Arif Altunbaş
Arif Altunbaş
HABER7 YAZARI
TÜM YAZILARI

Hesaplaşmadan arınma olmaz

GİRİŞ 05.06.2026 GÜNCELLEME 05.06.2026 YAZARLAR

Toplumların yükselişi yalnızca ekonomik güçle veya teknolojik ilerlemelerle ölçülmez. Asıl yükseliş, bireylerin ve toplumun kalp, vicdan ve davranışlarında olan ahlakladır. Helali ve haramı unutan ve adaleti bir kenara bırakan toplumlarda hırsızlık, rüşvet, hukuksuzluk ve namussuzluk o toplumda normal bir davranış haline gelir ve o toplumu ifsat ederek yaygınlaşır.  Bu özenilecek bir durum değil, üzülecek ve utanılacak bir durumdur. BU toplumsal bir kokuşma ve çöküşün habercisidir.

Ahlak yalnızca dini bir emir değil, aynı zamanda insanlığın ortak vicdanıdır. Yunus Emre: “Mal da yalan, mülk de yalan; var biraz da sen oyalan.” Sokrates: “Erdem, ruhun güzelliğidir.” Nietzsche: “Ahlak, topluluğu korumanın aracıdır.” Diyerek ahlaka vurgu yapar.

Bir toplumda helaller unutulduğunda, haramlar normalleşir. Dürüstlük terk edilip çıkarlar yüceltildiğinde, güven duygusu ortadan kalkar. Güvenin olmadığı yerde ise ne ne huzur, ne barış, ne de gerçek ahlaktan bir iz kalmaz. Toplumun en büyük hazinesi olan insanların ahlakı bozulur. Böylece toplumsal yozlaşma, yabancılaşma, çürüme ve kokuşma başlar ve o toplum tüm güzel özellikleri kaybeder.

Ahlakın korunması, sadece bireysel bir sorumluluk değil; toplumsal bir zorunluluktur. Çocuklara dürüstlüğü miras bırakmak, gençlere namusu, adalet ve ahlakı örnek göstermek, geleceğin sağlam temeller üzerine kurulmasını sağlar.

Hırsızlığı sanat sayan değil; dürüstlüğü en büyük erdem bilen bir toplum olmak ideal bir toplum olmaktır. Helali gözetmek, haramdan sakınmak, ahlakı ve karakteri korumak; sadece bugünün değil, yarınlarımızın da teminatıdır. Bir toplumun yükselişi, ahlakının yükselişiyle mümkündür. Ahlakıyla yükselen toplumlar; insanlık için örnek ve önder bir toplum olabilir. Ahlaksızın ve adaletsizin hiçbir yerde çalacak kapısı ve insanların içine çıkacak ak bir yüzü yoktur.

Helal ve haramı, ahlak ve karakteri unutmuş toplumlarda her türlü ahlaksızlık, adaletsizlik hayatın normal akışından bir kesit gibi kabul edilir. Bu bir toplumu toplum yapan, bir arada tutan değerlerin kaybolduğu anlamına gelir.

İyi ve kötü, güzel ve çirkin, temiz ve kirli bir dünya ancak ahlak ve erdemin vahyin pınarından kana kana sulanması ve peygamber izini izlemekle mümkündür.

Bir kişi, toplum ve millet laf ve edebiyatla değil, ancak Allah’ın emir ve yasaklarına uymakla arınıp temizlenebilir. Var oluş gayesi inkâr ve tuğyana hizmet etmek olan, boğazına kadar küfür, inkâr ve isyana batan bir birey ve toplumun arınması ancak Allah’ın insanlar için koyduğu evrensel yasalara teslimiyetiyle mümkündür.

Arınma çağrısı yapanlar İslam’a teslim olarak önce kendilerini Kur’ an ve Sünnetle arındırmalılar. Kendisini arındıramayan kişi ailesini, çevresini ve toplumu arındırma çağrısı yapması, yeni bir yalan ve aldatmaca oyunundan başka bir şey değildir.

Yüzyıldır bu ülkeyi maddi ve manevi olarak tepeden tırnağa harama, günaha ve pisliğe batıran, emperyalizme taşeronluk yapan CHP’ nin neresini, nasıl, ne ile arındıracaksınız?

İslam ve Müslüman düşmanı bir parti, ideoloji ve toplumu ancak teneşir ve topak bile paklayamaz. İnsanın aklanması sadece Allah’ın adaleti önünde hesap vermekle olur.

Kim olursa olsun; itleriyle putlarıyla, darbeci ve ateist ideolojileriyle, düşmanla ve hainlerle iş tutan liderleriyle,  ajanları ve provokatörleriyle kan emen haşereler; sizler Bit, Pire, Tahtakurusu gibi düşün artık bu milletin yakasından. 

‘’Yanıldım.’’ ‘’Hepinizden özür dilerim’’ demek suçu itiraf ve kabul etmektir. Bu insanları, çevresini ve partisini asla aklamaz. Hiçbir suç cezasız kalmaz ve kalmamalı.

Önce değişmelisin değiştirmek için. ‘’Bir toplum kendisini değiştirmezse; Allah da, onların durumunu değiştirmez’’  (Rad;11) Aklanmak; ancak Hakkın divanında hesap vermek ve onun neticesine katlanmakla olur. Her türlü nane ile yetimin, fakirin, mazlumun ve devletin hakkını ye, deveyi havuduyla birlikte yut, sonra da, özür dilemekle arınmaya çalış. Yok, böyle ucuz bir cennet. Onları kurtarmak için kurtarıcıları da gelse kurtaramaz.

Kalp ve gönüllerine inkâr ve tuğyan ile haram lokma hâkim olan ruhları ve düzenleri aklanmak için denize atılsa; onlar, denizi mundar ederler. CHP ve ideolojisi bu milletin sırtındaki ur gibi batının yüzyıllık kamburudur. Aklanmak yerine haklanması gerekir.

Arif Altunbaş, Haber 7

YORUMLAR 2
  • Orhan 6 saat önce Şikayet Et
    Binlerce teşekkürler iyiki varsın
    Cevapla
  • Semih 11 saat önce Şikayet Et
    Yerinde ve güzel bir analiz. Ders ve iberet alana...
    Cevapla