
    Yazık
    Cevapla