Seçimin nabzı bu kez Güngören’de attı
Bu kez Güngören’deyiz.
İstanbul’un ilçelerini gezip oralardan seçime dair notlarımızı almaya devam ediyorum. Bana ulaşıp fikirlerini paylaşmak isteyen aday ve seçmenler ayhan.kiskac@hotmail.com adresine notlarını bırakabilirler.
Önceliği ise adayların görüşlerine verdiğimiz için şimdilik onlarla yapmış olduğumuz görüşmelerin sonuçlarını göreceksiniz bu köşede.
İlerleyen zaman içerisinde seçimin sıcaklığını tam olarak hissettirdiği zamanlarda ise kendi görüşlerimi sizlere tüm ayrıntıları ile aktaracağım.
Güngören’deki ilk ziyaretimi Belediye Başkanı ve aynı zamanda AK Parti adayı Şakir Yücel Karaman’a yaptım.
Makamında gerçekleşen görüşmede Karaman, öncelikli olarak Haber7.com’un partisinin adaylarının listesini hızlı açıklaması ve temayül yoklamalarının sonuçlarını yayınlaması konusunda hızına olan şaşkınlığını bizimle paylaştı.
Buradan anladım ki Karaman bilgisayarını açtığında bizim siteyi de okumadan geçmiyor.
KANKA(Kan Kardeşliği) diyerek başlıyorum konuşmaya, O devam ediyor “depremle ilgili bir çalışmadan yola çıkarak oluşmuş bir projedir” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor “İlçenin kan gruplarını belirleyelim isterken bu çalışma başladı. Kan bulmada zorlanmanın önüne geçmek için destek noktasını bulduk. Komşu komşunun külüne de kanına da muhtaçtır. Üye trafiği bizim ilçede kan bulmamızı hızlandırıyor. Bizde belediye olarak araç tedariği ve teminini yaparak kana ihtiyacı olanlara hızlı bir şekilde kardeşini yetiştirmiş oluyoruz. Kan bankası değiliz sakın yanlış anlaşılmasın.”
Geçen 5 yılda Şakir Yücel Karaman Güngören’e ne yaptı?
Bir kentin gelişmişliği her yönüyle kendi kendine yetebilmesi ile ölçülüdür. 2004’te ilçede otopark, sosyal hayat için mekanlar, kültür merkezi, çay bahçesi yoktu.
Güngören’i tanıyanlar gözlerini kapatıp bir düşünsünler. Değişimi göreceklerdir. Çok şey yaptık Güngören’e.
Bunlardan önemlilerini şöyle sıralayabilirim:
-Alt yapı sorunumuz kalmadı
-Trafikle ilgili 6 kavşak projesi yaptık. Bunların beşi yapıldı. Birinden ihtiyaç olmadığı için vazgeçildi.
M.Akif, Davutpaşa, Eşref Bitlis, Merter Giriş, Atatürk Caddesi(inşaatı devam ediyor) kavşakları şehrin trafiğinin rahatlamasına nedendir.
Şu an ilçemizde Kale Center’in önü hariç kilitlenen trafiğe rastlamanız mümkün değildir. Burayı da yeni dönemde çözeceğiz.
-Güngören taramway ile buluştu. Dönemimizde Büyükşehir Belediyesinin gayreti ile Güngören tramvay ile buluştu. 150 bin vatandaşımız her gün yürüme mesafesinde bu rahatlığı kullanıyor.
-Yeşil alan sorununa çözüm için kağıt üzerinde 100 bin metrekare alan ürettik. Bunun 60 bin metrekaresini de tamamladık. Yani yeşil alanımızı yüzde elli oranında artırdık.
-İlçeye 13 yeni park kazandırdık. 3 parkımızı büyüttük. Parkların içine basket sahaları ve spor aletleri yerleştirdik. 4 noktada sosyal tesisimiz var. Bunların bir tanesi çok kapsamlı ve insanların cazibe merkezi haline gelmiş durumda.
-Kültür hizmetlerimiz devam ediyor. İlçemizde şu an 2 kültür merkezimiz oldu. Bir tanesini nikah salonu olarak da kullanıyoruz. Avrupa yakasının en büyük sahnesine sahip kültür merkezi Güngören’de yapıldı. Eskiden sinema yoktu. Şimdi belediyenin ve özel sektörün olmak üzere sinemalarımız var.
-Bilgi Evleri 15 Bin çocuğa direk hizmet veriyor. Ayrıca üye olmadan da anlık faydalanma şansı var buralardan vatandaşlarımızın.
-Eğitim ve sağlığa ciddi yatırımlar yaptık. Okullarımıza 14 konferans salonu ve 8 laboratuar yaptık. Göreve geldiğimizde 4 olan sağlık ocağı sayımızı 14’e çıkardık.
