Gül ve geçiş dönemi
Cumhurbaşkanlığı görevi sona erdi, bundan sonra ne olacak, ne yapacak? Sakin bir emeklilik mi, yeniden siyaset mi, üst bir uluslararası görev mi? Kendisi ne düşünüyor, parti ne düşünüyor?
Bir seçime gidiliyor ve onun da önünde “milletvekili olmak, olmamak” tercihi var. Tabii milletvekili olduktan sonra sade bir milletvekili olmak ya da başka sorumluluklar üstlenmek-üstlenmemek sorusu da var. Elbette bütün bunlar sadece kendisinin istemesi, arzu etmesi ile sonuçlanacak durumlar değil, başka iradelerin de devreye girmesi kaçınılmaz. Üstelik onunkisi, herhangi bir insanın adaylığı, istenmesi istenmemesi durumu da değil. Her durumda özgül ağırlık meselesinin devreye girmesi kaçınılmaz.
Abdullah Gül ayrıca, Ak Parti’ye yönelik karşıt iç-dış odaklar açısından da takip edilen bir siyasetçi. Kendisi üzerine bir takım hesaplar yapılabileceğini en iyi bilen insanlardan birisi yine Abdullah Gül’dür kanaatindeyim.
Ben şuna inanırım:
Abdullah Gül, kendisi üzerinden bir “misyon yapılanması” olarak gördüğü partiye (daha doğrusu partisine) kumpas kurulmasına asla razı olmak istemez. Ama yaşanan süreçlerde, sadece konuşmalarınızın, sözlerinizin satır aralarının değil bazen suskunluğunuzun bile hiç istemediğiniz nitelikte haberleştirildiğine tanık olabilirsiniz.
Üstelik böyle zamanlarda, tek başınıza da kalmaz, etrafınızda olan veya etrafınızda gözüken insanların söz ve tavırları da devreye girer.
Üstelik böyle zamanlarda, yola birlikte çıktığınız ve şu anda partide karar mevkiinde bulunan arkadaşlarınızın sözü, sözlerinin satır araları ve hatta suskunlukları da kritik mahiyet kazanabilir.
Geçiş dönemi, diyorum bu sürece.
Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı, Davutoğlu’nun Başbakan olması, bu dönemde Erdoğan’ın yetkileri, Başbakan’ın yetkileri, Erdoğan’ın parti ile ilişkileri vs bile gerçekten yeni denge oluşumlarını gerekli kılıyor.
Üç dönem uygulamaları sebebiyle seçimde aday olamayacak ama yine Ak Parti’de başından beri kurucu kadro içinde yer almış önemli, özgül ağırlığı bilinen isimler var. Onlar, “üç dönem”i içlerine sindirmiş olduklarını deklare etseler bile yapacakları her değerlendirme, özel önem kazanabiliyor.