-Belediye bünyesinde oluşturulan Sosyal Yardım Sandığı ve Sosyal Dayanışma Merkezinin ne işlevi var dediğimde ise Karaman ”Kimsesiz, Yaşlı, hastalara yardım ediyoruz. Spesifik boyutlara indik. Sosyal Yardımlaşma Merkezi ise çek veriyor. İhtiyaca göre belirleniyor bu çekin birimi. Vatandaşta daha çok gidip gıda alışverişi yapıyor bu çekle.” diyerek açılımını yapıyor.
Sporla yakından ilgilendiğini görüyoruz Şakir Yücel karaman’ın. Güngören Belediye Spor O’nun belediye Başkanlığı Döneminde Bank Asya Birinci ligine çıkmayı başarmış.
Yeni dönemde seçilirse Güngören’e ne yapacağını sorduğumda ise sohbetimizin başından beri sakin olan sesinin tonunu biraz daha toklaştırarak konuşmasını sürdürüyor; “yeni nikah salonu ve toplantı salonları, üstü yeşil alan olacak şekilde tasarlanan 3 adet yer altı otoparkı, belediye hizmet binası, Kapalı spor salonu ve spor kompleksi, Güneştepe spor alanı, Öğretmenevi ve en önemlisi kentsel dönüşümün tamamlanması.”
Nasıl bir babasınız diyorum, Belediye başkanı olmadan önce evcimen bir adamdım. İşte küçük bir boşluk yakaladığımda bile evimde olurdum ama şimdi öyle değilim. İyi bir aileyiz ama eskisi gibi aileme vakit ayıramıyorum diyerek yaptığı işin üzerine yüklediği yükün ağırlığından bahsediyor Karaman.
Güngören Belediyesin’deki görüşmenin ardından soluğu hemen karşıdaki MHP ilçe binasında alıyorum. Toplantıya gidecek olan MHP adayı Recep Mahmutoğlu ile kısa da olsa görüşüyoruz.

Niçin Güngören deyince?
“Doğduğum yer değil, doyduğum yer olarak Güngören’i tercih ettim. 30 Yıldır seçmen olarak burada oturuyorum. Mevcut iktidarı eleştiriyordum. Mademki eleştiriyorsun o zaman elini taşın altına koyacaksın dedim ve aday oldum.”
Güngören’de halkın teveccühünü soruyorum?
“Şimdi değişim zamanı, yerelde ilçe belediyesinde son 5 yıldır eksikleri yakından görüyorum. Sorunları birebir yaşayan biri olarak sizin için aday oldum diyorum ve 4000 bin esnaf ile yüz yüze görüştüm. Esnafın sıkıntısına ortak oldum” diyor Mahmutoğlu.
Ya projeleri?
Otopark diyerek başlıyor söze, sonra veri tabanı oluşturacağım diyor. Ve “İnsanlarla görüşmelerimiz sürüyor.tam 1700 başvuru aldık. Belediye ile iş ilişkisi olan her şirkette Güngören halkının çalışmasını sağlayacağız” diyor.
Seçimi kim kazanacağının tahminini sorduğumda ise 40 bin oy alarak tabiî ki ben diyor Mahmutoğlu.
Mahmutoğlu’nun yanından çok renkli kişiliği ile beni şaşırtan Saadet Parti’sinin adayı Mehmet İpekçi’ye gidiyorum. Gördüğüm kişilik rengarenk ve espiri dolu.
İlk sorumu soruyorum ve aldığım cevap beni çok şaşırtıyor!
Neden aday oldunuz diyorum?
“Güngören’in sokakları Karacaahmet Mezarlığı gibi” diyerek aday oluş sebebinin en önemli unsurunu açıklıyor.
Niçin dediğimde ise; sorumlusunun seçim sistemi olduğu bir söylemle başlıyor konuşmaya “Yapılaşma bitti, alt yapı bitti gibi bir hava var. Güngören bitmiş en çok buraya hizmet etmek gerek. Otopark, park ve hava alacak koridorlara ihtiyaç var”
Ya İpekçi’nin memleketi?
“Trabzonluyum ama yılın 360 gününü geçirdiğim ve 1972 yılından beri yaşadığım memleket Güngören”
Saadet Partisi’nin Güngören’deki şansının ne olduğunu merak ettiğimi belirttiğimde ise sözü ağzımdan alıyor ve devamını kendisi getiriyor:
“Bende aykırılık var ve ben aykırı düşünürüm diyerek ekliyor, beni Güngören’in solcuları da destekliyor.”
Konuşmanın başındaki “Karacaahmet Mezarlığı” benzetmesine geri dönüyorum. Mezarlıktan nasıl kurtulacaksın dediğimde ise;
“Otopark yapmak gerekli diyor. Trafiğin ve caddelerin yüzde kırkının rahatlaması sağlanacak.
2 cadde arasında 2 şer bina alınarak yıkılacak ve yerin altına otopark, üstüne de park yapılacak. Böylece 3 sorunu birden hal yoluna giriyor böylece.” çözüm yöntemini sunuyor.
Tam Güngören’in nasıl bir ilçe olduğunu soruyordum ki ?
Daha söz ağzımdan çıkmadan bana “Sen Güngören’de mi oturuyorsun bırak bu soruyu buranın halkı sorsun” diyor ciddi bir yaklaşımla ama şaka olduğunu da sonradan anlıyorum.
Seçimin nasıl geçeceğini sormama sebep bırakmadan “Perpa ‘da seçimi %54 ile aldım şimdi %97lik bir oya çıkardım.” ben buranın da galibi olurum diyor.(Gülüşüyoruz)
Aynı zamanda Trabzon belediyesi ile ortak hazırlanmış 3 adet fıkra kitabı da bulunuyor Mehmet ipekçi’nin.Ama uzun soluklu ropötaj boyunca bir tane fıkra anlattıramıyorum kendisine. Roportaj bitince yazılmamak şartıyla anlatıyor fıkrayı.
Seçim ne olur diyorum, %3 ile kaybeder, yüzde 3 ile kazanırım diyerek fıkrasal bir üslüp kullanarak kendi renkli kişiliğini de sergiliyor.
2004 Yerel Seçiminde partilerin oyları ve oranları
|
Parti |
Oy |
% |
|
|
|
AKP |
58.794 |
50.62 |
|
|
DYP |
3.785 |
3.26 |
|
|
CHP |
21.932 |
18.88 |
|
|
GP |
5.814 |
5.01 |
|
|
SP |
8.014 |
6.90 |
|
|
MHP |
6.290 |
5.42 |
Bu arada CHP’li aday Lemi Çelik ile ilgili de birkaç cümle yazmak ve onunla ilgili görüşlerimi söylemek istiyorum.
Önce Güngören’de kendisi ile görüşmek istedim.
Merter Güneş Otel’de buluşmak üzere randevu aldım. O gün benimle olan randevüsünü unuttuğunu ve acilen fotoğraf çektirmeye gittiğini söyledi ve işim bitince ben sizi ararım sözünü verdi.
Ardından o gün ve ertesi gün aranmadım. Ben 2 gün sonra tekrar aradım ve görüşme talebimi bir kez daha ilettim. Bu kez bürosunun hazırlıklarından bahsetti. Benim için büronun öneminin olmadığını ve altını çizerek söyledim. Ben seni arayacağım diyerek bir başka zamana bırakıldım.
En son aradığımda ise CHP Güngören Adayı Lemi Çelik telefonu açmadı. Bu konuda haksızlık yaptığımı düşünenler olursa baştan hatırlatayım istedim.
Görüşmek isteyen ben görüşmeye gelmeyen ve beni dikkate almayan o oldu.
Güngören için son olarak söylenecek en önemli söz. CHP, MHP ve Saadet Partisi adayı Karadeniz kökenli. Dolayısıyla burada Karadeniz oylarının çokluğunu dikkate alan partiler o yöreden insanlara şans tanımış durumda. Ak Parti adayı Şakir Yücel Karaman ise Erzincan'lı.
Ayhan Kıskaç
-
Hüseyin 15 yıl önce Şikayet EtBU SENE OLMADI. seneye MEHMET İPEKÇİ dönüş yolu yokBeğen
-
ali han 16 yıl önce Şikayet Etkazanmak isteyen. kazanmak isteyen bededelli askerlik yasasını cıkarmaluı benceBeğen
-
hamdi yanpınar 16 yıl önce Şikayet Et... şu anki başkan şakir yücel kahraman, ulatırma bakanı binali yıldırımın yeğenidir. o yüzden gene o seçilecek...çok kötü bir başkan olmasına rağmen yine o kazanacak.Beğen
-
galip alkurt 16 yıl önce Şikayet Etyapmayın yahu. yapmayın yahu akp nin bu kadarda davulu çalınmazki.bu dünya nimeti için ahirette pislenmez ki.Beğen
-
sonsuzadekMG 16 yıl önce Şikayet EtYıne aynı oyunlar. Gungorende oturuyorum..etrafımda bırcok ınsan Sayın Karamanın Ilcemızın baskanı oldugunu bıle bılmıyor. Kendısını sadece arasıra panolardakı kutlama mesajllarının sol tarafında resmınden bılıyoruz.Dedıgım gıbı bırcok ınsan bılmıyor. Yanı Sayın baskan bırcok AKP adayı gibi o da tepeden ınme bır baskan. Ama maalesef halkımız yıne bırseyler ıle uyutularak aldatılacak gıbı gozukuyor. Insafı olan varsa otursun mantıklı dusunsun..Sız nasıl yonetılmek ıstıyorsanız oyle yonetılırsınız...Beğen